• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

17.03.2023

07:30

(VIDEO) RUSI OTERALI AMERE IZ CRNOG MORA, Vašington će ubuduće razmisliti kad bude HTEO DA ŠPIJUNIRA RUSIJU! Američke pretnje "mrtvo slovo na papiru"!

AP/Reuters/Pixabay/Google Earth

Vesti

(VIDEO) RUSI OTERALI AMERE IZ CRNOG MORA, Vašington će ubuduće razmisliti kad bude HTEO DA ŠPIJUNIRA RUSIJU! Američke pretnje "mrtvo slovo na papiru"!

Podeli vest

Rusi su incidentom sa špijunskim dronom vojske SAD izgleda uspeli da oteraju Amerikance iz Crnog mora. Iako je Vašington pokušao da okrivi Moskvu za incident i najavio da će njegovi avioni leteti gde god hoće, helikopteri i druge letelice koje su se nakon pada drona zaputile ka Krimu kako bi locirale olupinu nisu izašle iz vazdušnog prostora NATO.

Pentagon je, naime, juče objavio snimak drona MQ-9 "riper" pre nego što je ovaj pao, tvrdeći da se na snimku vidi trenutak kad je ruski SU-27 udario propeler bespilotne letelice, nakon čega se ona srušila. Na snimku se, međutim, to ne vidi, ali je jasno prikazano kako ruski "suhoj", u dva naleta, ispušta gorivo po američkom dronu i preleće ga. Niti se vidi da je ruski avion udario u američki dron, niti se vidi da je ovaj pao. U jednom trenutku se kamera drona navodno ugasila, te Pentagon tvrdi da se to desilo usled potresa od udara "suhoja".

Opasna provokacija

U međuvremenu je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu telefonom razgovarao sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom i poručio mu da se uzdrži od provokativnih akcija u blizini ruske obale. Šojgu je rekao da je incident izazvala Amerika narušavanjem vazdušnog prostora zabranjenog za letenje nakon što je Rusija započela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, a o čemu su svi bili obavešteni.

- Letovi dronova u blizini ruske obale su provokativni i rizikuju eskalaciju tenzija u Crnom moru. Iako Rusija ne želi da se to dogodi, nastaviće da odgovara proporcionalno na sve provokacije. Dve nuklearne sile moraju se ponašati najodgovornije moguće, što uključuje i otvoreni vojni kanal za razgovor o bilo kojoj krizi - prenela je pres-služba Kremlja ono što je Šojgu kazao Ostinu.

S druge strane, šef Pentagona je izjavio da je rekao ruskom ministru da je važno da velike sile budu model transparentnosti i komunikacije.

- Rekao sam mu da će Sjedinjene Države nastaviti da lete i operišu gde god im to međunarodni zakon dozvoljava - istakao je Ostin.

Rusi traže olupinu

Međutim, američke letelice izgleda u skorije vreme neće prilaziti Krimu. Prema izveštajima američkih medija, odmah nakon incidenta sa dronom, transportni helikopter američke vojske UH-60M "blek hok" i avion za izviđanje P-8A "posejdon" krenuli su iz baza u Evropi ka mestu rušenja bespilotne letelice. Ipak, nijedna od letelica nije izašla iz rumunskog vazdušnog prostora. Još dva "blek hoka" patrolirala su uz obalu Crnog mora, ali nisu prešla rumunsku granicu.

Izvori američkih medija iz Bele kuće, s druge strane, kažu da su ruski brodovi viđeni u blizini mesta gde je dron pao.

Rusi su, naime, najavili da nameravaju da nađu olupinu američke letelice. Amerikanci su, takođe, saopštili da će pokušati da dođu do svog srušenog drona, budući da ne žele da on "padne u pogrešne ruke". Kako stvari za sada stoje, izgleda će Rusija prva stići do njega.

UN: Rusija nije počinila genocid u Ukrajini

Specijalna istražna komisija Ujedinjenih nacija saopštila je juče da nije pronašla dokaze da je Rusija počinila genocid u Ukrajini, ali da su registrovana brojna kršenje ljudskih prava. Šef Komisije Erik Mose rekao je novinarima da je njegov tim pratio dokaze i da je bilo "nekih aspekata koji bi mogli da pokrenu pitanja o mogućem genocidu".
Komisija u izveštaju tvrdi da su ruske snage izvele "nasumične i disproporcionalne" napade na Ukrajinu, da su pribegavale mučenju, ubijale civile van ratišta i da nisu preduzele mere da zaštite ukrajinsko stanovništvo.
Izveštaj, zasnovan na razgovorima sa više od 500 osoba, satelitskim snimcima i obilascima pritvora i grobnica, objavljen je u trenutku kada se očekuje da Međunarodni krivični sud u Hagu zatraži hapšenje ruskih zvaničnika zbog prinudne deportacije dece u Ukrajini i napada na civilnu infrastrukturu.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

koga su rusi otjerali sa crnoga mora????? već je Global hawk preletio crno more da izvidi sve a rusi nisu ni avione smjeli podići sa zemlje :D izgleda da su ameri ruse otjerali a ne obratno :D ali vama je obavezno da pišete proruski jer kod vas istina nije u igri kao ni kod rusa

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija