• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria/aljazeera

12.03.2023

15:35

RUŠI SVE PO UKRAJINI, AMERIMA LEDI KRV U ŽILAMA! Vašington NEMA ODGOVOR na razorne KINŽALE, Kijev DŽABE traži PVO Zapada - PROTIV OVOG NE RADI!

AP/Photo

Vesti

RUŠI SVE PO UKRAJINI, AMERIMA LEDI KRV U ŽILAMA! Vašington NEMA ODGOVOR na razorne KINŽALE, Kijev DŽABE traži PVO Zapada - PROTIV OVOG NE RADI!

Podeli vest

Upotreba hipersoničnih projektila Kinžal od strane ruskih trupa u Ukrajini uplašila je SAD i saveznike zbog nedostatka odgovora na ovo oružje, napisali su kolumnisti Robin Dikson i Dejvid Stern u članku za Vašington post .

Upotreba hipersoničnih projektila povećala je zabrinutost SAD i pokazala da Rusija poseduje nuklearno oružje koje je teško presresti.

Raketa hipersoničnog kompleksa Kinžal, prema kompaniji "Rostec", garantovano će savladati sve postojeće vazdušne i protivraketne odbrambene sisteme, isporučujući nuklearne i konvencionalne bojeve glave na udaljenosti do dve hiljade kilometara.

Rakete "Kinžal" nose lovci-presretači MiG-31K.

Prema mišljenju novinara, upotreba takvog naoružanja u Ukrajini povećava pritisak na Vašington, zbog činjenice da SAD još nisu uspele da razviju sopstvene rakete sličnih karakteristika, što zapadne zemlje čini još ranjivijim, rezimirali su autori materijala.

Šta su hipersonične rakete?

Hipersonično oružje putuje u gornjoj atmosferi brzinom pet puta većom od brzine zvuka, ili oko 6200 km/h i može izbeći napredne radarske sisteme.

Postoje dve glavne vrste hipersoničnih projektila. Jedan je hipersonično klizno vozilo (HGV), koje napušta Zemljinu atmosferu i zatim se vraća u nju.

Foto: AP/Photo

Druga je hipersonična krstareća raketa (HCM) koja, iako nije tako brza, leti nisko i veoma velikom brzinom, dajući protivnicima malo vremena za reakciju. Mogu nositi i nuklearnu bojevu glavu.

Koje su ključne karakteristike projektila Kinžal?

Kinžal je balistički projektil koji se lansira iz vazduha i može nositi nuklearne ili konvencionalne bojeve glave.

Ima prijavljeni domet od 1.500-2.000 km s nosivošću od 480 kg. Projektili mogu doseći brzinu do 10 maha (12.350 km/h).

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da je Rusija svetski predvodnik u hipersoničnim projektilima čija brzina, sposobnost manevrisanja i visina otežavaju praćenje i presretanje.

Foto: AP/Photo

U Ukrajini su projektili prvi put upotrebljeni u martu 2022. za uništavanje skladišta goriva, navodi Moskva.

U četvrtak je Jurii Ignjat, portparol ukrajinskih vazdušnih snaga, rekao da njegova zemlja nije imala sposobnost “da se suprotstaviti” Kinžalima.

Rusko Ministarstvo odbrane je ove nedelje izvelo masovni raketni napad odmazde na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, u kome je korišćen hipersonični raketni sistem Kinžal, kao odgovor na teroristički napad Oružanih snaga Ukrajine u regionu Brjanska.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Kindžal je Iskander samo prepravljen da se lansira iz zraka i nije pripremljen za to i vrlo je neprecizan :D Toliko o tome što se zapad plaši toga. A sad pogledajte RIM-161 SM3 i budete vidjeli da Zapad odavno ima penicilin za sve rusko :D

Rade R

pre 1 godinu

E sad će Ameri i ostali fašistički zapad, da vide kako da izmuvaju neko primirje, neki "mirovni sporazum", da opet "kupe" neko vreme! Kao što već uradili sa minskim sporazumima! Samo što su se, ja mislim, malo preračunali! Nisu više Rusi tako naivni da bi ponovo naseli na njihove priče! Putine, završi posao do kraja!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija