• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.06.2022

07:00

NAJMANJE 74 HRVATA I 103 ŠIPTARA UBIJENA U UKRAJINI, ALI LIKVIDACIJA TU NIJE STALA! Rusko ministarstvo odbrane objavilo podatke o strancima koji su otišli da se bore za Kijev

AP/Tanjug

Vesti

NAJMANJE 74 HRVATA I 103 ŠIPTARA UBIJENA U UKRAJINI, ALI LIKVIDACIJA TU NIJE STALA! Rusko ministarstvo odbrane objavilo podatke o strancima koji su otišli da se bore za Kijev

Podeli vest

Ruska vojska likvidirala ukupno 1.956 stranih plaćenika. Osim Hrvata i Albanaca, ubijena je i 51 osoba iz BiH, kao i 214 Amerikanaca. Sa fronta je pobeglo 1.779 stranaca, a ostao je ukupno 3.221

Najmanje 74 Hrvata i 103 Šiptara likvidirala je ruska vojska od početka rata u Ukrajini. Prema saopštenju ruskog ministarstva odbrane, ubijen je i 51 državljanin Bosne i Hercegovine, kao i 214 Amerikanaca. Svi oni su među 1.956 stranih plaćenika koji su likvidirani u borbama.

Kijev nemoćan
Ukrajinski zvaničnici ne mogu da zaustave slanje plaćenika na 'onaj svet'
Igor Konašenkov

 

Sve manje dolaze

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov u petak je izjavio da se od početka aktuelnog sukoba 6.956 stranaca iz 64 zemlje prijavilo da ratuje za režim u Kijevu. Dodao je da je od tog broja 1.779 stranih plaćenika pobeglo sa fronta i vratilo se kući, dok ih se u Ukrajini i dalje nalazi 3.221.

Najviše plaćenika stiglo je u Ukrajinu iz Poljske, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Među evropskim zemljama Hrvatska je na četvrtom mestu po broju plaćenika u Ukrajini, odmah iza Poljske, Rumunije i Britanije. Ukupno 204 Hrvata otišla su da ratuju protiv Rusije, od toga su ubijena 74, dok je 51 pobegao. Ostalo je da ratuje 79 Hrvata.

Kad je reč o Šiptarima, 306 ih je otišlo na ratište, od čega 150 iz Albanije i 156 sa Kosova. Ubijena su ukupno 103 Šiptara, 100 ih je pobeglo, a ostalo ih je 103.

Iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu je otišlo 167 osoba, 51 je ubijena, dok ih je 46 pobeglo. Sada ih je ostalo 70.

- Među evropskim zemljama Poljska je neprikosnoveni lider kako po broju pristiglih plaćenika, tako i po broju poginulih. Iz te zemlje je od početka ruske operacije stigla 1.831 osoba, od čega je 378 već ubijeno, dok su se 272 plaćenika vratila u svoju zemlju. Slede Rumunija i Velika Britanija. Sa američkog kontinenta prednjači Kanada, odakle je stigao 621 plaćenik, a ubijena su 162, a slede je Sjedinjene Države, odakle je došlo 530 plaćenika, od čega je 214 poginulo, dok je 227 pobeglo nazad - objasnio je Igor Konašenkov.

On je istakao da takozvani psi rata poslednjih nedelja u sve manjem broju pristižu na ukrajinski front, uprkos tome što im je režim u Kijevu povećao dnevnice. Konašenkov je poručio da ukrajinski zvaničnici ne mogu da zaustave "slanje plaćenika na 'onaj svet'", te je istakao da sve više njih beži sa fronta glavom bez obzira.

- Zbog sve većeg broja vojnih neuspeha kijevskog režima i ogromnih dnevnih gubitaka u ljudstvu i tehnici, priliv stranih plaćenika u Ukrajinu ne samo da se smanjio nego je i mnogo njih koji beže nazad u svoju zemlju. Uprkos naporima ukrajinskih zvaničnika i povećanju plata, režim u Kijevu ne može da zaustavi proces odlaska plaćenika na "onaj svet" ili nazad u svoju zemlju. Nedavna priča o 20.000 stranaca koji se bore protiv ruskih oružanih snaga najobičnija je laž - rekao je Konašenkov.

Foto: AP/Photo

Rusi sve prate

Portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije rekao je da Moskva prati i evidentira sve strane državljane koji se na strani Ukrajine bore protiv ruskih trupa, kao i da vodi preciznu statistiku o broju pristiglih, ubijenih, pobeglih i preostalih plaćenika.

- Ministarstvo odbrane Rusije prati i evidentira boravak svakog predstavnika ovog međunarodnog skupa bezglavih konjanika u Ukrajini. Štaviše, naše baze podataka ne uključuju samo plaćenike koji učestvuju u borbama već i one koji su stigli da obuče vojnike ili pomognu u radu i popravci zapadnog naoružanja isporučenog Ukrajini - objasnio je Konašenkov.

Američki psi rata idu na sud


Svetski mediji u petak su objavili fotografiju koja potvrđuje da su dvojicu bivših američkih marinaca zarobile ruske snage u predgrađu Harkova u Ukrajini. Na slici se vide Robert Druki (39) i Endi Hjuin (27) iz Alabame kako se vezani voze u prikolici ruskog vojnog kamiona na nepoznatoj lokaciji u Donbasu. Oni su uhvaćeni prošle nedelje na harkovskom frontu, nakon što su upali u rusku zasedu.

Ukoliko pred sudom Donjecke Narodne Republike budu osuđeni zbog toga što su "za novčanu nadoknadu učestvovali u ukrajinskoj agresiji i nasilnom preuzimanju vlasti u DNR", čeka ih ista sudbina kao i britanske plaćenike Šona Pinera i Ejdena Aslina, koji su zajedno sa Marokancem Sadunom Braginom nedavno osuđeni na smrtnu kaznu streljanjem.

Zapadni mediji, međutim, insistiraju da dvojica Amerikanaca nisu aktivno učestvovala u borbama, već da su u Ukrajinu doputovala kako bi obučavala tamošnje snage. To se kosi sa svedočenjem jednog od njihovih saboraca, koji je medijima rekao da su obojica uhvaćena nakon što su granatom raznela jedan ruski tenk.

Druki je služio u američkoj vojsci tokom rata u Iraku i patio je od posttraumatskog sindroma. S druge strane, Hjuin je dve godine bio marinac u američkoj bazi u Japanu, nema iskustva sa ratišta, ali je u Ukrajinu stigao kao "stručnjak za hemijsko naoružanje".

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da će Vašington učiniti sve što može kako bi ih spasao.

- Potrudićemo se da ih bezbedno vratimo kući. Ali ovo je važan trenutak da obeshrabrimo Amerikance koji žele da idu u Ukrajinu da ratuju. To je ratna zona. Ukrajina trenutno nije mesto za Amerikance - rekao je Kirbi.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 1 godinu

bar se potrudite da shvatite koje ste podatke objavili .. samozvani novinari ..

Slovenac

pre 1 godinu

Konsterniran sam! Nema ni Srba, ni Slovenaca? Da nismo preko noči postali pametni?:)

koki

pre 1 godinu

SS kama i handzar opet krenuli na Staljingrad. Ali dobice po p ponovo. Rusi, denacifikacija do kraja.

Pera

pre 1 godinu

Definitivno ce biti vraceni, ali u neobicnom odelu, jos da poruce Bregu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija