• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novac.hr

29.01.2022

11:26

STIŽE RASPLET KAKAV SVET NIJE VIDEO, AMERIČKI FED SE SPREMA ZA MART... Sledi pucanje ‘superbalona‘, inflacija... Svi treba da budu pripravni!

AP PHOTO

Vesti

STIŽE RASPLET KAKAV SVET NIJE VIDEO, AMERIČKI FED SE SPREMA ZA MART... Sledi pucanje ‘superbalona‘, inflacija... Svi treba da budu pripravni!

Podeli vest

Zaoštravanje monetarne politike SAD očekuje se već duže vreme, ali, sve su iznenadile najnovije poruke Federalnih rezervi da će već u martu početi s povećanjem kamatnih stopa i prestati s politikom iz vremena pandemije kovida koja je podsticala zapošljavanje, rast, dobitke na berzi, ali i inflaciju

U decembru je inflacija dostigla sedam odsto i to je bio najviši nivo u skoro 40 godina. Prema rečima Džeroma Pauela, predsednika Feda, inflacija je postala "malo gora" od poslednjeg sastanka u decembru, a podizanje referentne stope Feda, koja je na nuli od marta 2020. godine, pomoći će da se spreči učvršćivanje visokih cena.

U nameri da odagna strahove da bi više kamatne stope mogle da nanesu štete ekonomiji, prvi čovek Feda izjavio je da centralna banka može da upravlja procesom tako što će produživati rast i održavati nisku nezaposlenost.

"Mislim da ima dosta prostora za podizanje kamatnih stopa bez pretnje tržištu rada", rekao je Pauel, prenosi Novac.hr.

Pošto se u saopštenju Feda ne navodi kada će tačno početi povećavanje kamata, analitičari smatraju da će to biti u martu, kada bi centralna banka mogla da privede kraju i program kupovine obveznica, a potom da počne da smanjuje svoje bilanse.

Biće to prvo povećanje cene novca od decembra 2018. godine, ali nešto ranije i bržim tempom nego što su ekonomisti i ulagači očekivali. U decembru su zvaničnici Feda predvideli su da će povećati stope tri puta u 2022., dok su tržišta računala sa četiri povećanja, u martu za 0,25 procentnih bodova, a potom u još dva ili tri navrata do kraja godine, kada bi kamate mogle da dostignu jedan odsto.

Američki ekonomisti u Dojče bank očekuju da će Fed ove godine povisiti stope pet puta.

Foto: Pixabay

Strateg banke Džim Rajd objašnjava da je najveća novost to što se ovaj ciklus po visini inflacije razlikuje od poslednjeg kruga pooštravanja. Inflacija je znatno iznad cilja, tržište rada je "istorijski zategnuto" i projekcije rasta ostaju iznad dugoročnog potencijala. Rajd zato smatra da u martu svaki sledeći sastanak Fed može da poveća kamatne stope za 0,50 baznih poena.

Superbalon pred pucanjem

Glavni ekonomista u BNP Paribas Markets Luiđi Speranca očekuje da će Fed ove godine povećati kamatne stope šest puta. Njegova prognoza glasi: Na kraju 2023. godine biće od 2,25 do 2,50 odsto, što je 25 baznih poena više nego što se predviđalo. Nihov osnovni scenario za šest ovogodišnjih povećanja jeste izazov američkim deonicama, ali smatraju da samo po sebi to nije dovoljno da se tržište izbaci iz koloseka, ako rast zarada kompanija ostane jak.

Međutim, sve do saopštenja posle sednice Feda u kojem se tvrdi da će uskoro biti potrebno povećati ključne kamatne stope, berzanski indeksi bili su u pozitivnom. Onda su pali. Najpre na Vol Stritu, zatim i na azijskim i evropskim berzama.

"Korekcija' je zapravo počela već krajem 2021, ali je pitanje koliko će biti jaka, kojih razmera, da li će one biti podnošljive ili je u pitanju početak raspleta sa kakvim se svet suočavao krajem 20-ih prošlog veka, ili sa financijskom krizom 2008. godine.

Poznati ulagač Džeremi Grentem, koji važi za nekoga ko ima nepogrešivo istančani osećaj za velike preokrete, ovih dana privukao je pažnju tržišta najavom pucanja "superbalona" američkih deonica s pedesetoprocentnim padom.

Međutim, to nije sve, otišao je i korak dalje. U izjavi za Blumberg izneo je još alarmantniju poruku - prošlo je dvadesetpetogodišnje razdoblje "zlatokose" i da svet treba da se spremi za inflaciju, sporiji rast i nedostatak radne snage!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15