• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

03.02.2023

22:48 >> 19:13

UZBUNA! NAPADNUTA RUSKA BAZA! Stiže pomoć iz SAD

Tanjug/AP

Vesti

UZBUNA! NAPADNUTA RUSKA BAZA! Stiže pomoć iz SAD

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 345. dan

Uništen tržni centar u Hersonu

 


"Nećemo predati Bahmut"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage neće predati Artjomovsk.

"Niko neće predati Bahmut (Artjomovsk). Borićemo se koliko budemo mogli", rekao je Zelenski na pres-konferenciji nakon samita EU-Ukrajina koji je održan u Kijevu.

Napadnuta ruska baza

Ruske snage uništile su u pravcu Avdejevke uporište voda Oružanih snaga Ukrajine odakle su gađani položaji ruske vojske, saopštio je Sputnjiku ruski vojnik.

Položaj protivnika uništen je iz protivtenkovskog raketnog sistema "kornet" kojim su rukovali pripadnici 56. zasebnog specijalnog bataljona ruskih snaga, rekao je naš sagovornik.

Nova pomoć iz SAD

Vašington je najavio novi bezbednosni paket za Ukrajinu vredan 2,175 milijardi dolara.

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da će uključiti protivvazdušnu odbranu, konvencionalne rakete i rakete dugog dometa.

Uzbuna!

Sirene za vazdušni napad začule se se drugi put danas u Kijevu, kao i širom Ukrajine, u vreme kada su visoki evropski zvaničnici bili u poseti toj zemlji.

Prvo takvo upozorenje u ukrajinskoj prestonici dogodilo se danas ujutro, preneo je Rojters.

Kako se navodi, nije bilo izveštaja o bilo kakvim ruskim vazdušnim udarima u Kijevu tokom celog dana.

Nekoliko sati nakon prvog vazdušnog napada u tom gradu, usledilo je obraćanje novinarima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.
Zelenski je bio domaćin zvaničnicima Evropske unije, koji su doputovali u Kijev kako bi obećali podršku Ukrajinu koliko god bude potrebno, ali su negirali njen brz put u pridruživanju evropskom bloku.
Na samitu je razgovarano o novom paketu sankcija Rusiji, a ukrajinski predsednik naglasio je da će EU to uraditi kako bi Moskvu onemogućila da obnovi svoje vojne kapacitete

Ruska vojska prvi put od početka specijalne operacije uništila norveški PVO sistem „nasams“

Ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Donjecka, zauzele su povoljnije položaje i linije, a tom prilikom likvidirano je skoro 40 ukrajinskih vojnika. U Donjeckoj Narodnoj Republici je tokom proteklog dana po prvi put tokom operacije uništen norveški PVO sistem „nasams“ i jedna lansirna platforma „točka u“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da je na području Donjecka u DNR uništeno ukrajinsko skladište goriva, haubica „msta-B“, kao i radar američke proizvodnje AN/TPQ-37, kao i dva skladišta municije.

U pravcu Krasnog Limana likvidirano je preko 70 neprijateljskih vojnika, a uništeni su i ukrajinsko skladište municije, dva borbena oklopna vozila, borbeno vozilo pešadije, haubica D-20 i artiljerijski sistem M-777 američke proizvodnje.

 

 

U zaporoškom pravcu Ukrajina je za prethodna 24 časa izgubila preko 20 vojnika.

U pravcu Kupjanska tokom prethodnog dana likvidirano je skoro 40 neprijateljskih vojnika, a u Harkovskoj oblasti uništeno je skladište artiljerijske municije.

Lovačka avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je ukrajinski MiG-29 u Hersonskoj oblasti. Takođe, oboreno je 7 ukrajinskih dronova.

U Hersonskoj oblasti uništene su samohodna haubica „akacija“ i dve samohodne haubice „gvozdika“, kao i tri skladišta sa municijom ukrajinske vojske. Na području Antonovke uništena je lansirna platforma PVO sistema „hajmars“.

 

Podoljak: Platićemo najvišu cenu!

Savetnik šefa administracije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak nije u intervjuu za list „20 minuta“ naveo tačne gubitke Kijeva u borbama oko Artjomovska (Bahmut), ali je naglasio da će Ukrajina „platiti najvišu cenu“ kako bi zadržala grad.

"Kada je reč o ljudskim žrtvama ne mogu da vam odgovorim. O tome možemo da govorimo kada se završi rat", rekao je Podoljak i dodao da će Ukrajina „platiti najvišu cenu“ kako bi zadržala Artjomovsk, ali da ne mogu da ga ostave.

 

Kadirov: Zauzeli smo strateški važno uporište u DNR!

Specijalna jedinica „Ahmat“ zauzela je strateški važno uporište u DNR, kod sela Vesjolo, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Šef CIA: Kritični meseci!

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je da će narednih šest meseci biti "kritični" u ratu u Ukrajini

 

Vazdušna uzbuna u Kijevu uoči summita EU

U Kijevu su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost uoči početka samita EU o Ukrajini, na kojem učestvuju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i presednica Evropske komisije Ursula von der Lajen. 

 

 

Fon der Lajen i Borelj danas sa Zelenskim

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj sastaće se danas u Kijevu, na samitu Ukrajina-EU, sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o novom paketu sankcija Rusiji, kao i pitanju članstva Ukrajine u EU.

Zelenski je pozvao na nove sankcije EU protiv Rusije, ali nove sankcije koje blok priprema za godišnjicu početka rata u Ukrajini neće biti u skladu sa zahtevima njegove vlade.

"Danas vidimo da je tempo sankcija u Evropi malo usporen. Teroristička država (Rusija) se prilagođava sankcijama. Trebalo bi to rešiti. Verujemo da to možemo zajedno", rekao je Zelenski juče na zajedničkoj konferenciji za novinare zajedno sa Fon der Lajen. 

Fon der Lajen je rekla da Rusija plaća veliku cenu, jer sankcije nagrizaju njenu ekonomiju, vraćajući je unazad za jednu generaciju.

Današnji samit Ukrajina-EU prvi je skup visokog formata u ukrajinskoj prestonici od početka rata 24. februara 2022. godine. 

Tokom sastanaka predviđeni su razgovori o slanju dodatne vojne pomoći Ukrajini, poboljšanju pristupa ukrajinskih proizvoda tržištu EU, pomoći Ukrajini u pokrivanju energetskih potreba, uvođenju novih sankcija Rusiji, krivičnom gonjenju rukovodstva u Moskvi zbog ratnih zločina i drugim temama.
 

Blokada poslednje spone sa Bahmutom

Presudan korak u oslobađanju Artjomovska (ukrajinski Bahmut) biće potpuna blokada saobraćajnice iz mesta Časov Jar jer će tada ukrajinska vojska izgubiti i poslednji kanal za snabdevanje snaga u gradu, rekao je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Igor Kimakovski.

On je rekao da se put sada nalazi pod stalnom vatrom ruskih jedinica.

„Čim put bude presečen, Artjomovsk i ukrajinske snage u njemu će biti opkoljene. To će biti presudan ali ne i završni korak u oslobađanju grada: neprijatelj će biti onemogućen da manevriše rezervnim snagama i da doprema municiju. To će jedino moći da radi kolskim putevima duž ivica šume“, objasnio je Kimakovski.

On je dodao da je ukrajinska vojska od juče počela ubrzano da dovlači rezervne snage. Za sada nema nagoveštaja povlačenja ukrajinskih snaga iz grada, rekao je Kimakovski i dodao da se, prema obaveštajnim podacima, u Kijevu vodi žustra debata: povući snage iz grada ili ne.

Kako je naglasio, ruske snage kontrolišu sve prilaze Artjomovsku.

"Opkoljena polovina UIjedara"

Ruska vojska je opkolila polovinu Ugljedara, a oslobađanje grada odvija se po modelu Artjomovska, rekao je za Sputnjik savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Igor Kimakovski.

„Postepeno se steže obruč oko grada. Grad je već do pola opkoljen iz pravca istoka i jugo-istoka. Zauzimanje grada se odvija po istoj šemi kao u i u slučaju Artjomovska“, rekao je on.

Ukrajinske snage, dodao je, sa sve većim poteškoćama dovlače pojačanja i municiju pošto su ruske jedinice uspostavile kontrolu nad saobraćajnicom koja ide iz Krasnoarmejska u Ugljedar.

Eksplozija u Energodaru

U Energodaru je odjeknula eksplozija, a kako je na svom telegram kanalu naveo član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov radi se o terorističkom napadu u kojem je poginula jedna osoba.
Eksplozija je bila toliko jaka da su izbijena stakla na prozorima okolnih zgrada sve do devetog sprata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kosta

pre 1 godinu

Sto ovi cecenci i vagnerovci vole da se kite tudjim perjem pa to nije nkrmalno, vojska RF, regularna zauzme neko mesto a onda 2-3 sata kasnije stignu cecenci ili vagnerovci i pocnu objave na tik toku kako su zauzeli nesto, dok ruski vojnici ginu. Zato ih Gerasimov i ne voli, cecenci i vagner su nesto ko Beli orlovi i Arkanovci kod nas 90-ih, puno lrice malo rezultata

Malbrok

pre 1 godinu

NASAMS sistem je americki, taj sto ga imaju ukrajinci, praven po norveskoj licenci u USA i kako su ga unistili kad su sva 3 rasporedjen samo oko Kijeva pa nisu mogli ni da dobace do njih ( 2 lansera, radar i operativno vozilo, ukupno 4 dela je svaki sistem , normalno ne grupirani nego na razmaku od 500-1000m jedno od drugih). Opet AGIPROP na ruskoj strani 'izmislja" unistene ko sto su unistli do sada 259 lansera HIMARSA po izjavama a ukrajinci ih imaju tek 48!!!!

Srba

pre 1 godinu

Rusks mornsricka pesadija zsglavila pred prvim armirano betonskim zgradama koje su ukrajinci pretvorili u otporne tacke, na periferiji Ugljedara i evo vec 4 dana "ni makac". U Bahmutu ruska vojska drzi celu industrisku zonu 9km od centra a sa druge strane fabriku mesa 6km od centra, Dalje napredovanje je za sada nemoguce zbog uporne odbrane ukrajinaca. Pokusaji da se zauzme put T-1504 i tsko delimicno prekine snadbevanje ukrajinaca u grradu i posle 11 pokusaja trupa RF nije uspeo. Danska je otkupila od privatnih nemackih firmi 99 stsrijih tenkova Leopard 1, top 105mm, koje za jedan mesec posle remonta salje u ukrajinu. Belgija salje 12 tenkova leoparf 1. 137 oklopnih transportera m113s3 iz spanije , belgije i italije poslano je za ukrajinu.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija