• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.04.2024

23:11

(UŽIVO) Širom Ukrajine proglašena vazdušna uzbuna! Preti balistička opasnost

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) Širom Ukrajine proglašena vazdušna uzbuna! Preti balistička opasnost

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 789. dan.

Širom Ukrajine proglašena vazdušna uzbuna, preti balistička opasnost

U većini regiona Ukrajine, osim na zapadu zemlje, proglašena je vazdušna uzbuna, a postoji opasnost od napada ruskih snaga balističkim oružjem, saopštilo je vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

- U područjima gde je proglašena vazdušna uzbuna i dalje postoji opasnost od upotrebe balističkog oružja od strane neprijatelja - navodi se u saopštenju na Telegram kanalu. Kako je preneo Ukrinform, ruska vojska je napala Ukrajinu sa sedam bespilotnih letelica tipa „Šahed-131/136“ sa rta Čauda na Krimu i tri protivvazdušne vođene rakete S-300/S-400 iz oblasti Donjecka.

 

Zelenski se sastao sa dvostranačkom delegacijom američkog Kongresa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas u Kijevu sa dvopartijskom delegacijom Kongresa SAD o makrofinansijskoj podršci, vojnoj pomoći i o potrebi za artiljerijskim granatama, raketama dugog dometa, dronovima, borbenim avionima i podršci razvoju ukrajinske odbrambene industrije.

- Razgovarali smo i o konfiskaciji zamrznute imovine ruskih terorista, podršci Ukrajini na putu ka NATO, bezbednosnim garancijama, ukrajinskoj formuli mira i učešću SAD na prvom inauguracionom Samitu mira - istakao je predsednik Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je 20. aprila nacrt zakona o spoljnoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, kao i o odgovoru na druge izazove nacionalnoj bezbednosti SAD. Nacrt zakona „O dodatnim izdvajanjima za bezbednost Ukrajine - 2024“, koji tek treba da odobri Senat SAD i da ga potpiše predsednik Džozef Bajden, predviđa izdvajanje 60,84 milijarde dolara pomoći Ukrajini i regionalnim partnerima u borbi protiv ruske agresije.

 

Moskva rasporedila nuklearno oružje na granicu! Rusi drže prst na obaraču, panika među NATO članicama sa severa!

 

Presretnuta Točka-U

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinsku raketu Točka-U na nebu iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

U Kijev stigla najgora vest! Iz Bundestaga Zelenskom odali prljav plan Vašingtona: Poslednji, zauvek!

 

Lavrov istakao vitalnu ulogu Rusije u ključnim inicijativama UNESCO-a

Neki od najvažnijih programa UNESCO-a nastali su zahvaljujući Rusiji koja ih je kreirala, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na otvaranju izložbe fotografija povodom 70. godišnjice ulaska Rusije/SSSR u UNESCO koju su upriličili Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i novinska agencija TASS.

- Upravo je SSSR bio glavna pokretačka snaga UNESCO-a, organizacije koja se bavila problemom eliminacije kolonijalizma, neokolonijalizma i rasizma. Moskva je stajala na početku mnogih programskih aktivnosti, kao što je, na primer, Međuvladina okeanografska komisija. Bez aktivne uloge Rusije, nastanak i napredovanje najvažnijih programa UNESCO koji su i danas aktuelni, teško da bi bili mogući - istakao je Lavrov, prenosi TASS.

Foto: Tanjug/AP

Lavrov

On je rekao da su među programima koje je pokrenula Rusija, Međunarodni program za razvoj komunikacija i program Čovek i biosfera. Lavrov je takođe istakao da je, u skladu sa predlogom Rusije, generalna konferencija UNESCO 2003. godine ustanovila Međunarodni program osnovnih nauka, a ruska vlada je inicirala i najveću nagradu UNESCO - Međunarodnu nagradu Mendeljejev za osnovne nauke.

- Svojim jedinstvenim iskustvom u jezičkoj politici, naša zemlja zauzima vodeću poziciju u programu Međunarodna decenija autohtonih jezika - 2022-2032. - dodao je Lavrov.

 

Niko da prizna koji zadaci čekaju NATO vojnike u Ukrajini! Ok, štitiće Odesu, ali zašto se ne bore?!

 

Zelenski traži pregovore sa Rusijom?

Volodimir Zelenski je saopštio da bi Ukrajina mogla da počne pregovore sa Rusijom o rešavanju krize.

- Pripremićemo dokument za rešavanje svih pitanja sa našom vizijom i naći ćemo pravo vreme da ga predamo neprijateljskoj strani i razgovaramo o tome sa njima - rekao je šef kijevskog režima, govoreći o mogućem rezultatu samita o Ukrajini.

Švajcarska će biti domaćin konferencije o Ukrajini 15-16. juna. Rusija ne namerava da učestvuje u ovom događaju, jer njegovi organizatori promovišu takozvanu formulu mira, koja je za Moskvu neprihvatljiva.

 

Evropa se digla protiv Vašingtona! Ako je verovati američkim medijima, ovo se stvarno dešava i to zbog Rusije!

 

Ekplozija u Harkovu!

Snažna eksplozija u Harkovu, javljaju ukrajinski mediji. Prema preliminarnim informacijama, pogođen je televizijski toranj. U gradu je nestao internet.
 

 

Strašne vesti iz Rusije! NGE: Kadirov teško bolestan! Poznato i od čega, jedan organ mu potpuno razoren?!

 

Stoltenberg: Pomoć vrlo brzo

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da veruje da će američka pomoć Ukrajini biti vrlo brzo dostavljena na front.

On je takođe izrazio uverenje da bi američka pomoć mogla da izmeni situaciju na bojnom polju.

 

Udarno sa Zapada! Bajden izbore dočekuje sa Rusijom u Kijevu?! Politiko javlja: Kraj rata je bliži nego što mnogi misle!

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odrane Rusije

Ruske snage uništile su položaje ukrajinske PVO i skladište bespilotnih čamaca;
Grupe „Jug“ i „Centar“ ruske vojske poboljšale su taktičke položaje, „Istok“ i „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje;

Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana oborili 240 ukrajinskih dronova;
Uspešnim dejstvima jedinica grupe snaga „Jug“ potpuno je oslobođeno naselje Novomihajlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici i poboljšan taktički položaj duž linije fronta;

Grupa „Zapad“ je za prethodna 24 časa odbila četiri kontranapada grupe „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u Grigorovski u DNR. Ukrajinska vojska izgubila je do 25 vojnika, a uništena su dva kamioneta i artiljerijsko oruđe „gvozdika“;

Grupa snaga „Centar“ odbila je devet kontranapada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno 365 vojnika, a uništeno je borbeno vozilo pešadije „marder“, 12 automobila, haubica D-30, tri stanice za radioelektronsko ratovanje „nota“ i „Bukovel AD“;

Dejstvima grupe „Istok“ ukrajinske snage izgubile su do 95 vojnika i haubicu FH-70;
Grupa „Dnjepar“ uništila je tri ukrajinske brigade. Poginulo je i ranjeno do 45 ukrajinskih vojnika;

„Južna“ grupa snaga odbila je tri kontranapada ukrajinske vojske u DNR. U borbama je poginulo i ranjeno do 410 ukrajinskih vojnika, a uništeno devet automobila, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“, stanica za radioelektronsko ratovanje „anklava“ i skladište municije.

 

Kraj! Šokantne vesti za Zelenskog iz Nemačke! Slavlje nije dugo trajalo: Ovo mu je poslednje....

 

Evropa razmatra zabranu uvoza ruskog tečnog gasa

Zemlje Evropske unije nameravaju da u 14. paket sankcija Rusiji uključe zabranu uvoza prirodnog tečnog gasa, izjavio je švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem.

„Razgovaraćemo o tome kako da povećamo podršku Ukrajini. Usvajanje 14. paketa sankcija je jedna od najvažnijih stvari. Nameravamo da uključimo zabranu uvoza prirodnog tečnog gasa“, rekao je ministar novinarima po dolasku na Savet ministara spoljnih poslova u Luksemburgu.

 

Ruska vojska čeka dolazak nuklearki! Hitno se oglasio Kremlj: Sve neophodne uzvratne korake...

 

Zemlje EU blizu sporazuma o ruskoj imovini

Zemlje EU su „blizu političkog sporazuma“ o korišćenju prihoda od zamrznute ruske suverene imovine, piše agencija Blumberg, pozivajući se na belgijskog ministra finansija Vinsenta Van Petegema.

Napominje se da je prvo korišćenje ovih sredstava planirano za 1. jul.

Ranije je šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio da od sastanka planiranog 22. aprila očekuje „konkretne odluke“. On je takođe apelovao na evropske države da „potraže“ neophodno oružje za Kijev.

 

Opa! Stoltenberg odao lokaciju NATO trupa u Ukrajini! Svi čekaju odgovor Rusije - može li ovo Putin da gađa?!

 

Ruski PVO sistemi oborili ukrajinski avio-dron

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski dron avionskog tipa na prilazu Belgorodu, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. U napadu nije bilo žrtava.
 

 

Stravična najava trese svet! Veliki neprijatelj Rusije dobija nuklearno oružje?! Planeta nikad bliža atomskom holokaustu!

 

Eksplozije u Hersonu

U gradu Hersonu, koji je pod kontrolom kijevskih snaga, odjeknule su eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

 

Ovi nisu normalni! Šokantne vesti iz Zapadne Evrope! Rusiji prvo uveli sankcije, a sad uradili ovo?! Neće se dobro završiti...

 

Zaharova: Amerika skreće pažnju

Održavanje diskusije oko „formule Zelenskog“ bilo je neophodno da bi Sjedinjene Američke Države skrenule pažnju sa nove alokacije sredstava za podršku terorističkim aktivnostima kijevskog režima, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Ovi razgovori od strane Sjedinjenih Američkih Država, njihovih politikologa, od strane onih koje su angažovali na međunarodnoj platformi za podršku takozvanoj ‘formuli Zelenskog’ – sve je to imalo za cilj da skrene pažnju sa naredne tranše za podršku terorističke aktivnosti ovih kriminalaca u Kijevu - rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.

Predstavnički dom američkog Kongresa u subotu je većinom glasova usvojio nacrt zakona o dodeli Ukrajini skoro 61 milijarde dolara. Nakon usvajanja zakona u Predstavničkom domu, dokument se šalje na razmatranje Senatu.

 

Pala odluka Si Đinpinga! Kina u šoku, ovo skoro da ne pamte: Vojska dobila najveći mogući zadatak: Odmah...

 

Belgija izdvojila 200 miliona evra

Belgija je izdvojila 200 miliona evra za kupovinu municije za Kijev u okviru češke inicijative, saopštila je belgijski ministar spoljnih poslova Ađa Labib.

- Zalagaću se da izdvojimo mnogo više miliona evra, jer iako ulažemo u obnovu Ukrajine, sada je važnije da ojačamo njen vojni sistem i sprečimo Rusiju da napreduje i približava se Evropi - rekla je ona, istakavši da su isporuke oružja Ukrajini „moralna dužnost EU“.
 

 

Histerija na Zapadu zbog poteza Putina i Kima! Opasna stvar promakla svim svetskim medijima: Rusija sada ima...

 

Izveštaj sa fronta: Zaueta Novomihajlovka, ruske snage opkoljavaju Časov Jar; OSU pokušava kontranapade (MAPA/VIDEO)

Oružane snage Ukrajine pokušale su da napadnu ruski brod u Sevastopolju protivbrodskom raketom (spasilački brod Komuna). Prema zvaničnim podacima, napad je odbijen. Dronovi i dva balona Oružanih snaga Ukrajine oboreni su iznad Kaluške, Moskovske i Tulske oblasti. Oružane snage Ukrajine ispalile su nekoliko granata na Donjeck i njegova predgrađa.

 

Reke krvi će okupati Ukrajinu! Ovo je gore od svega što smo dosad videli: Masovne sahrane, Harkov, Donbas...

 

Vazdušno-kosmičke snage Rusije napale su mete u blizini Odese, u oblasti Černomorsk. U Mirnogradu (Dimitrov) pogođena je teritorija rudnika koju su Oružane snage Ukrajine koristile za smeštaj vojne opreme. To su bili raketni napadi, a ruski piloti su rekli da dok Oružane snage Ukrajine ne dobiju protivvazdušne rakete za PVO i nove instalacije, mogu da lete dalje nego ranije.

Razmena udaraca na Hersonskom frontu. Oružane snage Ukrajine aktivno koriste dronove, ruske koriste artiljeriju. Ukrajinske oružane snage metodično granatiraju sela: danas sa 23 granate. Generalno, trenutno ne postoje preduslovi za promenu situacije.

Zaporoški front je takođe stabilan. Oružane snage Rusije postepeno se probijaju kroz odbranu Oružanih snaga Ukrajine u Rabotinu i severozapadno od Verbovoja, pokušavajući da dođu do boka grupacije Oružanih snaga Ukrajine u Rabotinu. Ruske jedinice očigledno imaju želju da izravnaju front, borbeni rad se nastavlja.

 

 

Pozicione borbe u sektoru Južnog Donjecka. U Urožajnom ruska vojska drži položaje južno od periferije sela. Ruski napadi testiraju odbranu Oružanih snaga Ukrajine, ali o pravom napadu još nema govora. Slična situacija se dešava zapadno od Staromjorskog. Ruska avijacija vrši napade na rezerve Oružanih snaga Ukrajine, koristeći i avio-bombe.

 

Kakav šok! Ukrajina ceo dan slavila, a onda došlo ovo?! SAD trljaju ruke, ovakva prevara se ne pamti u istoriji čovečanstva!

 

Značajne vesti sa Donjeckog fronta: posle meseci borbi ruska vojska je oslobodila Novomihajlovku. U suštini, snage 155. brigade naših marinaca naterale su Oružane snage Ukrajine u susednu Paraskovejevku. Istovremeno sa terena saopštavaju da je ruske jurišne jedinice, bez oklevanja, krenula za jedinicama Oružanih snaga Ukrajine koje su se povlačile. Oslobođenje Novomihajlovke otvara bok Ugljedarske grupe Oružanih snaga Ukrajine, a takođe približava front Konstantinovki. Žestoke borbe vode se za Georgijevku. U Krasnogorovki Oružane snage Rusije ratuju, počev od položaja u privatnom sektoru južno i severno od pruge. Oružane snage Ukrajine kontrolišu fabriku vatrostalnih elemenata.

Foto: Printscreen

 

OSU je veoma aktivan na Avdejevskom frontu. Ruska vojska još ne kontroliše u potpunosti Semjonovku, ali izgleda da je to stvar bliske budućnosti. Isto važi i za Berdiči, gde su Oružane snage Ukrajine ostale u severozapadnom delu. U Očertinu je ruska vojska, pod pritiskom kontranapada ukrajinskih oružanih snaga, zadržala svoje položaje na jugoistočnoj periferiji. OSU jača trupe u severozapadnom delu. Teške borbe se vode za Novobahmutovku i Novokalinovo. Oružane snage Ukrajine drže se svom snagom. Predstoje borbe u Netailovu i Umanskom. Južno od Pervomajskog, ruske oružane snage preuzele su kontrolu nad visovima.

 

Zelenski dobio stravične vesti! I on, i svako u Ukrajini je u jezivoj opasnosti! Najava iz Britanije ledi krv u žilama! "Širom zemlje..."

 

Ima i pozitivnih vesti iz Artjomovskog sektora: potvrđeno je oslobođenje Bogdanovke od strane ruske vojske. Inače, linija fronta ostaje nepromenjena: teške borbe u urbanim sredinama mikrookruga Kanal, gde ruske trupe ulaze u višespratnice. Ruska vojska će morati da preuzme kontrolu nad dominantnim visovima severno i severozapadno od Bogdanovke, kao i da nastavi borbene radove na bokovima, stišćući klješta oko Časog Jara. Ruski dronovi gađaju opremu Oružanih snaga Ukrajine, a avijacija pogađa rezerve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija