• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs/Srna

16.02.2022

08:11

SPREMAJU SE ZA RAT, SRBI I HRVATI DOBILI JEZIVU PORUKU! Eksprert upozorio, Zapad i Sarajevo naručili skupove radikalnih islamista, ne treba imati iluzije, cilj im je jedan...

Mudžahedini u Bosni

Vesti

SPREMAJU SE ZA RAT, SRBI I HRVATI DOBILI JEZIVU PORUKU! Eksprert upozorio, Zapad i Sarajevo naručili skupove radikalnih islamista, ne treba imati iluzije, cilj im je jedan...

Podeli vest

Ekspert za borbu protiv terorizma i politički analitičar Dževad Galijašević izjavio je da postoji koordinacija između političkog Sarajeva i Zapada, zbog čega su i naručeni skupovi radikalnih islamista i bivših vojnika u Bužimu koji trebaju prvo zastrašiti Srbe i Hrvate, a zatim i dodatno radikalizovati Bošnjake i pripremiti ih za rat

Galijašević je izjavio da se, povodom događaja u Bužimu, gde su se pod ratnim zastavama takozvane Armije BiH okupila uniformisana lica sa zelenim beretkama, niko nije oglasio ni iz Sarajeva, ali ni iz zapadnih država, čija je diplomatija snažno prisutna u BiH i obaveštena o tome.

On je istakao da zapadne zemlje na ovaj način omogućavaju nastanak i razvoj malog islamskog kalifata na teritoriji BiH, praktično u „srcu Evrope“, koji je pun konfliktnog potencijala. Galijašević je poručio da se sarajevska islamska politika mora konačno vratiti dogovoru sa Srbima i Hrvatima i konačno odustati od ratne opcije.

Na pitanje zašto međunarodna zajednice ne reaguje na dešavanja u Bužimu, Galijašević je rekao da ti događaji otkrivaju prirodu političke akcije koja se koordiniše i usmerava iz Sarajeva.

– Najlakše bi bilo odgovoriti da su konflikti i sukobi, te pozivi na rat, koji je u stvari džihad, osnovno obeležje bošnjačke politike i prirode političkog islama sa kojim su Bošnjaci došli snažno u kontakt preko Alije Izetbegovića, njegove "Islamske deklaracije", političke stranke SDA i "Mladih muslimana", kao organizacione strukture "Muslimanskog bratstva" – naglasio je Galijašević.

Foto: Printscreen

On je dodao da tu nije aktivna samo stranka SDA iako je najaktivnija.

– Zajedno sa istim ciljevima nastupaju ratni generali i komandanti Alijine vojske, pa bivši mudžahedini, kao i vehabije iz izolovanih zajednica i paralelnih džemata, kao i lažne, proislamske humanitarne organizacije i povratnici sa sirijskog ratišta i iz Gvantanama, kao i mnogi pripadnici terorističkih organizacija koji su detektovani, a neki i presuđeni – napomenuo je Galijašević.

U tome su i sve političke stranke u Sarajevu koje nastupaju sa prividno građanskih pozicija, kao i prividno prozapadne nevladine organizacije, ali i svi mediji u Sarajevu, ukazao je Galijašević.

Foto: Beta

Dževad Galijašević upozorava na pretnju ekstremista

– Ne treba imati iluzije. U svesti većine `zapadnjaka` istorija BiH i etno-religijskih odnosa u njoj, u najboljem slučaju, predstavlja tek gomilu neodređenih pojmova, beskorisnih saznanja, propagandistički kreiranih floskula i parola oblikovanih u ratu za potrebe obaveštajnog, vojnog i ekonomskog pohoda razvijenih zapadnih zemalja na Balkan – od američke, britanske, njemačke i francuske štampe i njihovih elektronskih medija – pojasnio je Galijašević.

U zapadnoj javnosti, podsetio je on, taj pohod je pravdan potrebom nastavka obračuna sa „Crvenom imperijom SSSR-a“, Rusijom, te, kako je rekao, „komunizmom inspirisanom diktaturom u Srbiji“, naročito.

– Savremene ideološke predstave o "ruskoj pretnji" i navodno aktivnoj ulozi srpskog naroda u njoj postale su, za zapadne vlade i medije, zgodan način da se identifikuju različite politike i grupe kao destruktivne, a da se, istovremeno, ekstremistički režim u Sarajevu amnestira unapred od fundamentalizma i podrške terorističkim grupama –  ukazao je Galijašević.

Foto: printscreen facebook

On je ocenio da je, zahvaljujući tom pristupu velikih zapadnih sila, jačanje islama u sarajevskoj politici danas otvorenije, agresivnije, primitivnije, čak, i dugoročno značajnije, nego što to propagandne predstave i slogani iz zapadnih medija otkrivaju sopstvenoj javnosti.

– Zašto je Zapad sve to pogrešno interpretirao, zašto je razvijao politiku koja ojačava mržnju, održava i razvija opšte muslimanske stereotipe o islamofobiji i antiislamskom neokolonijalizmu? Zašto je izgrađivao alibi i opravdanje za stalno negiranje i skrivanje radikalizma i ekstremizma, te tako doprinosio procesu otuđenja muslimana BiH od etničke braće? Očito iz posebnih geopolitičkih potreba i sebičnih ekonomskih interesa – konstatovao je Galijašević.

On je upitao i zašto Zapad ranije nije uticao na štetni, antiustavni i antievropski kurs sarajevske politike?

– A posebno, zašto su nekadašnji glavni grad, centar kulture i demokratije u BiH Sarajevo i istaknute Sarajlije slijedili taj kurs i put, pokazujući nesposobnost suočavanja sa problemima, povinujući se vremenu i politici mnogih bivših komunista, podstaknutih osrednjim i krvoločnim ideologijama, prkosno i agresivno demonstrirali da ne znaju i ne žele se stidjeti samih sebe takvih kakvi su danas i sjetiti se svoje veličine nekad – rekao je Galijašević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleks

pre 2 godine

Oni kukaju kako su 90-tih najviše izginuli. Pa kad su zaboravili recept : PRVO DOČEKAŠ OKUPATORE SA RATLUKOM I BAKLAVAMA, PA SAČEKAŠ DA SRPSKE VOJNIKE POŠALJU U LOGOR, PA TEK ONDA KRENEŠ DA UBIJAŠ KOMŠINICE I NJIHOVU DECU ! Historija magistra vitae est .

Ferid

pre 2 godine

505 viteska buzimska brigada I slavni Izet Nanic. Srbima se ledi krv na njihov pomen.. Patite Srblji.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15