• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

25.04.2023

18:41

EL MUNDO: GLAVNINA UKRAJINSKE ARMIJE NAPUSTILA BAHMUT! THE NEW YORK TIMES: KIJEV SPREMIO 12 BRIGADA ZA MAJSKU OFANZIVU! Šta rade Rusi, nema odgovora?!

AP photo

Vesti

EL MUNDO: GLAVNINA UKRAJINSKE ARMIJE NAPUSTILA BAHMUT! THE NEW YORK TIMES: KIJEV SPREMIO 12 BRIGADA ZA MAJSKU OFANZIVU! Šta rade Rusi, nema odgovora?!

Podeli vest

Oružane snage Ukrajine ostavile su samo nekoliko brigada u Bahmutu (Artjomovsku), ostale su povučene, objavio je španski list El Mundo. Pozvao se na anonimni „izvor upoznat sa kretanjem ukrajinskih trupa". Istovremeno, The New York Times piše da će Kijev do kraja aprila imati 12 brigada, sa oko 4.000 vojnika, spremnih za majsku ofanzivu!

Španski list navodi da glavnina ukrajinskih snaga napušta Bahmut „jedinim preostalim putem života". 

- Tamo je ostalo samo nekoliko dobrih brigada. Sve ostale su već otišle otišle iz grada.

El Mundo ne precizira šta podrazumevaju njegovi anonimni izvori pod „jedinim preostalim putem života".
 
Prema realnom stanju stvari, to bi mogao biti jedan makadamski put koji spaja Bahmut sa Časovim Jarom. Jer, asfaltni put između dva grada, koji prolazi kroz naselje Hromovo, već dva dana je pod delimičnom kontrolom ruskih snaga.

Ukrajinske brigade imaju u proseku po 3-3,5 hiljada vojnika. El Mundo odatle izvlači zaključak da Kijev u Bahmutu još drži 6-7 hiljada vojnika.

S druge strane, The New York Times: tvrdi da će Kijev do kraja aprila pripremiti 12 brigada sa oko 4.000 vojnika u svakoj sa kojima planira da krene ofanzivu u maju.

Njujorški list se pozvao na tajna dokumenta Pentagona koja su procurila na internet.
          
Naveo je da SAD i njihovi saveznici iz NAT obučavaju i snabdevaju devet od tih dvanaest brigada
          
Operativnim planom ofanzive bave se u Kijevu i tobože o podrobnostima svog plana „malo govore sa američkim zvaničnicima".

The New York Times je objavio i pretpostavku da će operacija najverovatnije biti „usmerena na jug", sa mogućim operacijama duž obale Azovskog mora.
          
Drugi američki list Politico objavio je da će spremnost Vašingtona da na samitu NATO u julu Ukrajini da „bezbednosne garancije" direktno zavisiti od (ne)uspeha ofanzive ukrajinskih oružanih snaga.
          
Isti list je preneo procenu neimenovanog  američkog zvaničnika da su ruske trupe sada toliko dobro ukopane da ukrajinska ofanziva neće biti uspešna.
          
- Ako Kijev ne uspe da pretvori ofanzivu u svoju čistu pobedu, Ukrajina rizikuje da izgubi čvrstu podršku Sjedinjenih Država.

U Slovačkoj su prijem Ukrajine u NATO nazvali „najgorom odlukom".
           
Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da se o ulasku Ukrajine u NATO sada „i ne razgovara".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije
Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije na inicijativu opozicionih poslanika, oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već na staroj adresi, a da će oko 10.000 njih biti uskraćeno da izrazi svoju izbornu volju na izborima 2. juna.

16.05.2024

10:17

Vesti

Kurti opet u bunilu - Srbija da prizna Kosovo, predajte mi Radoičića!
Politika

Kurti opet u bunilu - Srbija da prizna Kosovo, predajte mi Radoičića!

Predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, na Samitu zemalja Zapadnog Balkana i EU u Kotoru, zatražio je da se politika Unije prema regionu veže za poštovanje evropskih vrednosti, a od Srbije je zatražio izručenje Milana Radoičića i, kako je naveo, drugih učesnika u događajima u Banjskoj.

16.05.2024

10:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija