• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/vz

07.01.2023

11:16

HLADAN TUŠ ZA ZELENSKOG! Trampov plan RUŠI SNOVE Kijeva, američka DESNICA ukida SUMANUTO FINANSIRANJE UKRAJINE?!

AP/Reuters/Google Earth/Fotomontaža

Vesti

HLADAN TUŠ ZA ZELENSKOG! Trampov plan RUŠI SNOVE Kijeva, američka DESNICA ukida SUMANUTO FINANSIRANJE UKRAJINE?!

Podeli vest

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden više neće moći da slobodno izdvaja milione dolara Ukrajini, smatra ruski stručnjak za diplomatiju, politikolog Malek Dudakov

On je prokomentarisao imenovanje republikanca Kevina Mekartija na mesto predsednika Predstavničkog doma SAD iz 15. pokušaja.

„Kevin Mekarti je već morao da napravi ozbiljne ustupke u korist domaće opozicije. Konkretno, garantovao im je mogućnost glasanja o nepoverenju ako se ekstremnom desnom krilu republikanaca ne sviđa ono što on radi. Pored toga, ekstremna desnica sada može da dobije mesta šefova odbora, uključujući i odbore za odbranu“, rekao je Dudakov,

On je takođe izrazio uverenje da će u septembru, kada bude usvojen novi budžet SAD, obim pomoći Ukrajini biti ozbiljno smanjen. Dudakov smatra da će Bajdenu će biti veoma teško da sprovede neke od svojih ideja u Kongresu.

„Uprkos činjenici da će im takve akcije stvoriti probleme, ne isključujem da će republikanci preduzeti takav korak. Očigledno, Bela kuća neće biti u najboljem položaju zbog činjenice da će biti veoma teško raditi sa Kongresom“, rekao je politikolog.

Podsetimo, posle 15 pokušaja, Predstavnički dom SAD uspeo da izabere novog predsednika Kevina Mekartija. Prema rezultatima glasanja, koje su preneli svi vodeći američki televizijski kanali, Mekarti je dobio 216 glasova. Demokrata Hakim Džefris dobio je podršku 211 kongresmena. 

Kako napominje kanal Fok Njuz, Mekarti je morao da učini niz ustupaka da bi pobedio. Posebno je obećao da će smanjiti budžetsku potrošnju. Ovo bi moglo da dovede do smanjenja budžeta Pentagona od oko 75 milijardi dolara.

Mekarti je takođe rekao da namerava da zaustavi „rasipnu” potrošnju Vašingtona i rast javnog duga zemlje, prenose RIA Novosti .

Ovogodišnje glasanje obeležilo je 15. put u istoriji SAD da kongresmeni prvi put nisu uspeli da izaberu predsednika, poslednji put se to dogodilo pre sto godina, 1923. godine, a pre toga samo u periodu koji je prethodio građanskom ratu. Samo četiri puta je bilo potrebno više od 12 krugova glasanja.

Lideru republikanaca obratio se i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski. On je naglasio da Ukrajina očekuje da će nastaviti da dobija finansijsku pomoć od Vašingtona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Devojčica spasila život ženi! Pet minuta ležala bez svesti, svi samo stajali i gledali: "To su naša deca za primer"
Društvo

Devojčica spasila život ženi! Pet minuta ležala bez svesti, svi samo stajali i gledali: "To su naša deca za primer"

Devojčica (17) iz Novog Sada juče je spasila ženu kojoj je pozlilo na ulici i koja je bila bez svesti nekoliko minuta. Majka tinejdžerke s ponosom je objavila čitavu situaciju u jednoj Fejsbuk grupi i navela da je devojčica učenica srednje medicinske škole u ovom gradu. Tvrdi i da je ona jedina od svih prisutnih prišla starijoj ženi kojoj je pomoć bila potrebna.

21.05.2024

10:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija