• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

11.04.2023

20:49

(VIDEO) MOSKVA PONOVO ŠOKIRALA NASU I SAD! NAPRAVILI SU MOTOR NA PLAZMU, PUT NA MARS I DALJE SADA JE REALAN! Kreće nova epoha istraživanja svemira!

Vesti

(VIDEO) MOSKVA PONOVO ŠOKIRALA NASU I SAD! NAPRAVILI SU MOTOR NA PLAZMU, PUT NA MARS I DALJE SADA JE REALAN! Kreće nova epoha istraživanja svemira!

Podeli vest

Inženjeri ruskog Instituta za inovacije i istraživanje fuzije u Troicku objavili su da će u 2024-oj napraviti prototip raketnog motora za svemirske letove 2024. godine koji će koristiti plazmu.

Naveli su da će to biti motor sa povećanim potiskom i "specifičnim parametrima impulsa".

Taj institut je u sastavu ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom koja je još prošle godine saopštila da je  razvila "akcelerator plazme sa sistemom za preliminarnu jonizaciju radnog fluida".
         
Pored toga, proučavali su i energetski bilans u plazma mlazu sa visokim specifičnim impulsom i našli način za povećanje radnog veka elektroda u njemu.

         
Plazma pogonski sistem je vrsta električnog raketnog motora čije se gorivo ubrzava u plazma stanju.
         
Takvi motori mogu da rade samo u vakuumu. Strujom ih snabdeva atomski agregat (mali reaktor).
          
Najverovatnije će se u budućnosti koristiti za brze letove u svemir!

Podsetimo. Rusi su u mnogo čemu bili ispred SAD kada je Svemir u pitanju. Prvi čovek koji je poleteo u kosmos bio je Jurij Gagarin. Moskva je u kosmos prva poslala i ženu Valentinu Tereškovu>

Prvi čovek koji je "šetao" svemirom bio je ruski kosmonaut Aleksej Leonov, a Moskva je imala i prvu orbiralnu stanicu Saljut 1.

Trenutno gotovo svi letovi za MKS idu sa ruskih kosmodroma i sa ruskim raketama...  

Istina, SAD su pobedile u trci za Mesec, ali... 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Znači naslov je krivo napisan :D nisu napravili motor nego će ga napraviti tek iduće godine i to prototip možda :D a ne mogu na mjesec a ići će na mars :D

lol

pre 1 godinu

bambi ce da zaradi velike pare, ima da procveta taj deo srbije

Zelen bostan

pre 1 godinu

"Istina, SAD su pobedile u trci za Mesec, ali..." zaključi Informer. Da ali u filmu za naivne. Amerikanci decenijama koriste ruske raketne motore i sad su oni išli na mesec a Rusi nisu !?! Do sada bi i deca putovala na mesec da je tako. Razmislite logično, koji to materijal aviona može da prođe zemljinu orbitu i sačuva ljude unutra od radioaktivnih pojaseva ? Kada NASU pitaju zašto sad ne lete, oni kažu ne mogu zbog radijacije, a kada ih pitaju kako su ih mimoišli pre 60 godina oni nemaju odgovor. Da li se sećate da su Amerikanci 80 ih godina dolazili u Jugoslaviju da otkupe materijal zvani čini mi se "Vidasil" nazvan po pronalazaču tog materijala valjda Vidosavi koji je navodno mogao da izdrži ekstremne uslove ? A bili su na mesecu ? Bilo je javno objavljeno. Koliko bi debeo taj zid morao da bude bez ijednog prozora, i koje bi to gorivo moglo da ga pogoni tako daleko u vis ? Idu oni svi u kosmos ali u improvizovanom studiju NASA centra.

druuuze

pre 1 godinu

Raketa kada leti, ne leti u vis nego ima elipticnu putanju. Nije mesec gore, moze da bude i dole, zavisi od trenutka. Ali vazno da si se ti raspisao...

Zelen bostan

pre 1 godinu

Nesto sam i rekao, ček da citiram tebe, kako ti ovo zvuči ? "Ne leti u vis, ima elipticnu putanju, nije mesec gore moze da bude i dole ...!?!" Znaci moze da leti i na dole, vau, ubi me sa znanjem, hahaha. Stvarno si me nasmejao.

djuka bizon

pre 1 godinu

Prikazali ste dva klipa od amerikanaca, lol. koji ste idioti!

Ratko

pre 1 godinu

KOLIKE SU TO LAZI DA SE OD TADA NIJE MOGLO ICI NA MESEC ,PA SA CIM SU ONDA TO AMERIKANCI ISLI PRE TOLIKO GODINA A DANAS NE MOGU .... MA DAJ KAO I STO ZA SVE LAZU TAKO I ZA TO

TT

pre 1 godinu

Mozda sada najzad zauzmu Marinku i Avdijevku posle godinu plus dana rata i front pomere jedan kilometar od grada Donjetska da ga Ukrajinska vojska( koja je ocigledno svetska sila) ne gadja minobacacica .. -.-

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija