• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

21.05.2023

23:29

EKSPLOZIJE U ODESI, KO NAPADA HROMOVO - VAGNEROVCI TVRDE, NISMO MI! Kadirov ubeđen, Kijev i Zapad hoće da me ubiju! Šok tvrdnje Nemaca (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

EKSPLOZIJE U ODESI, KO NAPADA HROMOVO - VAGNEROVCI TVRDE, NISMO MI! Kadirov ubeđen, Kijev i Zapad hoće da me ubiju! Šok tvrdnje Nemaca (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 452. dan.

Eksplozije u Odeskoj oblasti

Eksplozije odjekuju u Odeskoj oblasti, pišu ukrajinski mediji. Pretpostavlja se da su ruski dronovi geranj/šahid napali ciljeve u ukrajinskoj oblasti.

Prigožin: Ukrajinci nisu shvatili ko ih napada

Foto: Printscreen Telegram

Pre toga su ukrajinski vojni analitičari koji su objavili mapu izvestili o napadu na PMC Hromovo.
Oružane snage Ukrajine, po svemu sudeći, nisu shvatile ko ih napada i sve su snimile u Vagnerove.
E. Prigožin: „PMC Vagner danas se nikuda nije pomerio. PMC "Vagner" danas nije zauzeo nijednu teritoriju. Sve teritorije koje smo obećali da ćemo zauzeti, zauzeli smo do poslednjeg kvadratnog centimetra.
Dakle, mi ne idemo u Khromovo, ne idemo u Ivanovskoe. Mi, kao što sam juče rekao, predajemo svoje položaje Ministarstvu odbrane i 25. napuštamo zonu borbenih dejstava. Mi smo u ratu 428 dana. Dakle, sve zadatke koji će i dalje obavljati sprovode hrabre jedinice Ministarstva odbrane, a mi izlazimo na terenske logore.
Od 1. juna ni jedan borac Vagner PMC neće biti u prvim redovima dok ne prođemo reorganizaciju i opremu i obuku. Prema tome, sve stvari koje PMC Vagner nešto juriša biće lažne u naredna 2 meseca.
Ako se nešto promeni, obavestiću vas. Još jednom, Hromovo, mi ne jurišamo na ovaj zadatak Ministarstva odbrane.

(VIDEO) ŠTA ZNAČI PAD BAHMUTA?! ROJTERS PIŠE, PUTINU JE SADA OTVOREN PUT DA PORAZI I ZAPAD I KIJEV! Šahovskim rečnikom - šah-mat!

Nemački mediji: Ukrajinci umešani
u eksplozije na Severnom toku

Foto: Reuters

Najmanje dva Ukrajinaca mogu biti umešana u eksplozije na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2", piše Zidojče cajtung.
Prema zajedničkoj istrazi Zidojče cajtunga i drugih nemačkih i evropskih medija, istražitelji nemačke Federalne kriminalističke službe su pre nekoliko meseci naleteli na navodnu turističku agenciju Feeria Lwowa sa sedištem u Poljskoj. Prema pisanju lista, ona je iznajmila brod „Andromeda" na kojoj su se osumnjičeni za eksplozije na „Severnim tokovima" uputili ka gasovodima.
Ali mnogo toga govori da je Feeria Lwowa fiktivna firma, ističe list. Kompanija je, prema pisanju lista, osnovana 2016. godine, a registrovala su je dva Ukrajinca.

Hakeri tvrde: Zalužnji ranjen?

Foto: Reuters

Glavnokomandujući Oružanim snagama Ukrajine Valerij Zalužni teško je ranjen tokom raketnog napada na ukrajinski štab početkom maja i mogao bi da napusti svoju funkciju, rekao je za Sputnjik predstavnik hakerske grupe Džoker DNR, pozivajući se na svoje agente u ukrajinskoj vojsci.
Zalužni je pre izvesnog vremena prestao da se pojavljuje u javnosti nakon serije napada Oružanih snaga Rusije na niz vojnih objekata u Ukrajini. Sagovornik agencije potvrdio je za Sputnjik informaciju da je Zalužni imao nekoliko složenih operacija. Izvori sagovornika agencije tvrde da zdravstveno stanje neće dozvoliti Zalužnom da ostane na dosadašnjoj funkciji.
„Informacije o njegovom zdravstvenom stanju u Ukrajini se blokiraju po nalogu zapadnih pokrovitelja kako se ne bi potkopao moral, već narušen gubitkom Artjomovska. Imam ozbiljne informacije o tome", rekao je predstavnik hakerske grupe.

UKRAJINCI ĆE PROĆI KAO HITLEROVE ARMIJE U ARDENIMA, AKO KRENU U OFANZIVU! Rusi su spremni, ukrajinska vojska nije dovoljno velika, niti obučena za...

Eksplozije u Harkovu

U Harkovskoj oblasti proglašena vazdušna uzbuna! Informacije o rezultatima pogodaka još nisu dostupne. Napade na Harkov potvrđuje šef Harkovske oblasti Sinegub.

Kadirov: Ukrajinski obaveštajci planiraju da me ubiju

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je danas da ukrajinske i zapadne specijalne službe spremaju terorističke napade protiv njega da ga ubiju.
-Čine sve da me se otarase. Postoje informacije da evropske obaveštajne agencije pripremaju terorističke napade na mene preko ukrajinskih, rekao je on za kanal "Rosija 1".
On je izrazio uverenje da će oni koji planiraju atentat na njega "u svakom slučaju izgubiti", prenela je RIA Novosti.

Bajden: Nema garancija za
uspeh ukrajinske kontraofanzive

Foto: EPA

Ukrajina može da sprovodi kontraofanzivu, ali nema garancija da će ona uspeti, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.
-Mi i naši NATO saveznici znamo koliko je ukrajinskih brigada obučeno, znamo njihov status i znamo šta bi verovatno mogli da postignu, rekao je on i dodao da ne zna da li će ukrajinski vojnici postići rezultate jer je rat promenljiva kategorija.

Krim je legitimna meta i za američko oružje u Ukrajini

SAD se ne protive da Kijev koristi njihovo oružje za napade na Krim, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.
-Rekli smo da nećemo dozvoliti Ukrajini da koristi američko i zapadno oružje za napad na Rusiju, a mi verujemo da je Krim Ukrajina, rekao je Saliven.

(VIDEO) MOSKVA ĆE RUŠITI F 16 KAO KRUŠKE, ALI TO JE MANJI PROBLEM! ŠTA AKO PADNU U RUSKE RUKE?! Militari voč o "noćnoj mori" Pentagona!

Japan dao 7,6 milijardi dolara Kijevu

Ukupan iznos finansijske pomoći koju je Tokio izdvojio Kijevu iznosi 7,6 milijardi dolara, saopšteno je u kabinetu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog posle njegovih razgovora sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom na marginama Grupe sedam (G7) samita u Hirošimi.
-Predsednik je visoko cenio liderstvo Fumija Kišide u mobilisanju međunarodne podrške Ukrajini, posebno tokom predsedovanja Japana G7. Predsednik je zahvalio Japanu na paketu finansijske pomoći od 7,6 milijardi dolara koji je ranije dodeljen, navodi se u saopštenju.

Putin šalje novo oružje na front - brutalno je!

Foto: Reuters/AP/Fotoilustracija

Nova ruska raketa sposobna je da uništi najzaštićenije neprijateljske ciljeve, tvrde ruski eksperti
U Rusiji je pokrenuta serijska proizvodnja najnovije avionske rakete povećane snage „Bronebojščik", prenosi Sputnjik. Ovaj projektil, po oceni ruskih eksperata, ojačaće sposobnosti ruske jurišne avijacije i biće namenjen za uništavanje najzaštićenijih neprijateljskih ciljeva tokom borbi u Ukrajini.

Kijev očekuje nekoliko desetina lovaca F-16

Ukrajina se nada da će dobiti „nekoliko desetina" lovaca F-16 od zapadnih partnera odjednom, izjavio je savetnik komandeukrajinskog vojnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.
„Niko ih neće prebacivati pojedinačno, ove letelice će se prebacivati po jedinicama. Cela jedinica je eskadrila - od 12 do 18 aviona. Dakle, nekoliko desetina odmah može da se prebaci u Ukrajinu", rekao je Ignat za televizijski kanal „Rada"

HILARI KLINTON: POBEDA TRAMPA ZNAČIĆE KRAJ UKRAJINE, ALI I NATO! Šta reći, za Ukrajinu bi bila šteta, ali za NATO - tri četvrtine sveta bi slavilo!

Rusija ima uređaj za obmanjivanje sistema PVO

Za ruske bespilotne letelice napravljena je posebna tabla koja je u stanju da obmane sisteme protivvazdušne odbrane lažnog neprijatelja. O tome je govorio Jegor Ščerbakov, šef odeljenja bespilotnih letelica u fabrici Obuhov.
Dakle, sistem može da signalizira da leteći objekat nije dron, već, na primer, civilna letelica. Tako bespilotna letelica može da izbegne napad.
Takođe, ovaj uređaj je u stanju da radi sa sistemom određivanja „prijatelj ili neprijatelj". Shodno tome, za ruske PVO sisteme će prenositi signal da je dron sopstveni i da nema potrebe da ga obara.

Vatikan odredio kardinale koji će ići u Kijev i Moskvu

Foto: Ap/Fotoilustracija

Papa Franja imenovao je kardinala Matea Zupija, nadbiskupa Bolonje i predsednika Ęonferencije biskupa Italije, na čelo misije Vatikana za slabljenje napetosti u Ukrajini. Papa je izrazio nadu da bi ova misija mogla da otvori put miru, rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni.

Ukrajinski general na frontu u blizini Bahmuta

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga rekao je da je posetio položaje na liniji fronta u blizini opkoljenog Bahmuta.
General-potpukovnik Oleksandr Sirski zahvalio je vojnicima koji brane to područje i rekao da ukrajinske snage nastavljaju da napreduju duž bokova uništenog grada.

Zapad shvata da je nemoguće poraziti Rusiju

U SAD i Evropi polako shvataju da nije moguće naneti vojni poraz Ruskoj Federaciji i, u tom kontekstu, uzdrmati je iznutra, smatra politikolog i vojni ekspert Ivan Konovalov.
On tvrdi da su vlasti evropskih država na raskrsnici. S jedne strane, oni nastavljaju da izjavljuju svoju posvećenost podršci Ukrajini. S druge strane, oni ne žele da u potpunosti prebace svoje ekonomije na vojnu osnovu, na šta ih Vašington, kako on kaže, tera. I pošto EU nastoji da izbegne i krizu i nezadovoljstvo Sjedinjenih Država, mora stalno da se prilagođava.
- To je posebno uočljivo u situaciji sa borbenim lovcima F-16. Svi se slažu da ih treba predati Ukrajini, ali svi kažu da ih nemaju - naglasio je stručjak u eteru KP radija.
Što se tiče pregovora sa Rusijom o mirnom rešavanju ukrajinske krize, Zapad će pre ili kasnije pristati na njih, siguran je Konovalov.

Šef ruskih plaćenika o Bahmutu: Praktično nam niko iz vojske nije pomogao!

U julu mirovni samit?


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je danas da se u julu održi međunarodni samit posvećen ukrajinskoj formuli mira.

- Za kratko vreme, već u julu, rat u punom obimu će ući u 500 dan. A to je simboličan vremenski period, dobar mesec da se sazove Samit Formule mira, samit globalne većine. Samit svih onih koji podržavaju poštenje i odlučni su da ovaj rat privedu kraju. Pozivam vas da se pridružite zajedničkim naporima! - rekao je Zelenski tokom govora na radnoj sednici samita G7 „Ka mirnom, stabilnom i prosperitetnom svetu“ uz učešće zemalja G7, Ukrajine i partnera, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu predsednika.

- Branili biste se da vam je provaljen dom, da vam je neprijatelj došao na kapiju i deportovao vašu decu, ne biste se predali kolonizatorima, ujedinili biste ceo svet, borili biste se – kao što se mi borimo - rekao je Zelenski.

On je podsetio da je Ukrajina ponudila svetu svoju formulu mira, i to, kako je naveo, na način koji obezbeđuje da je svaka njena tačka podržana rezolucijama UN. 

U Japanu je u toku 48. samit lidera Grupe sedam. Njegovi učesnici razmatraju načine da se osigura stabilnost globalne ekonomije, uključujući posledice pandemije koronavirusa i ruske agresije na Ukrajinu, podseća ukrajinska agencija.

Foto: EPA

Volodimir Zelenski na sastanku u okviru samita G7 u Hirošimi

Pad Bahmuta: Kriv je prevodilac?! 

 

Ukrajinci delimično kontrolišu neke delove Bahmuta?

Ukrajinske snage su delimično opkolile Bahmut duž gradskih oboda i dalje kontrolišu neke stambene četvrti grada, izjavila je danas zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar.

Njena objava na aplikaciji Telegram pojavila se nedugo nakon što je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio da je bitka za Bahmut okončana ruskom pobedom, prenosi Rojters.

Prethodno je britanska agencija objavila da je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, na pitanje da li je Bahmut i dalje pod kontrolom Kijeva, odgovorio: "Mislim da ne".

"Danas je Bahmut samo u našim srcima", rekao je Zelenski i dodao da "tamo nema ničega".

Američka agencija Asošijeted pres je, takođe, prenela da je Zelenski potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom.

Kako je u prvom izveštaju preneo AP, Zelenski je kazao da veruje da je Ukrajina izgubila taj grad, ali je dodao da "tamo nije ništa ostalo" i da su Rusi "sve uništili".
 

Foto: Tanjug/AP

Pripadnici Vagnera slavem, kako tvrde, pad Bahmuta

Bajden i Zelenski razgovarali o obuci ukrajinskih pilota

Predsednik SAD Džozef Bajden je tokom sastanka s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim razmotrio planove o obuci ukrajinskih pilota za upotrebu aviona F-16, saopštila je Bela kuća.

"Lideri su razgovarali o podršci SAD zajedno sa saveznicima i partnerima u obuci ukrajinskih pilota na avionima četvrte generacije, kakvi su F-16", navedeno je u saopštenju.

Bajden i Zelenski su, kako se dodaje, razgovarali i o neophodnosti jačanja ukrajinskog sistema protivvazduhoplovne odbrane.

Ukrajina se nada da će dobiti „nekoliko desetina“ lovaca F-16 od zapadnih partnera odjednom, izjavio je savetnik komande ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

- Niko ih neće prebacivati pojedinačno, ove letelice će se prebacivati po jedinicama. Cela jedinica je eskadrila – od 12 do 18 aviona. Dakle, nekoliko desetina odmah može da se prebaci u Ukrajinu - rekao je Ignat za televizijski kanal „Rada“.

Foto: AP/Photo

Borbeni avion F-16

On je dodao da bi u budućnosti želeo da ukrajinsko vazduhoplovstvo u potpunosti opremi navedenim tipom borbenih aviona.

- U Ukrajini sada postoje četiri glavna tipa borbenih aviona. To su Su-24, Su-25, Su-27 i MiG-29. Svi ovi tipovi mogu biti zamenjeni jednim F-16 - naglasio je Ignat.

Kako je Si-En-En ranije preneo, američki predsednik Džo Bajden obavestio je lidere G7 da će SAD podržati savezničke mere za obuku ukrajinskih pilota za borbene avione, uključujući F-16.

Zelenski pred Bajdenom priznao pad Bahmuta!

 

Putin se oglasio posle pada Bahmuta

 

Ukrajinska vojska u poljskoj bolnici u okolini Bahmuta

 

Ministarstvo odbrane RF: Vagner zauzeo Bahmu!

"Usled ofanzivnih dejstava Vagnerovih jurišnih odreda, uz podršku artiljerije i avijacije Južne grupe, završeno je oslobađanje grada Artjomovska na artjomovskom taktičkom pravcu“, navodi ruski vojni resor.

Saopštenje je objalvjeno osam sati nakon sinoćnje tvrdnje šefa Vagnera jevgenija Prigožina da su njegove trupe zauzele grad.

Ukrajina opovrgava gubitak grada. Komanda saopštava da Oružane snage Ukrajine kontrolišu niz objekata u oblasti Samolet na jugozapadnoj periferiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 11 meseci

Stići će onoliko koliko je potrebno da se uhoda neka nova strategija i kalibriraju defenzivni elementi na novo rusko oružje. Inače, godina rashodovanja svih F-16 američke vojske je 2025. godina...

pax_orion

pre 11 meseci

Od kud ti to???? F-16V sa nešto tehnologije od F-22 tek ušao u upotrebu. Ne ide F-16 još nigdje osim u Ukrajinu da uništava ruse

Baraba

pre 11 meseci

Gresis, godina rashodovanja poslednjih verzija F-16 je 2028 ( belgija, holandija, danska, japan) , a i onako australija odma nudi 46 F-18/A ( verzija u klasu MiG-29) koji su konzervirani, ceka se samo odobrenje od SAD....

Vasilij

pre 11 meseci

Zelenski nije priznao poraz, to je protumaceno pogresno kao da je dao odgovor na 1 pitanje, a on je odgovorio na drugo pitanje koje je glasilo 'da li su ruske trupe zauzele grad" on je odgovorio "mislim da ne".... uostalom pogledajte kartu Bahmuta koju je objavio Wagner, u donjem levom uglu ( jugozapadu) grada postoji enklava za koju se jos vode borbe, to je podrucije oko parka i spomenika Mig-17... ako to nije palo zanci nije ni ceo grad (3% grada), Jevgenij P. je malo "pozurio", treba mu pobeda zbog politike.....

boskokecman

pre 11 meseci

ti vasilije ili si lud ili se pravis, tako komentarises kao da sjedis uz zelenskog , ali na zelenoj grani, iz tebe izviru zelje i mrznja, nema ti spasa

Srđan

pre 11 meseci

Mislim da je Šinzo Abe i ubijen pošto ne bi podržao sa 8 milijardi dolara Ujrajinu

pax_orion

pre 11 meseci

To novo brutalno oružje će biti isto kao i Kindjal????? da neće i njegovi izumitelji završiti u gulagu? :D

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija