• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

13.03.2020

08:55

UPOZORENJE SVETSKI POZNATOG INFEKTOLOGA: Ovo me najviše plaši kod koronavirusa! (VIDEO)

Vesti

UPOZORENJE SVETSKI POZNATOG INFEKTOLOGA: Ovo me najviše plaši kod koronavirusa! (VIDEO)

Podeli vest

Lekar Abdu Šarkavi, dr i specijalista za zarazne bolesti rekao je da ga plaši gubitak razuma i talas straha društvenih masa, tj. panika

Njegove reči prenosimo u celosti:

Ja sam doktor i specijalista za zarazne bolesti. Već duže od dvadeset godina svakodnevno viđam bolesne pacijente.

Radio sam u luksuznim urbanim bolnicama i najsiromašnijim delovima Afrike. HIV-AIDS, hepatitis, tuberkuloza, SARS, ospice, zoster, veliki kašalj, difterija… malo je toga čemu nisam bio izložen. I uz izuzetak SARS-a, malo je toga zbog čega sam se osećao ranjivo, skrhano i jednostavno uplašeno.

Ne plaši me Kovid-19. Plaše me implikacije novog zaraznog agenta koji se širi svetom i uporno pronalazi uspeha na različitom tlu. Sa pravom sam zabrinut za starije ljude slabijeg zdravlja ili slabije materijalne situacije koji će disproporcionalno biti najviše pogođeni ovom novom pošasti. Ali ne plaši me Kovid-19.

Ono što me plaši jeste gubitak razuma i talas straha koji je naveo društvene mase u začaranu spiralu panike, pravljenja zaliha nerazumnih količina bilo čega što adekvatno može napuniti sklonište za bombe u postapokaliptičnom svetu. Plaše me N95 maske koje se kradu iz bolnica i klinika za hitne slučajeve gde su zaista i potrebne za medicinsko osoblje koje je direktno izloženo, a umesto toga se koriste na aerodromima, tržnim centrima i kafićima, te samo izazivaju još više straha i sumnje.

Plašim se da će nam bolnice preplaviti svi oni koji misle da „ma verovatno nemam, ali mogu i proveriti, nema veze, nikad se ne zna…“ i svi oni sa zatajenjima srca ili pluća, upalom pluća i moždanim udarom koji će platiti cenu za prepune čekaonice u hitnoj jer postoji ograničena količina dostupnih doktora i medicinskih sestara.


Plašim se da će ograničenja putovanja postati toliko dalekosežna da će se otkazivati venčanja, propuštati diplome i porodična okupljanja. Pa čak i ona velika žurka koja se naziva Olimpijada, i to bi se moglo otkazati. Možete li uopšte zamisliti da se to desi?

Plašim se da će ti isti strahovi od epidemije ograničiti trgovinu, naškoditi partnerstvima u različitim sektorima, poslovanju i generalno uzrokovati globalnu recesiju.

Ali, najviše od svega, plaši me poruka koju šaljemo svojoj deci kada smo izloženi nekoj pretnji. Umesto zdravog razuma, racionalnosti, otvorenosti i altruizma, učimo ih da paniče, plaše se, budu sumnjičavi, impulsivno reaguju i brinu se samo o sebi.

Daleko smo od rešavanja stanja sa Covid-19. Približiće se u vaš grad, bolnicu, prijatelja ili čak i člana porodice koji su vam blizu. Očekujte to. Prestanite čekati da budete dalje iznenađeni. Činjenica je da sam virus neće izazvati mnogo štete kada dođe. Ali naše ponašanje i stav „bori se za sebe iznad svega“ bi se mogao pokazati katastrofalnim.

Baš zato, pozivam vas sve! Borite se protiv straha razumom, protiv panike strpljenjem i neizvesnosti edukacijom. Imamo priliku da naučimo mnogo o zdravstvenoj higijeni i ograničavanju širenja brojnih prenosivih bolesti u društvu. Hajde da se zajedno suočimo sa izazovom u najboljem duhu saosećanja sa drugima, strpljenju i, iznad svega, nezaustavljivim traganjem za istinom, činjenicama ii znanjem nasuprot pretpostavki, nagađana i katastrofiranja.

Činjenice nisu zastrašujuće. Operite ruke. Otvorite srca.

Sve o koronavirusu čitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija