• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

30.12.2022

07:00

BERLIN ZNA NEŠTO, ILI... NEMCI SE SPREMAJU ZA  NUKLEARNU KATASTROFU! Pitanje je dana kada će sukob Moskve i Kijeva izmaći kontroli!

Reuters/AP/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

BERLIN ZNA NEŠTO, ILI... NEMCI SE SPREMAJU ZA NUKLEARNU KATASTROFU! Pitanje je dana kada će sukob Moskve i Kijeva izmaći kontroli!

Podeli vest

Nemačka kancelarija za zaštitu od radijacije poručila da bi rat u Ukrajini mogao da eskalira, da preti opasnost od incidenta u atomskoj centrali Zaporožje i nuklearkama u Evropi, te da građani treba da budu pripremljeni na najgore

Stanovnici Nemačke moraju biti pripremljeni za nuklearnu katastrofu, upozorile su vlasti u Berlinu. Kako je istaknuto, sukobi između Moskve i Kijeva mogli bi da eskaliraju, a preti opasnost i od incidenta u nuklearnoj elektrani Zaporožje, kao i nuklearkama u Evropi, te bi građani morali da se spreme za najgore.

Mogući svi scenariji

Predsednica nemačke federalne kancelarije za zaštitu od radijacije Inge Paulini izjavila je da je "ruska agresija" u Ukrajini javnosti jasno stavila do znanja da svi moraju biti pripremljeni na razne vrste nuklearnih vanrednih situacija.

- Planiranje spremnosti za nuklearne incidente u poslednjih deset godina obuhvata sve scenarije koji su fizički mogući. Čak i nakon gašenja nuklearnih elektrana u zemlji, bićemo usredsređeni na zaštitu od atomskih incidenata. Radijacija ne poznaje granice. Ako se ikada dogodi nuklearni incident u Evropi, Nemačka će takođe osetiti posledice - kazala je Paulinijeva za novine nemačke medijske grupe Funke.

Prema njenim rečima, Nemačka ima mrežu od 1.700 stanica koje stalno mere nivo radijacije u zemlji.

- U slučaju nuklearne vanredne situacije, vlasti su zadužene da zaštite narod - kazala je Paulinijeva, koja nije detaljnije opisala šta će to Nemačka preduzeti u slučaju atomskog incidenta.

Osim rata u Ukrajini, koji može da se pretvori u nuklearni, i napetosti zbog situacije oko tamošnje atomske centrale Zaporožje, opasnost Nemačkoj preti i iz komšiluka, budući da okolne zemlje planiraju da grade nuklearke.

- Mnoge naše komšije planiraju da izgrade nuklearne elektrane, što povećava rizik od incidenata u tim objektima. To može da ugrozi celu Evropu, pa i Nemačku - izjavila je Paulinijeva.

Strah od rata

Budući da nemačke komšije još nisu napravile nuklearne elektrane, opasnost od incidenata trenutno je nikakva. Međutim, Nemci sa razlogom strahuju od incidenta u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini. U pitanju je najveća atomska centrala u Evropi, koja je pod kontrolom Rusije još od marta, a koju poslednjih meseci ukrajinska vojska stalno granatira.

Lekcije Černobilja i Fukušime

Inge Paulini je rekla da je iz nuklearnih incidenata u Černobilju i Fukušimi naučeno da se nuklearni incidenti ne mogu kontrolisati.
- U pitanju nisu samo zdravstvene posledice od izlaganja radijaciji već i dugoročne posledice po ljude i okolinu. Ovakve katastrofe uvek imaju i značajne psihološke i socijalne posledice. To se skupo plaća - kazala je Paulinijeva.

Rusija je pojačala odbrambene kapacitete oko elektrane, a namerava i da izgradi zaštitnu kupolu oko rezervoara istrošenog nuklearnog goriva, koje je više puta bilo na meti snaga odanih Kijevu. Ipak, dok se to ne dogodi, rizik od nuklearne katastrofe, veće nego one u Černobilju 1986, ostaje veoma visok.

S druge strane, Rusija stalno uverava da ne namerava da iskoristi nuklearno oružje u Ukrajini, ali u Evropi raste strah od toga da će se rat ipak pretvoriti u atomski. Mnoge zemlje nabavile su i podelile građanima tablete joda, koje bi trebalo da umanje efekat radijacije. Osim toga, i druge zemlje, kao i Nemačka, prave planove u slučaju nuklearne vanredne situacije.



 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzioner

pre 1 godinu

Voleo bih da vas Rusi unište, po cenu i da mi ne preteknemo! Toliko vas mrzim, fašisti!

Mane

pre 1 godinu

Ma nemojte se zanositi sa protv radioaktivnim lekovima.Nuklearni rat je katastrofa koju će preživeti samo oni koji su dobro sklonjeni i izolovani od samih akcidenta i sa dosta hrane i vode.Država mora imati za svoje stanovništvo sledovanje hrane za najmanje 5 godina i nezagađena izvorišta vode.Takođe i zaklon od nuklearnih padavina a to su uvale na visoravnima-centrana i zapadna srbija.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija