• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

27.10.2022

07:45 >> 13:06

PUTIN POSLAO PORUKU ZELENSKOM? Izjava afričkog lidera unela pometnju, oglasio se Kremlj

Reuters/AP

Vesti

PUTIN POSLAO PORUKU ZELENSKOM? Izjava afričkog lidera unela pometnju, oglasio se Kremlj

Podeli vest

Izjava predsednika Gvineje Bisao o navodnoj Putinovoj poruci Zelenskom izazavala je buru u javnosti, a oglasio se Kremlj

Umaro Mohtar Sisoko Embalo, predsednik Gvineje Bisao, izjavio je u utorak da je ruski predsednik Vladimir Putin od njega zatražio da prenese „poruku” ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom o važnosti „direktnog dijaloga” između Moskve i Kijeva.

Embalo je ovo "otkrio" na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim u Kijevu, dan nakon sastanka sa Putinom.

„Dragi moj brate, juče sam bio u Rusiji sa predsednikom Vladimirom Putinom, koji me je zamolio da vam dam poruku, da razgovaram sa vama, s obzirom da je direktan dijalog veoma važan za naše buduće zajedničke akcije“, rekao je Embalo.

Snimak konferencije za novinare objavljen je na Telegram kanalu Zelenskog.

Predsednik Gvineje Bisao je takođe otkrio da sebe vidi kao „nosioca određenih impulsa” doprinoseći obnavljanju odnosa između Rusije i Ukrajine. Pre sastanka sa Zelenskim, Embalo je rekao novinarima da smatra da je Putin „veoma otvoren za pregovore sa predsednikom Zelenskim“ i da se raduje „prenošenju ove dobre volje“ ukrajinskom lideru.

Zelenski je, odgovarajući na konferenciji za novinare na Embalove izjave, rekao da za izgradnju mostova između zemalja „ne treba dizati infrastrukturu u vazduh“. Zelenski je očigledno mislio na udare na ukrajinske elektrane koje je pokrenula Rusija 10. oktobra, u onome što je Moskva opisala kao odmazdu za „teroristički napad“ Kijeva na Krimski most. Ukrajinski lider je takođe rekao da svaki razgovor podrazumeva poštovanje jedne zemlje prema drugoj, počevši od poštovanja „njenog teritorijalnog integriteta, suvereniteta i granica“.

Sada se oglasio i portparol kremlja Dmitrij Peskov i demantovao tvrdnje predsednika Gvineje Bisao.

Foto: Reuters

Vladimir Putin objasnio afričkom kolegi kako su tekli napori da se pregovara

Šta je Putin rekao

„Naš kolega iz jedne afričke države je izrazio želju, rekao da će imati kontakte i da će preneti Putinov stav ukrajinskoj strani. Nema konkretne poruke u ovom slučaju i nije bilo reči o tome“, odgovorio je Peskov na pitanje o Putinovoj poruci Zelenskom.

Peskov je objasnio da je tokom razgovora sa predsednikom Gvineje Bisao, koji je vođen nekoliko dana ranije u Kremlju, „Putin obavestio svog kolegu o tome kako su vođeni pregovori u martu, kako su radili pregovarački timovi – ruski i ukrajinski“. Rekao je da je sporazum zapravo spreman, da je postignuta veoma teška ravnoteža, a onda je iznenada ukrajinska strana napustila razgovore, izjavila da nije spremna da nastavi pregovore, a potom je ta nespremnost zapravo pretvorena u zakon koji zabranjuje ukrajinskoj strani i predsedniku Ukrajine i svim ostalima da pregovaraju sa Rusijom i sa predsednikom Putinom“, dodao je portparol Kremlja.

Ranije ovog meseca, Putin je naveo odbijanje Ukrajine da razgovara kao razlog za odsustvo pregovora između dve zemlje. On je takođe primetio da su tokom pregovora uz posredovanje Turske krajem marta Rusija i Ukrajina postigle preliminarni sporazum, ali čim su ruske trupe povučene iz Kijeva, „rukovodstvo u Kijevu je izgubilo svaku želju za razgovorima“.

Putinove primedbe usledile su ubrzo nakon što je Zelenski potpisao dekret kojim se zabranjuju bilo kakvi pregovori sa njim i kaže da će Ukrajina razgovarati sa Rusijom samo kada ima drugog predsednika. Ukrajinski lider je više puta izjavio da je njegov jedini cilj u sukobu da pobedi Rusiju na bojnom polju i da ponovo preuzme kontrolu nad svim teritorijama za koje Kijev veruje da su pod njegovim suverenitetom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija