• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti

25.01.2023

11:09

KO VOLI, NEK IZVOLI! EU odobrila PRODAJU LARVI I ZRIKAVACA, insekti STIŽU u RESTORANE širom UNIJE - EVROPLJANI, PRIJATNO VAM BILO!

Reuters

Vesti

KO VOLI, NEK IZVOLI! EU odobrila PRODAJU LARVI I ZRIKAVACA, insekti STIŽU u RESTORANE širom UNIJE - EVROPLJANI, PRIJATNO VAM BILO!

Podeli vest

Evropska unija juče je odobrila prodaju larvi brašnara i zrikavce za ljudsku ishranu

Još osam zahteva čeka odobrenje. Larve se mogu prodavati smrznute, sušene, u obliku praha ili paste, a zrikavci kao delimično odmašćeni prah.

Mnogim Evropljanima misao o jedenju insekata nije privlačna, ali oni se smatraju delikatesom u mnogim kuhinjama širom sveta i deo su ishrane u mnogim zemljama, od Meksika do Tajlanda.

- Niko neće biti primoran da jede insekte - napisala je Evropska komisija na Tviteru prošle nedelje.

Ako prženi zrikavci i salate od larvi brašnara zamene šnicle i pljeskavice, one bi mogle biti pozitivan korak u zaustavljanju izumiranja vrsta i borbi protiv klimatskih promena, pišu nemački mediji.

U Nemačkoj oko polovina stanovništva planira da jede manje mesa, dok u Sjedinjenim Državama ljudi jedu više mesa, ali zamenjuju govedinu sa manje "zagađujućim" mesom, poput piletine.

Već dugo, takva hrana je specijalitet u istočnjačkim kulturama, ali pitanje je kako će se Evropljani navići na to da jedu skakavce i brašnene crve. 

Kristof Derijen, generalni sekretar organizacije "International Platform of Insects for Food and Feed", rekao je za Gardijan: "Verujemo da je uvođenje insekata u ishranu jedno od rešenja za neke od najvećih izazova s kojima se planeta suočava. U kontekstu deficita nekih resursa, proizvodnja insekata nije zahtevna, imamo kapacitet da proizvedemo visokokvalitetne proteine".

Ovi insekti su odličan izvor proteina, i zato se naširoko jedu u Južnoj Americi, Africi i Aziji. Skakavci su navodno toliko slični gamborima, da se često preporučuju ljudima koji imaju alergiju na kozice.

Neki stručnjaci kažu da bi insekti čak mogli da se pridruže kinoi ili kelju kao "superhrana".

- Potreban nam je protein i potrebno je da nastavimo da ga unosimo. Moramo da budemo sigurni da ćemo obezbediti rastuću populaciju, ali, to moramo uraditi na način koji neće ugroziti vrste koje nas okružuju. Protein iz insekata je nekultivabilan i veoma dobar, omogućava znatno manju upotrebu CO2, nego što je to slučaj s uzgajanjem goveda, ovaca i svinja - kaže stručnjak Kristen Danlop.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija