• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

09.05.2023

22:46 >> 20:24

ŠVEDSKI ŠAMAR ZA KIJEV! VAGNER OSTAJE U BAHMUTU! IZDAJNIK! Prva fotografija Prilepina nakon napada! Putinov žestok govor na Crvenom trgu!

Tanjug/AP

Vesti

ŠVEDSKI ŠAMAR ZA KIJEV! VAGNER OSTAJE U BAHMUTU! IZDAJNIK! Prva fotografija Prilepina nakon napada! Putinov žestok govor na Crvenom trgu!

Podeli vest

Rat u Ukarajini, 440. dan.

Blinken o kontraofanzivi

Ukrajina je od Zapada dobila sve oružje koje joj je potrebno da bi „bila uspešna“ u pokušaju kontraofanzive, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Kao što sam više puta rekao, ne radi se samo o naoružanju, već i o obuci, kako bi Ukrajina mogla da servisira sisteme koje smo im mi isporučili. I veoma je važno, naravno, da imaju prave planove. Prema mojoj sopstvenoj proceni, oni imaju sve, u svim oblastima, da nastave da budu uspešni - rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim ministrom spoljnih poslova Džejmsom Kleverlijem.

Nema švedskih aviona za Kijev

Švedska ne planira da šalje borbene avione u Ukrajinu, saopštio je ministar odbrane kraljevine Pol Jonson.

RUSIJA PROMENILA TAKTIKU U UKRAJINI, DA LI POSLE OVOG KONTAOFANZIVA KIJEVA IMA IKAKVOG SMISLA?! Sve sluti na kraj SVO?!

Nova pomoć Ukrajini

Pentagon najavljuje novi paket vojne pomoći Ukrajini od 1,2 milijarde dolara.

Kako proizilazi iz dokumenta, paket uključuje „dodatne PVO sisteme i municiju“, „opremu za integraciju zapadnih PVO sistema, raketa i radarskih stanica sa ukrajinskim sistemima PVO“, „municiju za suzbijanje bespilotnih letelica“, artiljerijske granate kalibra 155 mm.

ZELENSKI ĆE KINI ISPORUČITI ŠOK ZAHTEV! NARAVNO, POSLE KRAHA UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE! Vašington će poludeti, a Putin?!

ZELENSKI ĆE KINI ISPORUČITI ŠOK ZAHTEV! NARAVNO, POSLE KRAHA UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE! Vašington će poludeti, a Putin?!

Vagner počeo da dobija municiju

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin rekao je da su, prema preliminarnim podacima, njegove trupe počele da dobijaju municiju koja im je bila potrebna.

Prigožin je o tome govorio dok je izveštavao o teškim borbama u gradu Bahmutu na istoku Ukrajine, preneo je Rojters.

Prva fotografija Prilepina nakon napada

Prigožin: Proglasiće me izdajnikom ako napustim Bahmut

Putinov žestok govor na Crvenom trgu

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Oružane snage Rusije su visoko preciznim oružjem nanele udar na položaje rezervista protivnika, kao i na skladišta municije;
Na delu fronta oko Krasnog Limana ruske snage likvidirale su u poslednja 24 sata 75 ukrajinskih vojnika;
U donjeckom pravcu za poslednja 24 sata likvidirano je 465 ukrajinskih vojnika i plaćenika;
Nastavljaju se borbe za zapadne delove Artjomovska;
Ruska PVO oborila je ukrajinski avionSu-25;
Na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu u poslednja 24 sata likvidirano je više od 90 ukrajinskih vojnika;
Ruske snage su u Zaporoškoj oblasti uništile skladište municije 128. ukrajinske brigade;
Na području naselja Časovij jar i Bogdanovka u DNR ruske snage su nanele poraz jedinicama ukrajinske vojske;
Visoko preciznim oružjem sa mora i iz vazduha sprečeno je kretanje rezervnih snaga ukrajinske vojske na područje borbenih dejstava

 

Uništena ukrajinska mašinerija na ulazu u Bahmut

 

 

 

 

EU sprema novi paket antiruskih sankcija 

Novi paket antiruskih sankcija EU usredsrediće se na to kako se suprotstaviti zaobilaženju postojećih ograničenja, rekla je predsednik EK Ursula fon der Lajen na pres konferenciji sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

Ona je dodala i da je EU, uvodeći deset paketa sankcija, uzdrmala potencijale Rusije.

Istovremeno, agencija Blumberg je javila da je nemački kancelar Olaf Šolc spreman da predloži ukidanje principa jednoglasnog donošenja odluka.

 

Snimak iz Bahmuta širi se mrežama, snage Kijeva u panici izvlače saborce!

 

Hrvatski helikopteri stigli u Ukrajinu!

Helikopteri Mi-8 koje je Kijevu donirala Hrvatska stigli su u Ukrajinu.

Incident u Varšavi

Agresivna masa u Varšavi sprečila je ruskog ambasadora Sergeja Andrejeva da položi venac na spomen obeležje sovjetskim borcima.

Kako prenosi RIA Novosti, masa je zahtevala od diplomata skine Georgijevsku lentu sa sakoa, odgurnula ga je do automobila i naterala ga da napusti spomen groblje. Andreev je rekao da nije povređen usled agresivnih akcija mase.

 

Putin se obrušio na Zapad tokom govora na Paradi pobede

Napad na region Belgoroda

Ukrajinske snage granatirale su region Belgoroda na ruskoj granici s Ukrajinom, ranivši najmanje pet osoba i oštetivši kuće i dalekovode, naveo je guverner regiona Belgorod Vjačeslav Gladkov, prenosi Rojters. Grad Šebekino u južnom Belgorodu granatiran je tri puta, pri čemu je petoro ljudi ranjeno, naglasio je Gladkov, dodavši i da se najmanje pet drugih naselja također našlo pod vatrom.

Fon del Lajen stigla u Kijev!


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Kijev. 

"Lepo je vratiti se u Kijev. Tamo gde se svakodnevno štite vrednosti koje cenimo. Zato je ovo prikladno mesto za proslavu Dana Evrope", napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Ona je pozdravila odluku ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da 9. maj u Ukrajini bude obeležavan kao Dan Evrope.

Predsednica Evropske komisije objavila je i fotografiju sa perona kijevske železničke stanice, gde ju je dočekao zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Evgen Perebijnis.

 

 

Fon der Lajen će se danas sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.
Zelenski je u ponedeljak potpisao ukaz na osnovu kojeg će u Ukrajini 9. maj biti obeležavan kao Dan Evrope, zajedno sa državama Evropske unije. Zelenski je takođe predlažio da 8. maj bude obeležavan kao Dan sećanja i pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu.
 

 

Ruske snage sprečile desant snaga Kijeva na levu obalu Dnjepra

Jedinice ruske vojske sprečile su desant ukrajinskih snaga na levu obalu Dnjeopra u Hersonskoj oblasti sa sedam čamaca.

Ruske snage stavile su pod kontrolu sva ostrva na ušću Dnjepra u Hersonskoj oblasti, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Rusija Paradom pobede obeležava trijumf u Velikom otadžbinskom ratu! (FOTO)

 

SAD danas objavljuju novi vojni paket pomoći Ukrajini od 1,2 milijarde dolara

Sjedinjene Američke Države planiraju da danas objave novi paket pomoći Ukrajini vredan 1,2 milijarde dolara, koji će uključivati protivvazdušne sisteme, municiju i novac za obuku vojnika, rekao je neimenovani zvaničnik SAD.

Ukrajna će dobiti municiju za haubice "hovicer", municiju za obaranje dronova i novac za satelitski nadzor, kao i obuku vojske, dodao je zvaničnik, preneo je Rojters.

Paket će biti plaćen iz Američke inicijative za pomoć Ukrajini (USAI), koja omogućava administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena da kupuje oružje, umesto da troši sopstvene zalihe.

Vojna pomoć dolazi nakon što Kongres i Bela kuća raspravljaju o načinima da se izbegne neplaćanje državnog duga, a mnogi republikanci zahtevaju oštro smanjenje domaće potrošnje u zamenu za podizanje limita duga.

Članovi demokrata i republikanca insistiraju da treba nastaviti pomoć Ukrajini, uključujući i predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Mekartija, kao i lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela.

 

 

Rusija obeležava Dan pobede, vojna tehnika ušla u Moskvu!

U Moskvi uskoro počinje parada povodom Dana pobede, vojna tehnika ide ka Crvenom trgu, javljaju RIA novosti.

Parada se održava u čast 78. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu. Predsednik Rusije, vrhovni komandant Vladimir Putin, tradicionalno će biti domaćin parade na Crvenom trgu. Prethodno je pres-sekretar predsednika Dmitrij Peskov izjavio da će Putinov, kao i svake godine, održati govor, uprkos nedavnom napadu dronom na Kremlj.

Peskov nije unapred saopštio detalje govora i nije precizirao da li će u njemu biti iznete procene o napretku specijalne vojne operacije.

- Sprema se obična parada. Sve što mogu da kažem je da će predsednik govoriti, kako i obično - naglasio je portparol Kremlja.

Granatiran Bahmut!

 

 

 

Jak noćni udar, oborene 23 ruske rakete! Građani Kijeva spavali u metrou

U noći između 8. i 9. maja na Ukrajinu je lansirano 25 raketa, 23 je oboreno, saopštila je ukrajinska vazdušna komanda. 

Neprijatelj je oko 22 sata iz Crnog mora ispalio osam krstarećih raketa „Kalibar“ u pravcu istočnih regiona zemlje. Svi su uništeni, tvrdi ukrajinska vojska.

Oko 4 sata, 17 vazdušnih raketa Ks-101/Ks-555 lansirano je iz Kaspijskog regiona, 15 je oboreno. Projektili su oboreni nad Kijevom, a mnogi građani su sklonište potražili u metrou.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 11 meseci

Stigla je i municija iz Srbije, nešto minobacačkih granata i rakete ... hvala Srbiji! ... narod Ukrajine zahvalan Srbiji

Baltazar

pre 11 meseci

Opet ukrajinci "spašavaju živu glavu" u Bahmutu (ko bre piše takve gluposti, u to više niko ni neveruje???), a i to je obična izmišljotina da bi se pokrilo bekstvo celih jedinica ruske vojske sa položaja u Bahmutu zbog kojih je čak i Prigožin pobesneo: "Danas (utorak), nekoliko jedinica ministarstva obrane pobeglo je sa jednog od naših položaja na boku ...Napustili su svoje položaje, svi su pobegli", rekao je u videu na Telegramu. " Evo zašto ova država ne uspeva da obrani zemlju?", dodao je, u trenutku kada je Vladimir Putin bio na vojnoj paradi u Moskvi povodom Dana pobede nad nacističkom Nemačkom 1945. "Dan pobede, to je pobeda naših predaka, nismo zaslužili ni deo te pobede", rekao je Prigožin sav besan. pic.twitter.com/yyZHJN2OrY

Vasilije

pre 11 meseci

"Danas (utorak), u Bahmutu, nekoliko jedinica ministarstva obrane pobeglo je sa jednog od naših položaja na boku ...Napustili su svoje položaje, svi su pobegli", rekao je u video na Telegramu Jevgenij Prigožin. "Zašto država ne uspeva obraniti zemlju?", rekao je, i to u vreme dok je ruski predsednik Vladimir Putin bio na paradi u Moskvi povodom Dana pobede nad nacističkom Nemačkom 1945. godine. "Dan pobede, je pobeda naših predaka, nismo zaslužili ni deo te pobede", rekao je Prigožin. "Postoji zločin koji se zove ‘uništavanje ruskog naroda‘... I to pravi jedna mala grupa", još je rekao, pokazujući prstom u glavni štab ruske vojske. Ukrajinci nigde se "ne spasavaju" u Bahmutu cak su i zauzeli nova 2km2 i tako ponovo kontrolisu cak 14% grada.... Bahmut ipak nije zauzet od strane rusa do Dana pobede kako su "udarno" predvidjali proruski analiticari, urednici i novinari zadnja 2 meseca.....

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija