• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Vijesti

18.05.2020

14:24

UGLEDAO SE NA KVATERNIKA I PAVELIĆA! Milo otkrio svoj pravi plan: MORAMO DA STVORIMO CRKVU PRAVOSLAVNIH CRNOGORACA!

Balkan

UGLEDAO SE NA KVATERNIKA I PAVELIĆA! Milo otkrio svoj pravi plan: MORAMO DA STVORIMO CRKVU PRAVOSLAVNIH CRNOGORACA!

Podeli vest

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ponudio je danas rešenje "problema" sa Srbima i Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori. Po ugledu na Eugena Kvaternika, začetnika projekta stvaranja hrvatske pravoslavne crkve, i ustaškog poglavnika Ante Pavelića, koji je tu ideju pretočio u delo 1942. godine za vreme najvećeg pogroma Srba u NDH, Milo je obelodanio javnosti da i njegova vlast namerava da uradi nešto slično

Đukanović je kazao da bi Srpska pravoslavna crkva (SPC) da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter.

- Je li Crnoj Gori mesto u Evropi ili na drugoj strani - rekao je Đukanović na koferenciji za medije povodom dve godine mandata, koja se održava ispred rezidencije na Cetinju, prenose Vijesti.

On je, komentarišući posledice usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, poručio da je suštinska dilema oko tog akta - da li Crna Gora treba da unapređuje vladavinu prava.

- Da li Crna Gora treba da novim zakonima usaglasi propise sa EU standardima, zameni zakone stare skoro pola veka, ja mislim da je odgovor - DA - rekao je Đukanović.

- Da li Crna Gora treba da odustane od takve svoje potrebe, kad god se deo društva pobuni odgov je NE - istakao je Đukanović i dodao da zakon treba Crnoj Gori i da je zbog toga donešen.

NEZAPAMĆEN TEROR NAD SRBIMA I CRNOGORCIMA, VERNICIMA SPC! MILO TRAŽI KRV! Đukanović izveo vojsku na narod!

Zakon je, rekao je Đukanović, otvorio mnoga pitanja, neka su se pokazala na površini to je pitanje imovine, gde se država suočila sa otporom SPC.

- Sve što je neko na zakonit način stekao u Crnoj Gori srećno mu služilo. Sve ono što je oteto od Crne Gore biće opet deo države Crne Gore, koliko god se neko tome protivio - poručio je Đukanović.

Foto: Printscreen You Tube

Krije se iza korone

Odgovarajući na pitanje ima li njegove uloge u hapšenju episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika, istakao je da se oni nisu našli na meti državnih organa zbog svog poziva, već zbog toga što su smatrali da im pripada pravo da ne poštuju naredbe kojih se treba pridrzavati u borbi protiv koronavirusa.

- Ne moze biti privilegovanih, pa ni kad nose mantije - kazao je Đukanović.

Đukanović je potom rekao da se SPC proteklih nekoliko meseci sa nipodaštavanjem odnosila prema autokefalnosti CPC.

- Nije me to nimalo pokolebalo, govoriću i raditi sve do ostvarenja cilja koji je veoma pravedan, istorijski utemeljen i duhu ustavnih obaveza onoga ko se nalazi na čelu države. Ustavna obaveza je da svi zajedno radimo za stvaranje pretpostavke slobode veroispovijesti svakog verujućeg u državi pa i verujućih Crnogoraca - rekao je Đukanović i dodao da "verujući Crnogorci treba da budu ravnopravni sa drugim verujućim ljudima u Crnoj Gori".

- Ja verujem da se lako možemo složiti da se ni jednoj verskoj zajednici pa ni SPC ne pripadaju ona prava koja ona danas želi za sebe da obezbedi, da uzima tuđu imovinu, da se odupire sudskoj proveri verodostojnosti katastarskih evidencija crkvene imovine, da izbegava kontrolisanje finansijskog poslovanja svake verske zajednice, to je obaveza i pravoslavne crkve i u matičnoj državi, ne pripada joj pravo da ne plaća porez, da ilegalno u Crnu Goru uvodi sveštenike i da u hramovima SPC gomila na stotine nelegalnih sveštenika - istakao je Đukanović.

 

 

Đukanović je potom rekao da SPC "ne pripada pravo da njeni velikodostojnici, kako sami kažu, predvode pobunjeni narod Crne Gore, a da pritom traže da budu partneri državi, sa kojojom traže da pregovaraju".

On je rekao da će SPC biti uvažen subjekt društva i ni milimetar dalje.

- Moraju da shvate da je dosta bilo tog cirkusa, da će imati pravo da budu verska zajednica koja će biti jedan uvažen subjekt društva i ni milimetar dalje - naveo je Đukanović.

On je rekao da je SPC ponuđeno da budu "deo rešenja obnove samostalne Pravoslavne crkve u Crnoj Gori"

- Baš onakve kakva je postojala do 1918. godine. U međuvremenu smo obnovili državu, pa moramo obnoviti i crkvu. Oni za sada tu ponudu odbijaju i neće im biti prvi put ako propuste jednu izglednu šansu. U tom slučaju preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, tada bi morali da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori, ne mislim da je to dobro rešenje. Mislim da je bolje rešenje da imamo pravoslavnu crkvu koja će imati svoje vernike. U tom slučaju poradićemo ozbiljno na formiranju pravoslavne crkve nacionalnih Crnogoraca jer mislim da bi svako drugačije postupanje države u odnosu na to pitanje, bilo neodgorno prema svojim građanima - zaključio je Đukanović.

On je rekao i da su pažljivo čitali ocjene Fridom hausa i da će se potruditi da poprave "sve što može da zamagli suštinu" ,naglasivši da su autori izveštaja o Crnoj Gori nenaklonjeni vlasti.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Djovani

pre 4 godine

Milo Djukanovic je svoj inditet izgubio zahvaljuljuci Mafijaskim malverizacijama;a sad bi da Crnogorci Gube svoj Inditet Petra Petrovica Njegosa ,takodje da gubi Istoriju Crnogorskog Naroda a da Postavi neki novi Indetitet.Znamo svi ko je bio Njegos i protiv koga se Njegos i Crnogorski narod borio u vreme Sultana Osmanijske Imperije.

sale

pre 4 godine

pa gosp. miilo ima dosta para da "sagradi" tu milogorsku crkvu. predlazem ime: Milogorska lopovska crkva.

Amater

pre 4 godine

MILOGORAC ZELI CRNOGORSKU PRAVOSLAVNU CRKVU A NE SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU I TO JE U REDU JER NI JA NEBI DA IMAM DRZAVU CRNU GORU A DA SE OSECAM CRNOGORCEM KAO ON A CRKVA MI SRPSKA ALI NEMOZE DA OTME IMOVINU SPC DA BI DAO CPC.HOCES CRKVU, PRAVI PA SE MOLI KAKO TI JE VOLJA. ON JE OVO LEPO SMISLIO I TOLIKO JE OCIGLEDNO DA MU SMETA SVE STO JE SRPSKO,MOZE PRAVOSLAVNO ALI BEZ SRPSKOG.

aleksa

pre 4 godine

Crnogorci ce za par godina biti na prosijackom pragu ,Djukanovic je najvaznije sto je Crnoj Gori potrebno izgubio ,a to je turizam ,,,on je ogroman egoista ,nemogu da verujem da taj narod ide koda su slepi i gluvi

Dragi

pre 4 godine

Varate se gospodo komentatori...Milo je jači nego ikada. Ne bude li Srbija odlučnije reagovala, neće biti ni Srba ni SPC u Crnoj Gori. Primjer Hrvatske najbolje govori...dok su se Srbijanci izležavali i lažno navijali za "svoje", Hrvatska je protjerala skoro sve Srbe. Ostatak će za 20 godina biološki nestati. Slično je i na Kosovu. Zašto Srbija nije branila svoj narod 2004? Isto se dešava i u Crnoj Gori. Ali razlika je ogromna. U Hrvatskoj i na Kosovu srpski političari su htjeli da intervenišu, ali narod u Srbiji nije htio u rat. Krili su se i bježali, k'o đavo od krsta. Danas, narod Srbije bi pješke krenuo da brani Srbe u Crnoj Gori, ali zvanična politika glumi mirotvorce na brdovitom Balkanu. E pa srećno i ubrzo ćemo zbog takve politike gledati kolone traktora...

milankukic

pre 4 godine

svi oni crnogorci koji podrzavaju mila za par godina ce biti prosjaci e onda nek traze pomoc onog kojeg su cuvali a Srbija ce pomoci aali postenim crnogorcima pravoslavne srpske vjere a ne krimosima koji sluze lopovu nek milo pokaze sta je imao pre vlaasti on i njegova porodica a sta ima sad

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija