• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

26.04.2023

07:30

BORELJ JASAN, ILI STE UZ NAS, ILI UZ RUSIJU I KINU - PORUKA BRISELA NEOPREDELJENIMA! Nova geopolitička strategija EU, da li je i realna!

Beta

Vesti

BORELJ JASAN, ILI STE UZ NAS, ILI UZ RUSIJU I KINU - PORUKA BRISELA NEOPREDELJENIMA! Nova geopolitička strategija EU, da li je i realna!

Podeli vest

Šef diplomatije EU najavio da će evropski blok ubuduće graditi odnose sa drugim državama na osnovu njihovog stava prema Moskvi i Pekingu. Oni koji neće da zauzmu stav moraće to da urade, kazao je Žozep Borelj

Sve zemlje na svetu će morati da se opredele da li su uz Zapad ili uz Rusiju i Kinu, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj. On je istakao da EU ima novu strategiju u spoljnoj politici, te da će ubuduće graditi odnose sa drugim državama na osnovu njihovog stava prema Moskvi i Pekingu.

Jedan pogled na svet

Borelj je u ponedeljak na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU najavio novu eru u diplomatiji evropskog bloka. Prema njegovim rečima, na sastanku je diskutovano o Akcionom planu za geopolitičke posledice "ruske agresije", te je zaključeno da je neophodno suzbiti ruski uticaj u svim delovima sveta.

- Moramo mnogo više dopreti do trećih zemalja. Ruskom narativu se mora suprotstaviti u Aziji, Africi i Latinskoj Americi. Moramo povećati svoje bilateralne angažmane i predstaviti plan koji prevazilazi upravljanje svakodnevnim krizama - kazao je Borelj.

Prema njegovim rečima, EU će morati da traga za sistemskim pristupom trećim zemljama, koje nemaju isti stav kao Zapad.

- Izgradnja zajedničke politike je više od suočavanja sa svakodnevnim krizama. Moramo otići dalje i tražiti sistemski pristup u svojoj politici prema zemljama koje ne gledaju na ovaj svet istim očima, kroz isti objektiv kao i mi - rekao je Borelj.

On je dodao da Akcioni plan za geopolitičke posledice "ruske agresije" uključuje i Globalnu gejtvej inicijativu, koja će biti način funkcionisanja u toj novoj eri spoljne politike.

- Ovo je era podeljenog sveta, sa dva različita ekosistema tehnološkog razvoja, sa dve grupe ljudi, dok i u jednoj i u drugoj ima mnogo njih koji ne žele da zauzimaju strane. Međutim, oni će morati da zauzmu stav u pogledu rata u Ukrajini i pogledu odnosa prema rastućoj ulozi Kine. Živimo u novom političkom pejzažu na svetskoj pozornici i sa time moramo da se nosimo - naglasio je šef diplomatije EU.

Nova pristup Kini

Kad je reč o Kini, on je rekao da postoji mnogo oblasti u kojima EU sarađuje sa tom zemljom, međutim, istakao je da je potrebno da Peking osudi Rusiju.

- Postoje oblasti gde nam se interesi preklapaju i gde moramo raditi zajedno. Globalni izazovi ne mogu biti rešeni bez Kine - klimatske promene, ali i upravljanje dugom i globalno zdravlje. Međutim, takođe očekujemo od Kine da deluje u odbranu međunarodnih pravila i normi, i to u potpunosti ne selektivno. Kad je reč o ruskom neopravdanom ratu protiv Ukrajine, Kina kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, ima odgovornost da brani Povelju UN - poručio je Borelj.

Šef evropske diplomatije naveo je da EU ažurira i ponovo kalibriše svoju strategiju prema Kini, koja je definisana 2019.

- Pripremamo novi dokument jer smo strategiju prema Kini davno usvojili. Proučavamo kako da sprovedemo novi pristup. Taj dokument sa analizom predstavićemo liderima EU i o njemu ćemo kasnije razgovarati. Kina će biti stalna tema - kazao je Borelj.

Moldaviji 40 miliona evra za odbranu od Rusije


Žozep Borelj izjavio je da će EU dati 40 miliona evra za odbranu Moldavije, kojoj je prošle godine dodelila status kandidata, od ruske pretnje. Osim toga, Evropski savet je formirao Misiju EU partnerstva u Moldaviji kao deo politike zajedničke bezbednosti i odbrane.
On je rekao da je Moldavija jedna od zemalja, na koje je najviše uticala "ruska nelegalna invazija na Ukrajinu", te da Moskva stalno pokušava da destabiliše tu zemlju svojim "hibridnim akcijama".
- Misija EU partnerstva je civilna misija, koja će biti otvorena u Moldaviji kad budem posetio tu zemlju 1. juna. Ta misija će pružiti savete na strateškom nivou o razvoju raznih strategija i politika i identifikovati potrebe za izgradnju sistema ranog upozorenja, detektovanja i prepoznavanja pretnje, kao i sistema za odgovore na hibridne pretnje. Dogovorili smo se i o novom režimu sankcija za sve one koji destabilišu tu zemlju, kao i da damo dodatnih 40 miliona evra za podršku moldavskim odbrambenim snagama - kazao je Borelj.

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srecko

pre 1 godinu

Amerika i Evropa odlucuju kako ce ostali narodi da zive i da budu robovi.Medjunarodno pravo za njih ne vazi al za ostatak sveta mora mora da se postuje,ko je ovde lud i bolestan.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija