• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.01.2023

14:31

(VIDEO) SLETELA PRVA NATO ZVER, NEVOLJE ZA RUSE! Stižu još dva moćna aviona, iz Rumunije će obavljati važne zadatke, misiju predvodi general Nojman!

Printskrin

Vesti

(VIDEO) SLETELA PRVA NATO ZVER, NEVOLJE ZA RUSE! Stižu još dva moćna aviona, iz Rumunije će obavljati važne zadatke, misiju predvodi general Nojman!

Podeli vest

Prvi NATO nadzorni avion "avaks" (AVACS) sleteo je u rumunsku bazu Otopeni kod Bukurešta

Tri takva aviona treba da budu prebačena iz Nemačke. "Avaks" avioni će u narednom periodu obavljati izviđačke i osmatračke letove.

NATO "avaks" misiju nemačke vojske u Rumuniji predvodiće brigadni general Štefan Nojman i trajaće nekoliko nedelja. "Oko 180 vojnika NATO-a biti raspoređeno u vazduhoplovnoj bazi Otopeni kao deo multinacionalnog tima“, navodi se u saopštenju.

Razlog dolaska je više nego jasan.

"Dok ruski protivpravni rat u Ukrajini nastavlja da preti miru i bezbednosti u Evropi, ne sme da postoji sumnja u odlučnost NATO-a da zaštiti i odbrani svaki pedalj savezničke teritorije", rekla je ranije Oana Lungesku, portparolka NATO-a.

Preko svog radarskog sistema, "avaks" avioni mogu da lociraju i identifikuju druge avione na udaljenosti većoj od 400 kilometara. Avioni mogu da prenesu informacije svim drugim avionima u vazdušnom prostoru koji su propisno opremljeni, što znači da se teoretski mogu koristiti kao letačka komandna mesta. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Drakula

pre 1 godinu

Namestaju rumuniju da je raznesu,popice sarmat

bole

pre 1 godinu

Kad smo mi sa praćkom srušili ne vidljivi a tek šta će biti sa ovima ostalima.

Lajanje na mesecinu

pre 1 godinu

Ucini samo jedan, pogresan korak, I probaj da letis s druge strane grane.

Solo

pre 1 godinu

Pitanje je kad ce i taj "Avaks" da padne jednog dana jer ocito Ameri se sve vise uvlace u ovaj rat pomazuci ukrajinskim fasistima a Rusi nisane i cekaju...Garantujem da ce Rusi da skinu "Avaks" jednog lepog dana..!

Lj

pre 1 godinu

Nece dugo biti na nebu, ima pre da se sruši nego da leti.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ovo su najplaćeniji košarkaši NBA lige! Evo gde je Jokić!
NBA

Ovo su najplaćeniji košarkaši NBA lige! Evo gde je Jokić!

Odavno je poznato da NBA zvezde zarađuju ogroman novac i da su njihova primanja uglavnom transparentna. Američki mediji sada su napravili listu od 15 najplaćenijih košarkaša, a zanimljivo je da je samo jedan od njih u finalima konferencija. Reč je samo o Francuzu Rudiju Goberu.

22.05.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija