• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

16.05.2023

09:00

ZELENSKOM ISTIČE VREME, IMA ROK DO KRAJA GODINE DA SRUŠI RUSIJU! AKO OMANE ZAPAD MU OKREĆE LEĐA! Vojni stručnjaci upozorili Kijev!

AP photo

Vesti

ZELENSKOM ISTIČE VREME, IMA ROK DO KRAJA GODINE DA SRUŠI RUSIJU! AKO OMANE ZAPAD MU OKREĆE LEĐA! Vojni stručnjaci upozorili Kijev!

Podeli vest

Ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom ističe vreme, ocena je zapadnih vojnih stručnjaka. Oni kažu da Zelenski ima rok do kraja godine da povrati teritorije koje je Rusija zauzela jer će mu u suprotnom Zapad okrenuti leđa.

Zbog toga je poslednjih dana krenuo u diplomatsku ofanzivu po Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Britaniji ne bi li, dok još može, dobio dodatnu vojnu i političku podršku.

Zelenski je od subote na turneji po Evropi, i to na krilima prvog uspeha ukrajinskih snaga u Bahmutu od prošlog leta. Tako je na svojoj prvoj stanici, u Italiji, od premijerke Đorđe Meloni dobio obećanje da će ga vlada u Rimu podržati koliko god je to potrebno.

- Kladimo se na pobedu Ukrajine - kazala mu je Melonijeva.

Nakon Italije Zelenski je otišao u Nemačku, gde mu je kancelar Olaf Šolc obećao najveću vojnu podršku dosad - vrednu 2,7 milijardi evra.

I u Francuskoj, gde mu je bila naredna stanica, Zelenski je od predsednika Emanuela Makrona dobio obećanje da će ta zemlja u narednih nekoliko nedelja isporučiti Ukrajini više desetina oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući savremena borbena vozila AMKS-10RC.

Ukrajinski predsednik je za kraj ostavio Britaniju, zemlju koja je dosad Kijevu dala najmoćnije oružje među svim zapadnim silama - rakete dugog dometa. To Britancima, međutim, nije dovoljno, te je premijer Riši Sunak obećao da će na leto započeti obuka ukrajinskih pilota, što je samo korak do slanja borbenih letelica Kijevu.

Zapad može da upropasti kontraofanzivu Kijeva

Bivši komandant američke vojske u Evropi Ben Hodžis upozorio je da bi Zapad mogao da upropasti dugo najavljivanu ukrajinsku kontraofanzivu.
- Predstavljanje kontraofanzive kao pitanje života ili smrti može da stvori ogroman pritisak na Kijev i ukrajinsku vojsku. To je jedina stvar koja može da upropasti taj poduhvat - kazao je Hodžis.

Uprkos tome, ta evropska turneja Zelenskog ocenjena je kao očajnički potez. Bivši šef generalštaba britanske vojske Ričard Danat kaže da Ukrajina uskoro mora da pobedi Rusiju na bojnom polju jer rizikuje da izgubi podršku Zapada.

- Velika ukrajinska kontraofanziva, koju svi očekujemo i koju Kijev dugo priprema, još nije započela, ali nije tako daleko. Ako Ukrajinci žele da postignu cilj i oslobode svoju teritoriju od ruske okupacije, onda to moraju da urade ove godine - kazao je Danat.

On je dodao da postoji opasnost da zapadna podrška počne da opada.

- Osim toga, postoji i opasnost da Vladimir Putin uvidi da je vreme na njegovoj strani, zbog čega je veoma važno da Ukrajinci izvedu ovu kontraofanzivu efikasno i u pravo vreme. Ako budu odlučno udarili na Ruse, postoji mogućnost da slome moral ruske vojske i nateraju je na povlačenje - kazao je Danat.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija