• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.08.2020

11:48

UHAPŠEN SPECIJALAC "ZELENIH BERETKI"! Optužen da je 15 godina Rusima odavao tajne!

Vesti

UHAPŠEN SPECIJALAC "ZELENIH BERETKI"! Optužen da je 15 godina Rusima odavao tajne!

Podeli vest

Bivši pripadnik "zelenih beretki", specijalnih jedinica američke vojske, Piter Debins, uhapšen je pod optužbom da je navodno, poverljive informacije o određenim hemikalijama i o jedinici za specijalne oprecije u kojoj je službovao, dostavljao operativcima ruske obaveštajne službe, saopšteno je danas iz američkog sekretarijata za pravosuđe

Tužilaštvo istočnog okruga države Virdžinija tvrdi da se Debins od 1996. do 2011. godine u više navrata sastajao sa ruskim operativcima i da je čak imao i svoje kodno ime "Ikar Lešnjikov" koje su mu dodelili ruski obaveštajci, preneo je CNN.

AMERI KRIZIRAJU, RUSI ZAPLENILI DVA "TOMAHAVKA" U SIRIJI! To znači samo jedno - "PROČITAĆE" IH OD A DO Š, a onda Pentagon može s njima da se slika! (VIDEO)

(VIDEO/FOTO) OTKRIVENA TAJNA BAZA KINESKIH PODMORNICA! Niko ne zna koliko ih je skriveno u mreži podvodnih pećina!

U optužnici se navodi da je Debins čak potpisao izjavu u kojoj potvrđuje da mu je želja da služi Rusiji i ruskim interesima.

U izjavi zamenika direktora FBI za kontraobaveštajne aktivnosti, Debins se optužuje za izdaju države i naroda najvećem neprijatelju SAD.

Ovaj 45-godišnjak rodom iz Gejnsvila u Virdžiniji bio je aktivni specijalac u američkoj vojsci od 1998. do 2005. godine kada je napustio službu uz počasti.

Tokom aktivnog službovanja imao je zvanično odobrenje za pristup strogo poverljivim informacijama.

Njegovi kontakti sa ruskom obaveštajnom službom počeli su 1996. godine kada je boravio u Rusiji i upoznao ruskog agenta s kojim je pravio planove da pristupi vojsci, ali i svoju buduću suprugu čiji je otac bio oficir ruske armije.

U ovom trenutku nije jasno da li Debins ima svoga advokata, ali ako ga sud proglasi krivim, može biti osuđen i na doživotnu zatvorsku kaznu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija