• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

24.04.2023

07:30

DA NIJE SMEŠNO BILO BI... EU BI DA RATUJE S KINOM ZA SVOJ TAJVAN! Brisel sledi američku politiku stalnog izazivanja sukoba!

Fotoilustracija

Vesti

DA NIJE SMEŠNO BILO BI... EU BI DA RATUJE S KINOM ZA SVOJ TAJVAN! Brisel sledi američku politiku stalnog izazivanja sukoba!

Podeli vest

Evropska unija bi da ratuje sa Kinom za Tajvan, koji smatra svojim!

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je države članice da pošalju svoje ratne brodove u Tajvanski moreuz kako bi "obezbedile mir" na tom odmetnutom kineskom ostrvu, za koje on tvrdi da je "deo evropskog geopolitičkog pojasa", iako je udaljeno skoro 10.000 kilometara od Brisela.

Strateški važno

Borelj je u autorskom tekstu, objavljenom juče u francuskom nedeljniku "Žurnal di dimanš", napisao da se Tajvan tiče Evrope "ekonomski, komercijalno i tehnološki".

- Zato pozivam evropske mornarice da patroliraju Tajvanskim moreuzom kako bi pokazale evropsku posvećenost slobodi plovidbe u tom apsolutno ključnom području - istakao je Borelj.

Taj tekst on je napisao nakon što je u utorak, otvarajući raspravu o Kini u Evropskom parlamentu, izjavio da je Tajvan praktično u domenu EU.

- Jasno je da je Tajvan deo našeg geostrateškog pojasa za garanciju mira. Akcije protiv Tajvana je potrebno odbiti ne samo iz moralnih razloga već i zato što bi, u ekonomskom smislu, to bilo veoma ozbiljno za nas jer Tajvan ima stratešku ulogu u proizvodnji najnaprednijih poluprovodnika - kazao je Borelj.

Njegove reči ukazale su na jasne podele unutar EU kad je reč o Tajvanu. Naime, takođe prošle nedelje, francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je EU da ne dozvoli sebi da bude umešana u sukob između Vašingtona i Pekinga oko Tajvana, pitajući koji bi interes Brisela bio da usvoji "američki ritam sklon sukobu". On je otišao i dalje od toga, konstatujući da biti saveznik Vašingtona ne znači biti i američki vazal.

- To ne znači da nemamo pravo da mislimo svojom glavom. Pariz podržava politiku jedne Kine i traganje za mirnim rešenjem tenzija oko Tajvana. Ne bi trebalo da budemo pratioci američkih ciljeva - istakao je Makron.

SAD dižu tenzije

Inače, tenzije oko Tajvana ponovo su porasle u avgustu prošle godine, kad je to odmetnuto kinesko ostrvo posetila tadašnja predsednica Predstavničkog doma Američkog kongresa Nensi Pelosi, i to bez odobrenja Pekinga. Kina je tada izvela najveće vojne vežbe u okolini ostrva.

Izjave šefa diplomatije EU veoma opasne

Kineski analitičari izjavili su juče da su izjave šefa diplomatije EU Žozefa Borelja veoma opasne.
- One pokazuju zlonamerne pokušaje pretvaranja tajvanskog pitanja u međunarodnu temu - rekao je Li Hajdong, profesor na Institutu međunarodnih odnosa na Kineskom univerzitetu.
Drugi kineski analitičar, koji nije imenovan, kazao je da Boreljove izjave dolaze nakon samita G7 na kojem su SAD pokušale da pritisnu svoje saveznike da pokažu čvršći stav o pitanju Tajvana.

Od tog trenutka Vašington stalnim provokacijama pokušava da izazove sukob. Delegacija koju je predvodio šef odbora za spoljnu politiku Predstavničkog doma Kongresa SAD Majkl Mekol ponovo bez dozvole Pekinga posetila Tajvan početkom aprila. Pre toga je novi predsednik Predstavničkog doma Američkog kongresa Kevin Mekarti primio tajvansku predsednicu Caj Ingven u SAD.

Kina je kao odgovor na to ponovo organizovala velike vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu, upozoravajući Vašington da prekine da se meša u unutrašnje stvari Kine, te da poštuje politiku jedne Kine i međunarodne zakone. Osim toga, Amerika je pojačala i naoružavanje Tajvana zbog "eventualnog kineskog napada", a u Tajvanski moreuz stalno šalje svoje ratne brodove i špijunske avione.

Kineski ambasador u Francuskoj:
Bivše države SSSR nisu suverene!

Kineski ambasador u Parizu Lu Šaje doveo je u pitanje suverenitet bivših sovjetskih država, među kojima i Ukrajine. Upitan o svom stavu o tome da li je Krim deo Ukrajine ili ne, kineski ambasador je u intervjuu za francusku televiziji u petak rekao da je to istorijski bio deo Rusije, koji je Ukrajini ponudio bivši vođa Sovjetskog Saveza Nikita Hruščov.
- Zemlje bivšeg SSSR nemaju stvarni status prema međunarodnom pravu jer ne postoji međunarodni ugovor kojim bi materijalizovale svoj suvereni status - istakao je Šaje.
To su osudile Litvanije, Letonija, Estonija i Ukrajina. Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak juče je izjavio da je čudno čuti apsurdnu verziju istorije Krima od predstavnika zemlje koja je izuzetno pažljiva prema svojoj hiljadugodišnjoj istoriji.

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Uspešno održana konferencija Lepota žene!
Moda i lepota

Uspešno održana konferencija Lepota žene!

Konferenciju "Lepota žene" drugu godinu za redom organizovala je agencija "Advertising Solutions", na čelu sa Natašom Vulin. Tokom celodnevnog programa, 21. maja, u prostoru Jugoslovenske kinoteke govorilo se o ženama kroz prizmu zdravlja, snage, pobede i lepote.

22.05.2024

16:37

Džet set

Srbija