• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

12.03.2023

22:33

BAHMUT GORI, RUSI SE SPUSTILI U RUDNIKE, RAT SE VODI NA DUBINI DO 320 METERA, Kijev jasan, nećemo na Ruse golih ruki, šaljite oružje, ili... (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

BAHMUT GORI, RUSI SE SPUSTILI U RUDNIKE, RAT SE VODI NA DUBINI DO 320 METERA, Kijev jasan, nećemo na Ruse golih ruki, šaljite oružje, ili... (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 382. dan.

 
Rusi upotrebili oružje koje topi ljudsko meso i beton!

Na Tviteru su objavljeni snimci iz Ukrajine na kojima se vidi kako oružje topi ljudsko meso i proždire metal i beton, takozvanu kišu termita.
Rusija je, navodno, u više navrata koristila pomenuto oružje.
Termit, koji je mešavina metalnog praha i metalnog oksida, koristi se za pravljenje zapaljivih bombi i opekotina na temperaturama većim od 2.400°C, a ako dođe u kontakt sa ljudskim mesom, može da ga istopi do kosti.
Istina, vest su objavili ukrajinski izvori, a Moskva je nije potvrdila. Da li je reč o manipulaciji ili su Rusi zaista upotrebili tako brutalno oružje ostaje da se vidi narednih dana!

Borbe u Bahmutu, vojska se
spušta na dubinu do 320 metera

Borci PMC „Vagner" počeli su da jurišaju na podzemne rudnike Artjomovskog postrojenja „AZOM"
Borbe za „Bahmut Azovstal" vode se na rekordnoj dubini do 320 metara, prenosi vojni izveštač Aleksandar Simonov.

Ruski tenkovi rasturaju OSU u oblasti Harkov (VIDEO)

U pravcu Kupjanska, tenkovi Oružanih snaga Rusije ZVO T-90M aktivno su uključeni u napade na položaje OSU.
Tenskisti dobijaju podatke o položajima ukrajinskih snaga od izviđača i dronova, uz pomoć kojih se prilagođava vatra na neprijatelja.

Kijev jasan, nećemo na Ruse
golih ruku, ili šaljite oružje ili...

Ukrajina planira kontraofanzivu i čeka oružje sa Zapada, kako ne bi „išla golih ruku na Ruse", izjavila je potpredsednica Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina u intervjuu za Journal du Dimacnhe.
„Nećete videti da krećemo u kontraofanzivu dok ne smatramo da su naše oružje i municija dovoljni da to izvedemo. Planiranje ove operacije je već počelo", uverila je ona.
Prema njenim rečima, što više opreme bude imao Kijev, to će Oružane snage delovati efikasnije. Ona je dodala da su Ukrajini potrebna oklopna vozila, avijacija, tenkovi, artiljerija i municija.

Italijanski šef diplomatije: Zapad nije
razmatrao slanje vojnika u Ukrajinu

Zapadni saveznici Kijeva nikada nisu razmatrali slanje vojske u Ukrajinu, izjavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonijo Tajani, komentarišući poslednju izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana.
„Meni je to poznato. Mi nikada nismo govorili da ćemo slati vojsku u Kijev. Prekjuče je održan sastanak ministara inostranih poslova sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i ni jednom nismo govorili o slanju vojske u Ukrajinu", izjavio je Tajani „Radiju 24".
Ranije je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da su zapadne zemlje veoma blizu toga da ozbiljno razmotre perspektivu slanja savezničkih snaga na teritoriju Ukrajine.

Besni bitka za Bahmut! Ukrajinci u velikom problemu "Rusi kao ludi napadaju"

 

 

Ukrajinski vojni analitičari nastavljaju da objavljuju panične izveštaje sa fronta „o mahnitim napadima Vagnera", potvrđujući informacije ruskih izvora.
"Izuzetno teške borbe severoistočno od Ivanovskog i u oblasti Bogdanovke", pišu kijevski posmatrači.
„Vagner" nastoji da sravni liniju fronta u rejonu Sobačovke, juče su objavljeni snimci ruskog napredovanja u ovoj oblasti, slično - PMC su zauzele nekoliko blokova.
PMC od noći nastoje da napreduju na području autoputa Časov Jar - Bahmut, izvršili su više od 15 napada dnevno.
Severno od Bahmuta - bez promene.
 oblasti Zabahmutka situacija je nepromenjena (zauzimaju ga PMC).
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštava da ruske snage napadaju na područja naselja Minkovka i Orehovo-Vasiljevka.

Rusi testirali novo oružje u ratnoj zoni

 

 

Kod Donjecka je uspešno testiran pištolj „Garpija" protiv dronova. Testiran je na jednom od najrasprostranjenijih dronova „DJI Mavic Pro" u ratno zoni'
Pištolj „Garpija" se često sreće u ruskoj vojsci u zoni specijalne operacije. Radi pomoću litijum-jonske baterije.
Efikasan domet pištolja je od 500 metara do dva kilometra. Testiran je na dronu „DJI Mavic Pro" koji može da ponese municiju koju ispušta na pozicije protivnika. 
Kada pištolj deluje na bespilotnu letelicu ona gubi kontakt sa daljinskim upravljačem. 
Dron se ili blokira na licu mesta ili odlazi u svoju bazu, na mesto poletanja i sletanja koje je operater odredio pre leta.

Ruske bespilotne letelice uništile
artiljerijski sistem iz SAD (VIDEO)

 

 

"Kaskad" su uz pomoć bespilotnih letelica otkrili i ispravili vatru na neprijateljski artiljerijski sistem M-777 iz SAD, koji se krio u šumama na frontu kod Svatovo-Kremenne.

Ukrajinci se ukopavaju?

U pravcu Krasnog Limana ukrajinske snage bezbednosti prelaze u defanzivu, jačaju svoje pozicije i štite teritoriju, rekao je za RIA Novosti potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.
"Da bi obnovio borbenu gotovost jedinica i ojačao odbrambene položaje, neprijatelj svoje glavne napore usmerava na zaštitu i odbranu ranije okupiranih područja i inžinjerijsko popremanje položaja", tvrdi on.
Prema rečima Maročka, ukrajinske trupe aktivno sprovode fortifikacione radove u oblastima sela Terni, Zarečnoje i Jampolj.

Britanci, pošaljite ih više, nemojte da samo pretite!

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je snimak sa tenkovima Challenger 2 koji su planirani za prebacivanje u Ukrajinu.
Tenkovi još nisu izašli iz kraljevine, a kijevski režim se već hvali da će im doći do 40 jedinica Challenger 2.
Istovremeno, Velika Britanija se plaši da će tenkovi pasti u ruke ruske vojske, koja će dobiti pristup tajnama Čelendžera.

 

 

 

Potpukovnik LNR "Ukrajinci prelaze u defanzivu"

U pravcu Krasnog Limana ukrajinske snage bezbednosti prelaze u defanzivu, jačaju svoje pozicije i štite teritoriju, rekao je za RIA Novosti potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.
"Da bi obnovio borbenu gotovost jedinica i ojačao odbrambene položaje, neprijatelj svoje glavne napore usmerava na zaštitu i odbranu ranije okupiranih područja i inžinjerijsko popremanje položaja", tvrdi on.
Prema rečima Maročka, ukrajinske trupe aktivno sprovode fortifikacione radove u oblastima sela Terni, Zarečnoje i Jampolj.

Ruska vojska uništila železničku mrežu u Slavjansku

 

 

Preciznim raketnim udarima ruska vojska lišila je Oružane snage Ukrajine železničku vezu u Slavjansku
Od jutra 12. marta stižu informacije o eksplozijama u regionu Slavjanska.
Sada postoji potvrda: deonica železničke pruge između Ęramatorska i Slavjanska je uništena.

Raskol u Kremlju, ali...?

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je navodno rekla da se vode borbe u najužem krugu Kremlja.
Govorecěi u subotu na forumu o "praktičnim i tehnološkim aspektima informacionog i kognitivnog ratovanja u savremenoj stvarnosti" u Moskvi, Zaharova je napomenula da, uprkos borbi među "kremljanskim elitama", ne može da ponovi staljinistički pristup uspostavljanju modernog ekvivalenta sovjetski obaveštajni biro, navodi Institut, za proučavanje rata.

"Politiko": Razmirice između Kijeva i Vašingtona

Portal Politiko je u opširnoj analizi američko-ukrajinskih odnosa u kontekstu rata u Ukrajini naveo da su uglavnom u "zastoju", otkako je administracija predsednika Džozefa Bajdena obećala podršku "koliko god bude potrebna" u odupiranju invaziji Moskve.
"Više od godinu dana nakon rata, sve više rastu razlike iza kulisa između Vašingtona i Kijeva u vezi sa ratnim ciljevima, kao i potencijalne tačke žarišta o tome kako i kada će se sukob okončati", prenosi portal.
Predsedavajući odbora za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma Majkl Mekol izjavio je da "administracija nema jasan politički i ratni cilj".
Politiko ocenjuje da iako je Bajden obećao stalnu podršku Ukrajini, SAD su Kijevu jasno predočile da ne mogu beskrajno finansirati Ukrajinu na ovom nivou, kao i da pored toga što podrška uglavnom dolazi iz obe velike stranke, mali, sve veći broj republikanaca počeo je da izražava skepticizam u pogledu upotrebe američkog novca za podršku Kijevu.
Američki zvaničnici, takođe, smatraju da insistiranje Zelenskog da teritorija cele Ukrajina, uključujući i Krim, koji je pod ruskom kontrolom od 2014. godine, bude kontrolom Kijeva, pre nego što se započelo sa bilo kakvim mirovnim pregovorima, može samo produžiti rat.

Kinžali uplašili Amerikance

Upotreba hipersoničnih projektila Kinžal od strane ruskih trupa u Ukrajini uplašila je SAD i saveznike zbog nedostatka odgovora na ovo oružje, napisali su kolumnisti Robin Dikson i Dejvid Stern u članku za Vašington post .

 

Uništavanje ukrajinskih pozicija u pravcu Bahmuta

 

 

Sve prednosti T-90M nad zapadnim tenkovima

Ruski tenkista pod pseudonimom "Azer" govorio je o prednostima novog tenka T-90M "Proriv" u odnosu na zapadna oklopna vozila.

 

Ukrajinski komandant: U Bahmutu se vode borbe za svaku ulicu

Komandant jedne od jedinica Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu Denis Jaroslavski izjavio je da se u tom gradu vodi borba za svaku ulicu i da su ruske snage za nedelju i po uspele da se pomere 1,5 kilometara u dubinu grada.

- Teško je zadržati svaku kuću - rekao je Jaroslavski, prenosi Unian.

Foto: AP/Photo

Prema njegovim rečima, ruske snage drže pod vatrom sve puteve snabdevanja Bahmuta, a cilj im je da prekinu logistiku Oružanih snaga Ukrajine.

- Bez logistike nema ničega - ni rotacije, ni snabdevanja municijom. Neprijatelj to shvata i pokušava, pre svega, da prekine logistiku - rekao je Jaroslavski.

Rusi zauzeli Krasnogorovku

Naselje Krasnogorovka, severno od Avdejevke, praktično je zauzeta, javljaju ruski izvori.

Prema rečima penzionisanog pukovnika, vojnog stručnjaka Eduarda Basurina, u toku je čišćenje na periferiji naselja.

 


 

 

Ruska artiljerija uništava položaje ukrajinskih snaga u Donjecku

 


 

 

Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije

Ruske snage zaustavile su dejstva pet ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa u kupjanskom pravcu;

U donjeckom pravcu ruske snage su tokom proteklog dana uništile više od 220 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine;

U DNR i Zaporoškoj oblasti ruske snage uništile su tri diverzantsko-izviđačke grupe;

U krasnolimanskom pravcu ruske snage ubile su do sto ukrajinskih vojnika;

U protekla 24 časa Oružane snage Rusije ubile su dan više od 50 ukrajinskih vojnika i uništile haubicu D-30 u južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;

Ruski PVO sistemi su tokom dana oborili dva helikoptera Mi-8, sedam raketa ispaljenih iz sistema „hajmars“ i „Uragan“ i uništili jedan dron;

Oružane snage Rusije uništile su skladište municije ukrajinske vojske na teritoriji preduzeća „Ukrenergočermet“ na području grada Zaporožje;

Ukrajinske snage su tokom prethodnog dana izgubile samohodnu artiljerijsku haubicu „Gvozdika“ u hersonskom pravcu;

Oružane snage Rusije pogodile su kontrolne punktove 111. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine i 25. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Krasnog Limana i Drobiševa u DNR.
 

Ukrajinci iznenadili Ruse u Bahmutu

Pripadnici grupe Vagner u Bahmutu su prijavili sve više upotrebe novog ubojitog oružja od strane Kijeva.

 

Poljaci izašli na ulice: Ne želimo da ginemo za Banderu

U Bidgošču su Poljaci izašli na ulice, protestvujući zbog akcija poljske vlade.

"Ne želimo da ginemo za Banderu!", "Ovo nije naš rat!", "Poljak je gospodar u Poljskoj!", "Ovo je Poljska, a ne Ukropol", uzbikivali su okupljeni!

 


 

 

Drastično povećanje vojnog budžeta Ukrajine

Državni budžet Ukrajine za 2023. biće izmenjen u martu, a vojni rashodi biće povećani za više od 13,5 milijardi dolara, izjavio je u nedelju poslanik Vrhovne rade Jaroslav Železnjak.

Ranije je Železnjak izvestio da su u februaru budžetski izdaci Ukrajine bili veoma visoki i iznosili su 6,1 milijardu dolara.

- Planirano je da se budžet za 2023. ponovo promeni. Vojna potrošnja biće povećana za više od 500 milijardi grivni (13,5 milijardi dolara). Ovo je najveće povećanje budžeta u istoriji Ukrajine. Promene su planirane ovog meseca - napisao je zamenik u telegram kanalu.

 

SAD strahuju od Rusije više nego od bivšeg Sovjetskog Saveza?

Najveća ruska pretnja Sjedinjenim Državama drastično je evoluirala od kraja Hladnog rata, rekao je za Njuzvik direktor Instituta za ruske pomorske studije (RMSI).

 

Uzbuna za vazdušnu opasnost u nekoliko regiona Ukrajine


Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

 


 

 

Turci predviđaju dogovor Moskve i Kijeva 


Ankara računa na pozitivnu odluku Moskve i Kijeva da produže prehrambeni sporazum koji ističe 18. marta, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Foto: Reuters

- Računamo na pozitivnu odluku strana da produže ovaj sporazum. Ovo je veoma važno u pogledu prehrambene bezbednosti i strane razumeju ovu odgovornost - rekao je Akar u intervjuu turskim medijima.
 

Rusi otkrili slabe tačke zapadnih tenkova

Ruski tenkisti koji izvršavaju zadatke u okviru specijalne vojne operacije spremni su za susret sa zapadnim tenkovima, rekao je za RIA Novosti ruski tenkista koji koristi pseudonim „Veliki”.

 

Ruski T-90 pogodio ukrajinsku osmatračnicu


Ruska posada tenka T-90M pogodila je ukrajinsku osmatračnicu, čije su koordinate dobijene od obaveštajnih službi, saopštio je za Sputnjik komandir tenkovske čete.

Trenutno se posada vraća sa borbenog zadatka.

 

 

Težak udarac za Kijev

Jurišne jedinice grupe „Vagner“ zauzimaju pozicije u industrijskoj zoni Bahmuta, napisao je na Telegramu potpukovnik u penziji Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

Rusi ismevaju Ukrajince: "Bitka u Odesi, građani na juriš zauzeli lokalnu prodavnicu polovne odeće"

 

 

Medvedev predložio novo ime za Ukrajinu

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev predložio je novo ime za Ukrajinu, kao odgovor na zahtev Volodimira Zelenskog da ukrajinska Vlada razmotri predlog za promenu imena Rusije u "Moskovija".

Kuleba traži od Zapada hitnu isporuku vojne pomoći

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je za novine Bild am Sontag otkrio koji je problem "broj jedan" u pokušaju Ukrajine da odbije rusku invaziju.

Izvori Sputnjika: Kijev naredio granatiranje Kahovske elektrane


Izvori Sputnjika saopštili su da je Kijev naredio da se pojača granatiranje Kahovske elektrane kako bi se osoblje onemogućilo u naporu da završe remont a sve s ciljem da se na informativnom planu pojača priča o riziku od nuklearne katastrofe u Zaporoškoj nuklearki.
 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog instituta za proučavanje rata


▪Ruske snage su nastavile sa kopnenim napadima na Bahmut i okolinu. Ruski vojni blogeri tvrde da su snage Vagnerove grupe prešle reku Bahmutku na istoku Bahmuta i da se kreću ka centru grada.

▪ Geolocirani snimak lidera grupe Vagner Jevgenija Prigožina pokazuje da se nalazio oko 1,5 kilometara od administrativnog centra Bahmuta.

▪ Geolokacijski snimci objavljeni 11. marta pokazuju da ruske snage verovatno kontrolišu Pervomajskoje (22 km istočno od Kupjanska).

▪Ruske trupe nastavljaju da grade utvrđenja u regionu Zaporožja. Satelitski snimci objavljeni 9. marta pokazuju da su ruske trupe značajno proširile svoja utvrđenja severno od Čistopolja, između decembra 2022. i 9. marta 2023. godine.

 


 

 

Maročko tvrdi da se Ukrajinci ukopavaju

U pravcu Krasnog Limana ukrajinske snage bezbednosti prelaze u defanzivu, jačaju svoje pozicije i štite teritoriju, rekao je za RIA Novosti potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

- Da bi obnovio borbenu gotovost jedinica i ojačao odbrambene položaje, neprijatelj svoje glavne napore usmerava na zaštitu i odbranu ranije okupiranih područja i inžinjerijsko popremanje položaja - tvrdi on.

Prema rečima Maročka, ukrajinske trupe aktivno sprovode fortifikacione radove u oblastima sela Terni, Zarečnoje i Jampolj.

Ukrajinski "Kraken" uništio dve ruske nadzorne stanice "Murom"

Jedinica specijalnih snaga ukrajinske vojne obaveštajne službe Kraken saopštila je da je uništila dve vojne nadzorne stanice "Murom" u Kurskoj i Brjanskoj oblasti Ruske Federacije.

Na video snimku koji je objavljen vidi uništenje nadzornih stanica protivtenkovskim navođenim projektilima.

 

 

Jedna karaula nalazila se u selu Krupec u Kurskoj oblasti, oko sedam kilometara od ukrajinske granice. Druga karaula je uništena u selu Troeborotnoje u Brjanskoj oblasti, tri kilometra udaljenom od granice.

Stanice su vršile nadzor 15 kilometara duboko u ukrajinsku teritoriju, navodi vojska.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marko

pre 1 godinu

Rusi ne "jurisaju ka centru Bahmuta" jer prvo treba da predju reku Bahmutovku koja deli grad na manji istocni ( u ruskim rukama ) i veci zapadni (u ukrajinskim rukama) koja je siroka 200-800 metara a svi mostovi se poruseni, na drugoj strani obala je visa od istocne i ukrajinci su ukopani u fortifikacijama ( centar je 3km od reke u zapadniom delu), tako da svaki napad "prema centru" donosi ogromne problema i gubitke, treba prvo forsirati reku, pa probiti utvrdjenu liniju odbrane na obali , pa jos 3 do centra..... tako da ove naslove pise neka novinarska zamlata koja nije izgleda ni vojsku sluzila a kamoli da se razume u ratovanje...pa ce opet posle da bude "pa kako nisu, jeli lepo pisalo da prodiru prema centru"...

Igor

pre 1 godinu

A u medjuvremenu,informacija od jutros je da je i Kamjanka pod ruskom kontrolom

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija