• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

18.10.2022

13:57

NOVO MOĆNO ORUŽJE ZA UKRAJINU! Amerika šalje raketni sistem koji štiti Belu Kuću, evo kakvu će prednost doneti Ukrajincima!

AP/Printskrin/Ftoilustzracija

Vesti

NOVO MOĆNO ORUŽJE ZA UKRAJINU! Amerika šalje raketni sistem koji štiti Belu Kuću, evo kakvu će prednost doneti Ukrajincima!

Podeli vest

Visoki američki zvaničnik izjavio je da će Kijev koristiti NASAMS za suprotstavljanje ruskim udarima u budućnosti

SAD planiraju da isporuče Ukrajini prvu seriju Nacionalnog naprednog raketnog sistema zemlja-vazduh (NASAMS) u narednim nedeljama, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo odbrane.

Vašington je obećao da će ojačati protivvazdušne odbrambene kapacitete Kijeva nakon što je Rusija prošle nedelje pokrenula raketni baraž na ukrajinske vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu, zbog, kako je nazvala, „terorističkog napada“ na strateški Krimski most.

Obraćajući se novinarima, neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao je da SAD „gledaju da pokušaju da ubace prvi NASAMS u Ukrajinu u narednih nekoliko nedelja“, dodajući da su Kijevu već obezbedile više od 1.400 aviona Stinger sa ramena sistemi odbrane.

On je dalje rekao da SAD veruju da ove isporuke Ukrajini „i dalje predstavljaju oblast na kojoj se naglašavaju“ za zapadne zemlje. Prošle nedelje, SAD su obećale da će ubrzati isporuku dva od osam NASAMS-a koje su odavno obećale Kijevu.

Velika Britanija, još jedan veliki podržavalac Kijeva, takođe se obavezala da će Ukrajini isporučiti desetine naprednih raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa (AMRAAM) kako bi pomogla u „odbrani njenog neba“. Rakete, za koje se očekuje da budu ispaljene iz NASAMS-a, trebalo bi da budu isporučene u narednim nedeljama, navodi Skaj njuz.

Šta je zapravo raketni sistem NASAMS?

NASAMS je kopneni protivvazdušni sistem kratkog do srednjeg dometa koji su razvile američka kompanija Raitheon i norveška Kongsberg Defense and Aerospace. Ovo oružje, koje ima domet od 40 km, može se koristiti protiv bespilotnih letelica, krstarećih projektila i aviona.

Isti sistem se koristi za zaštitu vazdušnog prostora oko Bele kuće i američkoga Kapitola u Vašingtonu.

 

 

Zapad je preusmerio svoj fokus na snabdevanje Ukrajine protivvazdušnim kapacitetima nakon masovnih raketnih udara Rusije prošle nedelje koji su bili usmereni na vojnu i kritičnu infrastrukturu, što je izazvalo rasprostranjene nestanke struje. Prema rečima predsednika ruske Državne dume Vjačeslava Volodina, Ukrajina je u to vreme izgubila 50% svojih kapaciteta za proizvodnju energije. Napadi su usledili kao odgovor na smrtonosnu eksploziju na Krimskom mostu, strateškoj vezi između poluostrva i ruskog kopna, ranije ovog meseca. Moskva je optužila Kijev da je organizovao, kako je nazvala, „teroristički napad“ na zemlju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Balkan

pre 1 godinu

Ovo samo znaci da se Amerikanci sve vise i otvorenije angazuju u ratu u Ukrajini, jer nema sanse da se Ukrajinci obuce za sve ove saveremene tehnike u tako kratkom roku, znaci posade su Americke definitivno. A sa druge strane kritikuju Iran za koji bas i nema dokaza da daje bilo sta Rusiji, a cak i da daje u cemu je problem?? Ziveli

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Malović: Vučić im stoji na putu ka pljačkanju Srbije
Politika

Malović: Vučić im stoji na putu ka pljačkanju Srbije

Branislav Malović, član Prеdsеdništva Srpskе naprеdnе strankе oglasio se povodom prepiski sa aplikacije Skaj koje su danas objavljene, a u kojima se može videti kako su Radoje Zvicer i njegovi saradnici radili o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

15.06.2024

20:01

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20