• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.08.2022

08:47

KAKO JE NATO PREVARIO GORBAČOVA!

AP/Photo

Vesti

KAKO JE NATO PREVARIO GORBAČOVA!

Podeli vest

Dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti iz američkog Nacionalnog arhiva, pokazuju da je bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov dobio usmene sigurnosne garancije da neće doći do širenja Severnoatlantskog saveza na istok nakon ujedinjenja Nemačke

Te garancije dobio je od predsednika SAD Džordža Buša starijeg, njegovog državnog sekretara Džejmsa Bejkera, nemačkog kancelara Helmuta Kola, britanske premijerke Margaret Tačer i francuskog predsednika Fransoa Miterana.

Gorbačov se, međutim, nije potrudio da traži da se ova obećanja i formalno pretoče u dokument koji bi postao obavezujući za strane učesnice u budućnosti. Sada mnogi smatraju da bi se  potpisivanjem dokumenta sa američkim i zapadnim obećanjima izbegao rat u Ukrajini.

Na sastanku s Gorbačovim o budućnosti evropske bezbednosti 9. februara 1990. godine, tadašnji američki državni sekretar Bejker izjavio je čuvenu rečenicu “Ni centimetra prema istoku”, u eksplicitnoj potvrdi Vašingtona da ne namerava da širi NATO na istok.

Na sastanku s Gorbačovom 9. februara 1990. godine Bejker  je tri puta ponovio frazu “Ni centimetar prema istoku”.

”Ni američki predsednik ni ja ne nameravamo da izvučemo bilo kakve jednostrane prednosti iz procesa koji se odvijaju”, uveravao je tada Bejker Gorbačova.

Dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti pokazuju da je Gorbačov pristao na ujedinjenje Njemačke i njen ostanak u NATO-u kao rezultat ovog uveravanja i toga da će se nakon Hladnog rata uzeti u obzir sovetski bezbednosni interesi.

Međutim, Pentagon je 25. oktobra 1990. godine predložio da se ostave otvorena “vrata” za članstvo istočnoevropskih zemalja u NATO-u.

"Strateška greška"

Ruski senator Aleksej Puškov odgovorio je početkom godine američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da ne poznaje istoriju, nakon što je američki zvaničnik izjavio da "NATO nikada nije obećao da se neće širiti" na Istok.

Pre ujedinjenja Nemačke, koje je bilo prioritet za SAD i njihovog predsednika Buša, tadašnji državni sekretar Džejms Bejker rekao je Gorbačovu i Ševardnadzeu, povodom ujedinjenja Nemačke, da su SAD spremne da obećaju da se NATO neće pomeriti na istok ni pedalj", napisao je Puškov na društvenoj mreži Telegram, prenele su RIA Novosti.

Prema njegovom mišljenju, bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov napravio je "stratešku grešku" tako što nije naterao SAD i Nemačku da se pravno obavežu da se neće širiti na istok.

"Zbog toga, sada Rusija traži pravne garancije, reči zapadnih lidera imaju malu vrednost", objasnio je Puškov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MrKamenjarac

pre 1 godinu

....ISTORIJA SE PONOVILA....I HGITLER JE REKAO DA NECE NAPASTI RUSIJU......TO JE SVE SVABSKO MASLO ZAJEDNO SA ONIM SUPLJOGLAVCIMA;PEDOFILCIMA I LA PEDERIMA....a znamo i zasto,stakori bi razneli Rusko blago ko Bogomoljke i Skakavci zito....

KO JE BIO GORBAČOV?! RUSI GA PAMTE PO PROPASTI SSSR, a Zapad po PERESTROJKI!
Planeta

KO JE BIO GORBAČOV?! RUSI GA PAMTE PO PROPASTI SSSR, a Zapad po PERESTROJKI!

Mihail Sergejevič Gorbačov je bio politički vođa Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. i generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza. Njegov pokušaj reformi je doveo do kraja Hladnog rata, ali je takođe doveo i do kraja vrhovne političke vlasti Komunističke Partije Sovjetskog Saveza (KPSS) i do raspada Sovjetskog Saveza. Nagrađen je Nobelovom nagradom za mir 1990. godine

30.08.2022

22:48

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija