• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

26.03.2024

12:40

Bal vampira je gotov! Žestoka poruka iz Hrvatske za Ukrajinu i SAD: Džonson i ekipa doneli Rusiji ogromnu pobedu!

Shutterstock/Reuters/Beta

Vesti

Bal vampira je gotov! Žestoka poruka iz Hrvatske za Ukrajinu i SAD: Džonson i ekipa doneli Rusiji ogromnu pobedu!

Podeli vest

Rusija je imala sreće što, zahvaljujući mešanju bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona, nije ušla u Kijev i tamo stvorila prorusku vladu, jer bi se tako suočila sa ukrajinskim nacionalizmom, šovinizmom i nacizmom na hiljade banderovaca, piše geopolitičar Zoran Meter za hrvatski sajt "Geopolitika njuz".

Da se to dogodilo, usledile bi terorističke akcije i napadi na ruske snage bezbednosti, na administraciju, kao i na ruske poslovne subjekte. To bi trajalo godinama i iziskivalo bi ogromne materijalne resurse, dok bi Rusija bila izložena sankcijama, i to u puno većem obimu nego je to sada slučaj, kada ih primenjuju isključivo zemlje Kolektivnog zapada.

Upravo zbog tih "srećnih okolnosti" stanje po Moskvu u Ukrajini sada je mnogo povoljnije: ruska vojska vodi frontalni rat sa neprijateljem od krvi i mesa, a ne sa duhom terorizma.

Terorizam i diverzije ne bi bilo moguće kontrolisati da je vojna operacija ruske vojske završila brzo. Ovako ruska vojska slama najekstremniji deo ukrajinskih snaga i na samom terenu vrši denacifikaciju i demilitarizaciju.

"Bal vampira je završen"

Pre dve nedelje ruski predsednik Vladimir Putin održao je dvoipočasovni govor pred poslanicima skupštine i poslao nekoliko važnih poruka Zapadu. Njegova suština može se sažeti na sledeći način: Zapad je počinio istorijsku statešku grešku ulazeći u sukob na strani Kijeva.

Zatim je, uoči izbora u Rusiji, usledio Putinov veliki intervju, u kome je, između ostalog, govorio o ponovnom upozorenju Zapadu ukoliko pokuša da pređe ruske "crvene linije".

Međutim, najvažnije u Putinovom govoru je nešto drugo: još jednom iskazana spremnost za pregovore sa Zapadom, ali isključivo pod ruskim uslovima. Putin je ponovo naglasio da bi uvođenje američkih trupa u Ukrajinu u Moskvi smatrali za intervencionizam. Ali je na pitanje o uvođenju poljskih trupa rekao nešto sasvim drugačije.

Putin je rekao kako će to doneti tragične posledice, pre svega po same Ukrajince, jer, ukoliko bi Poljska poslala snage u Ukrajinu, one nikad ne bi izašle. Kako je rekao ruski predsednik, Varšava će time samo vratiti prostore koje smatra svojim "istočnim zemljama".

Foto: Reuters

 

Još jedan zanimljiv element u Putinovom intervjuu bio je o mogućnosti pregovora sa Zapadom. Uz poznatu konstataciju da se svaki, rat pre ili kasnije, završava za pregovaračkim stolom, makar na njemu bila potpisana i kapitulacija, ruski vođa je izjavio da Rusija više ne može biti kupljena zapadnim obećanjima o novim "šargarepama" za Moskvu.

Putin je zatražio sveobuhvatno rešenje, koje bi uključilo zahteve Rusije o strateškoj bezbednosti, i to uz čvrste garancije.

Potom je Putin konstatovao da je Globalni jug već potpuno stao uz Rusiju i da će s njom nastaviti saradnju, bez obzira na snažne američke pritiske. Vreme zapadnog (neo)kolonijalizma je prošlo. Putin je tome dodao: "Bal vampira je završen", konstatujući da je Zapad pogrešno zaigrao na ukrajinsku kartu.

Putin je jasno dao do znanja da povratka na staro više nema.

Ruska moć raste, moć Zapada rapidno slabi

U februaru je objavljen i izveštaj američke obaveštajne zajednice o nacionalnoj bezbednosti, u kome se navodi da će Rusija, uprkos zapadnim sankcijama, ostati snažna sila, koja će nastaviti da se na globalnom nivou suprotstavlja SAD.

Kako je nedavno konstatovao američki "Blumberg", ruska ekonomija danas izuzetno brzo raste. Putin je naveo da je Rusija ušla među pet najvećih ekonomija sveta po paritetu kupovne moći i da je pretekla Nemačku. Jednom rečju, stanje ruske ekonomije je neuporedivo bolje nego ono u Britaniji ili SAD.

Međutim, posebno zabrinjava stanje ekonomije u Evropskoj uniji. EU je, uz postojeće ekonomske probleme, stigao i zahtev SAD da preuzme finansiranje Ukrajine.

Foto: Reuters

 

Ovome treba dodati i stanje na Bliskom istoku, od Pojasa Gaze do napada Huta u Crvenom moru.

Kako je nedavno konstatovao "Njujork tajms": "Rusija je napravila nove trgovinske rute, koje će joj omogućiti da zaobiđe zapadne sankcije." Ovi novi koridori su potpuno van domašaja zapadnih sankcija.

Sve su to jasni pokazatelji u kakvom se stanju nalazi današnji svet. Zapad još vodi računa o svom ugledu u očima drugih, ali to ne pokušava da osigura rizičnim vojnim merama.

Međutim, finansijska i vojna moć Zapada rapidno slabe. Upravo kada je reč o Rusiji, zapadni stratezi su napravili opasnu "grešku u koracima".

Kakva god ta zemlja bila u percepciji Zapada – ekonomski slaba, demokratski deficitarna ili skromna regionalna sila – upravo je Rusija slomila svet koga smo donedavno poznavali, i to u neposrednoj borbi sa Zapadom u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17