Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.02.2022

21:59 >> 16:00

RASPRAVA U SKUPŠTINI TRAJALA CEO DAN, 42. VLADA CG PROGLAŠENA IZDAJNIČKOM! "Za" je glasalo 43 poslanika, protiv 11... Krivokapić i Abazović nisu prisustvovali

printscreen

Balkan

RASPRAVA U SKUPŠTINI TRAJALA CEO DAN, 42. VLADA CG PROGLAŠENA IZDAJNIČKOM! "Za" je glasalo 43 poslanika, protiv 11... Krivokapić i Abazović nisu prisustvovali

Podeli vest

U Skupštini Crne gore počela je rasprava o nepoverenju aktuelnoj vladi na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, a na inicijativu opozicije i koalicije Crno na bijelo Dritana Abazovića


22:23 Skupština završila sa radom za danas

Skupština je usvojila predlog Zakona o lokalnoj samoupravi. Time je završena maratonska sednica Skupštine koja se čekala od 10h jutros.


22:03 „Slave pad Vlade koja je povećala plate i penzije“
Predstavnik Alternative Crne Gore Vesko Pejak kazao je novinarima ispred Skupštine Crne Gore, nakon glasanja o nepoverenju Vladi, da je na delu izdaja, i da je takva odluka sramotna. On je naveo da „razloga za slavlje imaju samo kriminalci i narko karteli“, jer je ova vlada, kako je rekao, pokrenula reforme i poboljšala život u Crnoj Gori.

„Večeras u Podgorici slave, a šta slave. Slave pad Vlade koja je povećala plate i penzije. Neverovatno“, rekao je Pejak.


22:00 „Niko nema pravo da prekraja izbornu volju građana“
Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović rekao je da se večeras desilo da su četiri poslanika većine glasala za pad Vlade, što je suprotno izbornoj volji građana od 30. avgusta.
„Niko nema pravo da tu izbornu volju prekraja preko noći. Plašimo se da će se formirati neka nova parlamentarna većina“, rekao je Martinović na konferenciji za medije nakon što je u Skupštini izglasano nepoverenje 42. Vladi Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića. Istakao je da su ostali i glasali protiv izdaje i da građane mogu da pogledaju u oči.

„Nama je savest čista, glasali smo protiv izdaje, i svakog građanina Crne Gore možemo da pogledamo u oči. Svi politički subjekti koji pomisle da mogu političkom korupcijom da prekrajaju izbornu volju, poneće teško breme, a Demokratska Crna Gora im u tome neće biti saveznik“, rekao je Martinović.
 

21:57 Bečić se oglasio na Fejsbuku:

 

 


21:57 Demokrate: Vidimo se na izborima

Poslanik Demokrata Momo Koprivica rekao je da se dogodio politički zločin, zločin prema demokratiji.
"Vidimo se na izborima", poručio je on.


21:47 Skuptina nastavila raspravu o Zakonu

Skupština je nastavila sa radom, u toku je rasprava o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi. Predsednik Skupštine Aleksa Bečić izrekao je opomenu Milačiću zbog vređanja.


21:46 Milačić opomenut zbog vređanja

Marko Milačić opomenut je zbog vređanja drugih poslanika, rekao je predsedavajući Aleksa Bečić.
Crnogorski mediji tvrde da je Milačić izvređao poslanika URA Miloša Konatara odmah posle glasanja o nepoverenju Vladi Crne Gore.


21:39 Voleo bih da Abazović bude novi premijer

Poslanik koalicije "Crno na bijelo" Miloš Konatar (URA) saopštio je da će sutra početi bilateralni razgovori za formiranje nove vlade.
On je novinarima nakon što je izglasano nepoverenje iistakao da nisu razgovarali ko će biti mandatar i da bi on volio da premijer bude lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.


21:44 Skupština Crne Gore nastavila je rad


21:06 Vratili se poslanici DF
Poslanici DF vratili su se u salu kako bi prisustvovali raspravi o drugoj tački dnevnog reda. Oni su bili izašli dok se glasalo o nepoverenju Vladi.


21:02 Milačić burno reagovao

Odmah po izglasavanju nepoverenja izbio je sukob poslanika Marka Milačića sa potpredesnikom URE Konatarom. Milačić je poslaniku koalicije "Crno na bijelo" Milošu Konataru rekao "splačino, fukaro", nakon čega je Bečić dao pauzu.


20:59 
Predsedavajući Aleksa Bečić dao je pauzu zbog tenzija među poslanicima, posle čega će biti nastavljena rasprava o drugoj tački dnevnog reda, izmenama zakona o lokalnoj samoupravi
 

20:58 Izlasano nepoverenje Vladi

"Za" je glasalo 43 poslanika, protiv 11. Glasalo je ukupno 54 poslanika. Poslanici Demokratskog fronta nisu bili tu tokom glasanja, kao ni poslanici koalicije Za budućnost Crne Gore. Rasprava je trajala od 14h, a obeležile su je optužbe za izdaju. Sednici su prisustvovala samo dva ministra, dok Krvokapić i Abazović nisu bili u sali.


20:46

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene (PzP) su napustili salu.


20:39 Koprivica je bio poslednji diskutant, završnu reč drži predstavnik predlagača Miloš Konatar (URA)

 

 


20:20 Ako bude 49 poslanika, biće ih za Mila Đukanovića

Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da nema ništa opasnije za otvoreno, demokratsko i građansko društvo od političara koji smatraju da sve znaju i da su za sve u pravu.

"Vrlo često takvi zapadaju u ozbiljne političke neprincipijelnost, pa su tako pojedini govorili da neće sa DPS-om, a onda predlagali da im aranžman izvršne vlasti podrži DPS. Taj političar koji misli da sve zna i da je za sve u pravu, pravi spiskove, upire prst u poslanike, upirao je prstom i optuživao ih za deset miliona, za Limenku a onda sa njima podnosi zajedničku inicijativu za rušenje Vlade u kojoj on sedi", rekao je Koprivica.

Podsetio je da Demokrate nemaju nijednu ministarsko mjesto u Vladi protiv čijeg su rušenja i da im nije satisfakcija broj fotelja već usvajanje zakona koji doprinose boljem životu građana.

Manjinska vlada je nešto što nema ni cilj, ni stabilnost i što Crnu Goru uvodi u nestabilnost.
On je kazao da su određeni politički krugovi napadali Krivokapića kada je išao u posjetu patrijarhu, kada ide Dritan Abazović ti politički krugovi ćute. Korpivica tvrdi da je pukla priča o 49 poslanika, ako ih i bude toliko, biće to brojka 49 za Mila Đukanovića….
 
20:08 Dragan Ivanović (SNP) izjavio je da je i sam početak ove Vlade bio "totalno nenormalan"

 Rarlamentarna većina nije mogla da formira vladu kakvu je htela! 

"Formirana je kako je formirana, radila je kako je radila, a nije poštovala parlamentarnu većinu. Da je Krivokapić pripadnik neke partije ona bi ga danas branila", kazao je Ivanović.

Rekao je da će Vlada da padne i da im prfestoji mukotrpan rad na formiranju nove.


20:07 Boris Mugoša (SD) rekao je da su svima puna usta izborne volje građana

"Ako izuzmemo birače GP URA ova tamo strana je osvojila 200 hiljada glasova, a ova ovamo 180 hiljada. O čemu pričate? Nemojte da manipulišete tim tezama. Ako se neke stvari dese vi ste odgovorni, ne taj narod koji pomamljujete svaki dan", rekao je Mugoša.


20:01 Sednica o nepovjerenju Vladi počela je, sa četiri sata zakašnjenja, nešto posle 15 časova, jer je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu imao višečasovnu raspravu o izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi i Vladinoj inicijativi za skraćenje mandata parlamentu

Vladin predlog nije uvršten na dnevni red sednice koja je danas prvo trebalo da se održi, pa se odmah prešlo na novu na kojoj se raspravlja o poverenju Vladi.

Na kolegijumu predsednika Skupštine 2. februara bilo je dogovoreno da rasprava o poverenju Vladi traje četiri sata. 


19:54 Maksim Vučinić (Radnička partija) rekao je da o dostignućima ove Vlade najviše govori to što je godinu i po isti trend odlaska mladih iz Crne Gore i velikog nezadovoljstva naroda

"Izgleda da premijer nikada nije imao iskrenu namjeru da rekonstruiše Vladu i olakša i sebi i nama poziciju i da se ispoštuje izborna volja građana. Danas se plaća ceh te neiskrenosti, jer ljubav sa vicepremijerom nije mogla da traje, kada se premijer odrekao podrške 27 poslanika", kazao je Vučinić.

Poručio je DPS-u da nije vreme za likovanje, kako su i sami rekli, jer ovo može da se završi na dva načina – ili izborima ili sa vladom koja će se obračunati sa zaostavštinom politike DPS-a.


19:49h Fatmir Đeka (koalicija Jednoglasno) "promene su jedan od aksioma demokratije"

Rekao je da za ovom Vladom neće niko posebno žaliti, posebno ne manjinski narodi.

"Nudili su nam da uđemo u Vladu kada je faktički i već pala. Nismo to želeli ne zbog toga već anti-NATO i antievropskih elemenata u Vladi", kazao je Đeka.


19:55 Milačić: Ovo je izdaja generacije, izdaja veka!

“Sve su maske pale. Ovo je izdaja veka, izdaja generacije. Darko Pajović je prevario opozicione redove, a Dritan Abazović našu pobedu. Dritan danas nikog neće oboriti, već samo sebe i svoj obraz”, dodao je Milačić.

Istakao je da je Krivokapić najmanje kriv, zato ga svi napadaju.

“Beksrajno sam ponosan što sam Krivokapića podržavao jer znam da je on vjera, a drugi su nevjera. Što se tiče poštenja i časti, mnogi mu nisu ni do koljena. Kad padne Zdravko Krivokapić ne pada Vlada, nego pada parlamentarna većina. Od večeras parlamentarne većine nema. Ali, izgleda svako izgleda treba da traži krivca za novonastalu situaciju. Ne ide nigde Zdravko Krivokapić, on tek dolazi. Taj čovek je bio izbor mitropolita Amfilohija i nije pogrešan čovek. Nama je pobedu doneo mitropolit. Znamo svi ko je pobednik, a ko je izdanik”, zaključio je Milačić.
 

19:28 Reagovali Radunović i Joković
Vuksanović je, između ostalog, nazvala Vladu „nacionalističkom i fašističkom i izdajničkom“ i rekla „Srećna vam sloboda“, misleći na smenu Vlade. Rekla je i da je Vlada pala „onog dana na Belvedereu“, aludirajući na ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.
Ona je kazala i da će Krivokapić završiti u zatvoru, te da je Otvoreni Balkan drugi naziv za „Srpski svet“.
Slaven Radunović (DF) „zahvalio“ se poslanici SDP jer će, kako je kazao, oni koji žele manjinsku vladu sada sigurno odustati od saradnje sa SDP i njihovim saradnicima iz DPS.
Vladimir Joković (SNP) kazao je da se za Vladu može svašta reći, ali ne i da je „nacionalistička i fašistička“.


19:25 Ponovo tenzije u sali
Izlaganje Draginje Vuksanović Stanković ponovo je podiglo tenzije u Skupštini, reagovali su Slaven Radunović iz DF i Vladimir Joković iz SNP.


19:23 „Možete samo da sanjate Temeljni ugovor“
Poslanica Draginja Vuksanović Stanković (SDP) poručila je manjinskoj vladi da može da sanja o Temeljnom ugovoru sa SPC, popisu i Otvorenom Balkanu i da će je zbog toga smeniti.

19:00 „Minuti nas dele od izglasavanja nepoverenja Vladi“
Damir Šehović (SD) rekao je da nema dileme da „nas minuti dele od izglasavanja nepoverenja Vladi koja je pokazala da nije u stanju da upravlja Crnom Gorom, ali ni da je baci na kolena“.

18:50 
Sednica je posle kraće pauze nastavljena! I dalje je u toku rasprava o izglasavanju nepoverenja Vladi. U sali nisu prisutni ni Abazović ni Krivokapić.

Foto: printscreen


18:48 
Predsedavajući Aleksa Bečić odredio je pauzu zbog tenzija u skupštinskoj sali.

18:35 Bečić oduzeo Jokoviću reč
Reagovao je i predsednik Skupštine Aleksa Bečić, koga je Vladimir Joković nazvao „predsednikom SNP u pokušaju“. Bečić mu je oduzeo reč zbog vređanja.

18:31 Vlada CG usvojila predlog izmene odluke o državljanstvu

Crnogorska Vlada je na današnjoj elektronskoj sednici usvojila Predlog Odluke o izmeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom. Podgoričke Vijesti pišu da je odluka doneta mimo znanja predstavnika MUP-a, dok RTCG javlja da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na sednici Vlade rekao da se "sve ovo radi", a da on o tome nije informisan.

Tim dokumentom, predviđeno je da se 10 godina boravka smatra pet godina privremenog, plus pet godina stalnog boravka u Crnoj Gori, dok je raniji zakonski uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo bio 10 godina stalnog boravka u državi.


18:29 Prve varnice na sednici
Javile su se i prve varnice na sednici, pošto su replike razmenili predsednik SNP Vladimir Joković i predstavnik Demokrata Vladimir Martinović.
Martinović je pozvao Jokovića da odgovori da li će na bilo koji način sarađivati sa DPS-om.

6:15 Sveštenstvo Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja demantovalo je da se u tom verskom objektu "osniva nekakva partija"

Poslanica Branka Bošnjak kazala je danas tokom rasprave na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu da se "partija formira u kripti hrama u Podgorici", kao i da "pojedini sveštenici" zovu njihove članove da im se priključe, prenose "Vijesti".

"Sa gnušanjem odbacujemo tvrdnje izrečene danas u Skupštini Crne Gore, da se u kripti Sabornog hrama osniva nekakva partija, kao i da bilo ko od sveštenika u tome učestvuje. Kripta zaista jeste mesto koje su posetili i posećuju mnogi znameniti ljudi, kao i mesto gde se održavaju brojne duhovne i kulturne manifestacije... Zato kripta nikada nije bila, niti će biti mesto bilo kakvih partijskih i stranačkih sastanaka", navodi se u saopštenju sveštenstva Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja.

Navode i da zabrinjavaju "i sve češće klevete i laži na pojedine sveštenike, čineći na taj način štetu celoj jednoj Crkvenoj zajednici".


17:52 Nametnuta Vlada
Genci Nimanbegu (Albanska lista) kazao je da je „Vlada Krivokapić-Abazović bila nametnuta ovom domu i da je ovih godinu i po bila igra sa demokratijom“.
Rekao je da se „Vlada urušila zbog vladajuće većine jer nisu poštovali demokratske principe da ne mešaju crkvu i politiku i da se u javnom govoru uzdrže od teških reči“.


17:23 "Za činjenicu da je Krivokapić došao u poziciju da bude premijer je svako od nas po malo kriv"

Slaven Radunović (DF) kazao je da mu se sviđa veliki deo diskusije poslanika SDP Raška Konjevića i kada bi njegovo izvedeno ime vratio u "Rastko" i slavio Svetog Savu kao krsnu slavu, možda bi mogao da bude poslanik Nove srpske demokratije.

"Za činjenicu da je Krivokapić došao u poziciju da bude premijer je svako od nas po malo kriv. Predložen nam je pogrešan čovjek. Da smo tražili da taj kandidat prođe pet iteracija, što je on tražio od nas kao potencijalnih ministara, on ne bi prošao ni prvi. Greška DF-a je što je čovjek koji nije talentovan za politiku došao u poziciju da formira vlast", istakao je Radunović.

On je dodao da se premijer Zdravko Krivokapić oko pravljenja Vlade sa svima dogovarao osim sa ljudima iz koalicije Za budućnost Crne Gore,te da je je potrčao u zagrljaj lidera iz druge dve koalicije. KAže, sporazum sa liderima, nije trebao nikom osim Krivokapiću da bi se nametnuo kao lider u vlasti.  


17:10 Konjević pozvao na podizanje krivične prijave protiv Krivokapića
Raško Konjevć (SDP) je kazao da vlada Zdravka Krvokapića na polju unutrašnje politike nije znala ništa. Kao ni u spoljnoj politici, ali je imala dobrih poteza u oblasti ekonomije. Konjević je kazao da je Zdravko Krivokapić pomislio da mu ne treba parlament. On je pozvao ministra unutrašnjih poslova da podnese krivičnu prijavu protiv Krivokapića, koji je pored ministra MUP-a, sam predložio odluku o uslovima dobijanja crnogorskog državljanstva...

 

17:03 Nećemo rušiti Vladu, ali nećemo za njom ni žaliti

Vladimir Joković (SNP) rekao je da ništa nisu uradili protiv ove Vlade, ispoštovali su je, ali su od ove Vlade ostavljeni
„Možda zato što sam zahtevao na početku da niko od ministara i predsednik Vlade ne formira partiju niti da može podržati neku partiju“, rekao je Joković.
Dodao je da je SNP najiskrenije podržao Zdravka Krivokapića, kao nosioca liste, verovali su na reč i desilo se što se desilo.
„Ne bih pričao o ovoj Vladi, ni pozitivno ni negativno. Bilo je pozitivnih stvari, ali nema smisla jer premijer nije tu“, kazao je Joković.
Rekao je da ne mogu optuživati SNP za izdaju oni koji su izdali SNP.
Pozvao je sve na razgovor da se nađe rešenje u okviru parlamentarne većine, ali se postavlja pitanje da li oni koji su retorički prešli granicu mogu da razgovaraju.
„Što se tiče ove Vlade, nećemo je rušiti, ali nećemo ni za njom žaliti“, kazao je Joković.

16:52 U toku telefonska sednica Vlade Crne Gore?


U toku je telefonska sednica Vlade Crne Gore uprkos tome što je u Skupštini istovremeno sednica na kojoj se raspravlja o nepoverenju Vladi, potvrđeno je Portalu RTCG.
Na dnevnom redu je predlog Odluke o kriterijuma za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.
Tačka je stavljena na dnevni red bez znanja Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je radilo na pripremi odluka, tvrdi RTCG.

16:47 "Elementarna je obaveza da prisustvujem sednici"

Ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić poručio je da je njegova elementarna obaveza da prisustvuje sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o predlogu za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj Vladi Crne Gore.
„Kada se birala Vlada Crne Gore bio sam u Skupštini. Kada se raspravlja o predlogu za izglasavanje nepoverenja Vladi, smatram da je moja elementarna obaveza da ponovo budem prisutan“, naveo je on na Tviter nalogu.

 


 

 

16:31 "Odluka o izglasavanju nepoverenja Vladi uopšte nije teška... Pozivam sve dobronamerne da se brzo dogovorimo oko budućih koraka"

Ivan Brajović, poslanik Socijaldemokrata (SD) kazao je da Vladu ne podržava 90 odsto poslanika, i nigdje više se nijesu približili vlast i opozicija. Naveo je da institucije ne funkcionišu, a da Vlada želi od građanske države da napravi teokratsku.

On je rekao da je premijer Zdravko Krivokapić pobegao iz parlamenta izbegavajući raspravu sa poslanicima.

16:34 „Kupiće vas i ostaviti“
Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović kaže da mu sve ovo „liči na povratak u prošlost“. On je poručio doskorašnjim koalicionim partnerima, „a sada novim partnerima DPS“, da će ih „kupiti i ostaviti kada im ne budu trebali“

16:11 „Krivokapić je verski fanatik koji je prigrabio materijalna dobra“

Živković je za predsednika Vlade Zdravka Krivokapića rekao da je „bogougodni verski fanatik, koji je prigrabio materijalna dobra u izvršnoj vlasti“ i da je većina znala za to, ali nije htela da ga smeni.
 

Foto: printscreen
 

16:08 „Ova Vlada neće trajati ni koliko sneg u Podgorici“


Danijel Živković (DPS) rekao je da ono što je viđeno prethodnih meseci ne priliči odgovornim ljudima.
„DPS je priznao rezultate izbora i pružio ruke oponentima, ali smo naglasili da neprincipijelne koalicije, čiji je cilj urušavanje integriteta jedne partije, ne mogu biti put u bolje društvo“, kazao je Živković.
On je rekao da je kazao da ova vlast neće trajati ni koliko sneg u Podgorici.
„To sam rekao ne zato što sam vidovit, nego što sam vidio na čemu je ta vlast zasnovana. Nije danas vreme za likovanje, a mogli bismo. Ovde se pominje platforma sa 49 poslanika, neka bude i sa 54. Naši stavovi za razrešenje krize: Spremni smo da nakon pada ove Vlade, pričamo sa svima koji su dobronamerni i spremni smo da državom upravljamo na kvalitetan način i povedemo je putem prosperiteta. Izbor u pravosuđu mogli smo mnogo ranije da završimo. Govorili smo da sednemo zajedno, a ne da usvajate zakone koje će biti u suprotnosti sa stavovima Venecijanske komisije“, rekao je Živković.

15:50 DF će pokrenuti talas vaninstitucionalne borbe za odbranu izborne volje


Knežević je poručio delu trenutne vladajuće većine da je DF spreman na razgovore, ali da razgovori mogu biti samo na ravnopravnim osnovama i da nema više uslovljavanja niti targetiranja predstavnika srpskih stranaka kao nepodobnih. U protivnom, mogu ići sa DPS u koaliciju, a DF će pokrenuti talas vaninstitucionalne borbe protiv prekrajanja izborne volje, poručio je Knežević.
Ponovio je da DF ne želi ni na koji način da sarađuje sa DPS, osim kada su u pitanju razgovori o usvajanju zakona u Skupštini za koje je potrebna dvotrećinska većina.

15.40 - Knežević: Najveći krivci Krivokapić i Abazović


Najveći krivci za situaciju u kojoj se našla Crna Gora su Zdravko Krivokapić i njegov albanski brat Dritan Abazović „koji su napravili savez protiv DF-a u manastiru Ostrog“, rekao je poslanik DF Milan Knežević, koji na sednici govori u ime te poslaničke grupe.

Foto: Printskrin Youtube/Skupština Crne Gore

"Odjednom Zdravko Krivokapić optužuje svog albanskog brata i koordinatora svih službi bezbednosti da je uključen u šverc cigareta i pad ovih banana u Voliju. Zatim njegov albanski brat optužuje svog crnogorskog brata da je uključen u šverc cigareta, a glavni specijalni tužilac kaže: Baš sam se naježio. I dok se oni ježe i optužuju, a čitava Crna Gora gleda ovaj rijaliti spektakl koji je nadvisio i Dalilu i Dejana, dolazimo do toga da dobijamo inicijative kao na traci gde Abazović želi da smeni Krivokapića, sledeći dan Krviokapić želi da smeni Abazovića, podnosi inicijativu da se raspusti skupština i sad kad treba ovde da se suoče pred crnogorskom javnoščću i nama koji sm ih birali nema ni jednog ni drugog", rekao je Knežević.

On je podsetio na izbornu noć 30. avgusta kada je na desetine građana pjevalo na ulicama „Nek' se čuje sa nebesa, nema više DPS-a“ i poručio da „izgleda da je to samo bio san ljetnje noći“.

„Sad se peva Nek se čuje sa nebesa, sve je više DPS-a, više supe manje mesa“, kazao je Knežević.

15.35 - Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović nisu u sali.

15.20 - Uvodno izlaganje Miloša Konatar: Jasno je da42. vlada nema poverenje parlamenta

Foto: Printskrin Youtube/Skupština Crne Gore

Miloš Konatar

Predstavnik predlagača Miloš Konatar (Crno na bijelo) u uvodnom izlaganju je rekao da nije verovao da ni premijer niti ministri, osim ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, neće biti u sali kad se bude raspravljalo. "Njihov odnos je jedan od razloga što o ovome razgovaramo... Razgovaramo o odluci koja je teška. Teška vremena i politička kriza zahtevala su od nas teške odluke. Mi smo spremni da za ovu odluku preuzmemeo odgovornost", kazao je Konatar.

Dodao je da nema odluke koja je dovoljno teška kada je u pitanju interes građana Crne Gore.

Danas je jasno da 42. vlada nema poverenje parlamenta i njoj će danas biti izglasano nepoverenje. Obratite pažnju koliko će poslanika danas glasati protiv ovog predloga, ja procenjujem da će to biti 11 ili 12 poslanika. To pokazuje koliku podršku ima ova Vlada, poručio je Miloš Konatar.

Pre ove vanredne sednice, održana je još jedna, koja je trajala veoma kratko, a na kojoj su poslanici odlučivali o skraćenju mandata parlamentu, što je predložila vlada. 

Ta sednica je trajala veoma kratko, nepunih 10 minuta, a pošto nije usvojen dnevni red, rasprave o vladinom predlogu za skraćenje mandata parlamentu nije bilo. 

Poslanici nisu usvojili dnevni red današnjeg vanrednog zasedanja i nisu raspravljali o predlogu za skraćenje mandata parlamentu. Za dnevni red je glasalo 29 poslanika, protiv 6 i 42 uzdržana. Glasalo je ukupno 79 poslanika.

Sada je počela sednica na kojoj će se raspravljati o nepovernju vladi na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem. Ocenjuje se da će po svoj prilici, poslanci izglasati nepoverenje Krivokapiću i formirati manjinsku vladu, uz podršku DPS-a Mila Đukanovića.

Na ovaj scenario ukazao je i jučerašnji dan u Podgorici kada je Skupština Crne Gore trebalo da odlučuje o predlogu premijera Krivokapića o smeni potpredsednika Vlade Abazovića nakon što je njegov pokret URA pokrenuo inicijativu za formiranje manjinske vlade. Međutim, u parlamentu nije usvojen dnevni red, pa je sednica zaključena.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 2 godine

ocete li vi Mila da hapsite ili ce i dalje da sere po ljudima i da se pravi pametan

Amater

pre 2 godine

MILO SRUSIO VLADU ZBOG BANANA...KRIVOKAPIC I ABAZOVIC PREBACUJU JEDAN DRUGOM KO JE KRIV STO SU BANANE PALE I GAZDU RAZOCARALE.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15