• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

18.05.2023

11:40

BRUKA! ZAGREB PREDAO VAZDUŠNI PROSTOR MAĐARIMA I ITALIJANIMA! Hrvatski migovi skoro neupotrebljivi, pozvali NATO saveznike da čuvaju nebo!

Printskrin Youtube

Balkan

BRUKA! ZAGREB PREDAO VAZDUŠNI PROSTOR MAĐARIMA I ITALIJANIMA! Hrvatski migovi skoro neupotrebljivi, pozvali NATO saveznike da čuvaju nebo!

Podeli vest

Hrvatski vazdušni prostor će kratko vreme nadgledati mađarski i italijanski borbeni avioni, najavio je juče na Hrvatskom radiju ministar odbrane Mario Banožić.

On je rekao da je to neophodno jer će hrvatski piloti i mehaničari biti na obuci za prelazak na avione "rafale". Prema njegovim rečima, za upotrebu i održavanje "rafala" biće obučeno 90 pilota i mehaničara.

Banožić nije želeo da otkrije kada bi mađarski i italijanski avioni mogli da preuzmu kontrolu nad hrvatskim nebom.

Kako saznaje Jutarnji list, osim intenzivne obuke mehaničara i pilota, razlog angažovanja italijanskih i mađarskih aviona je i iscrpljenost resursa hrvatskih MiG-ova. Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo trenutno ima osam borbenih aviona MiG 21.

Resursi nekih od ovih aviona ističu ove godine, a neki moraju biti prizemljeni 2024. godine.

Nema zvaničnih podataka koliko je borbenih aviona dnevno operativno spremno, a prema nezvaničnim informacijama, u proseku ih je oko 60 odsto spremno za let dnevno.

Gripeni i F-35

Banožić je juče rekao da će prvi "rafali" u Hrvatsku stići u prvom kvartalu sledeće godine do kad bi trebalo da bude gotova i infrastruktura za njihov prihvat. Poslednji bi trebalo da stignu u prvom kvartalu 2025. godine. S obzirom na taj tempo isporuke, može se očekivati da će italijanski i mađarski avioni biti angažovani krajem ove godine.

Mađarska ima borbene avione "JAS 39 gripen", a Italija "jurofajter tajfun" i "F-35 lajtning". Mađarski avioni bi bili angažovani za nadgledanje istočne i centralne Hrvatske, a italijanski avioni bi nadgledali vazdušni prostor primorskog i primorskog dela Hrvatske, ali ne bi bili stacionirani u Hrvatskoj, već bi po potrebi obavljali letove u hrvatskom vazdušnom prostoru. Ušli bi i u hrvatski vazdušni prostor u slučaju bilo kakve vanredne situacije. Mađarska je trenutno zadužena i za praćenje vazdušnog prostora Slovenije.

Foto: Reuters

Gripen

Hrvatska i Mađarska su još 2019. godine potpisale sporazum kojim su uklonjene pravne i diplomatske prepreke Mađarskoj da po potrebi nadgleda vazdušni prostor Hrvatske. U dokumentu se navodi da dve zemlje nadgledaju i štite vazdušni prostor kao deo integrisanog sistema PVO i protivraketne odbrane NATO-a, piše "Jutarnji list".

Najvažnija odredba sporazuma je u članu 5. koji predviđa da „vazduhoplovi za nadzor i zaštitu vazdušnog prostora, uključujući letove za obuku i obuku za zaštitu vazdušnog prostora, mogu ući i koristiti nacionalni vazdušni prostor druge strane bez podnošenja diplomatskog ovlašćenja ili plana leta".

Naređenja iz Španije

Kako je odredbama NATO-a predviđeno da vazdušni prostor članica Alijanse mora da bude pod zaštitom 24 časa, ova odredba sporazuma omogućava komandi NATO-a u Španiji, koja direktno komanduje vazdušnim snagama zemalja članica da štite vazdušni prostor, da u najkraćem mogućem roku bez pravnih zavrzlama naređuje mađarskom ratnom vazduhoplovstvu da nadgleda hrvatski vazdušni prostor. Da bi italijanski avioni nadgledali hrvatski vazdušni prostor, Hrvatska tek treba da potpiše isti sporazum sa Italijom, a pre njegove primene mora da ga ratifikuje Sabor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovan

pre 11 meseci

Kad se ždrebe zaglibi bato. Ali to nije ništa novo 800 godina imaju praksu.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija