• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

18.10.2022

11:38 >> 11:43

AMERIKA MORA DA POSTAVLJA PRAVILA! Blinken izneo plan odbrane globalne dominacije SAD-a, svetski hegemon čvrsto drži svoju poziciju!

Tanjug/AP

Vesti

AMERIKA MORA DA POSTAVLJA PRAVILA! Blinken izneo plan odbrane globalne dominacije SAD-a, svetski hegemon čvrsto drži svoju poziciju!

Podeli vest

Obraćajući se novinarima na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji u ponedeljak, najviši američki diplomata objasnio je kako je tehnologija ključ političke moći

SAD moraju biti nacija koja postavlja globalna pravila kako bi osigurala podršku američkih interesa i vrednosti, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken.

Amerikanci „moraju biti ti koji su za stolom koji pomažu da se oblikuju pravila, norme, standardi po kojima se tehnologija koristi“, rekao je on. „Ako mi nismo, ako Sjedinjene Države nisu tamo, onda će neko drugi biti, a ova pravila će se oblikovati na način koji ne odražava naše vrednosti i ne odražava naše interese“, objasnio je Blinken . Druga opcija je da niko ne postavlja pravila i „imaćemo haos pre nego što budemo imali svet koji je zapravo organizovan da pokuša da iskoristi sav napredak koji ostvarujemo“.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je u više navrata tvrdila da njeni suštinski američki interesi zahtevaju da svetu nametne i brani ono što naziva „poretkom zasnovanim na pravilima“.

Kritičari Vašingtona, kao što je ruski predsednik Vladimir Putin, kažu da ovaj izraz opisuje američku hegemoniju, pod kojom Vašington može da postavlja ili krši bilo koja pravila kako želi. Ruski lider se u mnogim prilikama obraćao poretku koji je usredsređen na SAD, uključujući i tokom glavnog govora krajem septembra, nakon što je potpisao sporazume sa četiri bivša ukrajinska regiona, što je utrlo put ka njihovoj integraciji sa Rusijom. Prema Putinovim rečima, Vašington štiti svoju „neokolonijalističku” poziciju jer dozvoljava SAD da izvlače „rentu hegemona” iz celog sveta, da ga pljačkaju zahvaljujući „dominaciji dolara i tehnologije”.

Vlada SAD nastoji da potkopa sve alternativne centre moći, bilo da su to suverene nacije poput Rusije i Kine ili međunarodne organizacije poput UN, dodao je Putin. On je predvideo da će se pad američke hegemonije neizbežno dogoditi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zasto

pre 1 godinu

Pravila bi mogao i Japan da postavlja sto bas SADe ??

zora

pre 1 godinu

Primice se kraj postavljanja pravila Amerike. Samo su Rusi trebali da krenu i da mnoge nacije okrenu ledja ovim teroristima i pljackasima sveta. Nisu znali da stanu pa ce morati silom prilike. Okrenuli su svet protiv sebe, sem ovih ogranicenih vodja nazovi razvijenih drzava koji su nabili glave u pesak. Velike reci nazovi velikih politicara ucenjivaca vise ne prolaze. Ameri ce postavljati pravila samo u okviru svojih granica.

Izbori 2024

Vesti

TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!
Live TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!

Evropsko prvenstvo u fudbalu liči na Olimpijske igre u Minhenu održane 1936. U savremenom društvu doživeli smo to da u jednoj navodno demokratskoj državi u sred Evrope 50.000 ljudi skandira "ubi Srbina" i "Srbe na vrbe" i da niko na to ne reaguje. O ovoj temi, ali i o temi tajnih društava, odnosno onih koji upravljaju procesima u celom svetu govorio je u emisiji "Info veče" govorio je profesor Bojan Dimitrijević, ekonomista.

20.06.2024

22:17

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)
Live TV

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon posete Severnoj Koreji, obišao i Vijetnam. Po dolasku je otišao u predsedničku palatu gde se sastao sa vijetnamskim predsednikom Toom Lamom. Ovo je peta Putinova poseta Vijetnamu, a prva posle 2017. godine. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su Mihail Zvinčuk, vojni bloger i autor projekta "Ribar" i Vladimir Prebiračević iz srpsko-ruskog centra "Majak". Putem vajber uključenja uživo u program javio se i ratni reporter Igor Damjanović.

20.06.2024

19:07

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50