• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

22.05.2023

22:48

RUSI NAPALI RUSIJU! Diverzanti, državljani Rusije, iz Ukrajine napali svoju zemlju!

Tanjgu/AP

Vesti

RUSI NAPALI RUSIJU! Diverzanti, državljani Rusije, iz Ukrajine napali svoju zemlju!

Podeli vest

Pripadnici Ruskog dobrovoljačkog korpusa i Legije slobodne Rusije, sastavljenih od Rusa koji se u Donbasu bore na strani Ukrajine, upali borbenim vozilima i 'hamerima' u Belgorodsku oblast. Posle okršaja s ruskim snagama bezbednosti Moskva objavila da je opasnost eliminisana

Rusi koji se u ukrajinskoj legiji stranaca bore protiv vojske svoje zemlje napali su juče rusku Belgorodsku oblast i zauzeli četiri mesta. Nakon žestokog okršaja sa ruskim bezbednosnim snagama, kako je Moskva objavila, opasnost je eliminisana.

Dobro organizovano

Ruski diverzanti su juče ujutru prvo granatirali pogranična sela u Belgorodskom regionu, a tom prilikom povređeno je dvoje civila. Granate su pale i na selo Glotovo u Grajvoronskom okrugu, a muškarac i žena s povredama prevezeni su u bolnicu. Odmah zatim je diverzantska grupa Ruski dobrovoljački korpus, koja je u početkom marta upala u Brjanski region i otvorila vatru na civile, uključujući decu, zajedno s pripadnicima Legije slobodne Rusije, uz pomoć ukrajinske vojske, oklopnim vozilima i "hamerima" ušla na teritoriju Rusije. Prema neproverenim informacijama, diverzanti su u Belgorodsku oblast upali sa između osam i deset oklopnih vozila i "hamera" ukrajinskih oružanih snaga.

Belgorodski regionalni zvaničnici su saopštili da su diverzanti posle upada delimično zauzeli najmanje četiri naselja u blizini granice sa Ukrajinom, uključujući mesta Kozinku, Glotovo, Goru-Podol i Grajvoron.

- Oružane snage Rusije zajedno sa graničnom službom, Nacionalnom gardom i Federalnom službom bezbednosti (FSB) preduzimaju neophodne mere za eliminisanje neprijatelja - rekao je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

 

 

Kako su mediji preneli, ruske snage su u borbama upotrebljavale minobacače, a podigle su i transportne helikoptere Mi-8, kao i borbene helikoptere Mi-28 i Ka-52. Kako bi zaustavili prodor diverzanata, Rusi su u napadnuta mesta poslali i oklopna vozila.

Peskov: Skretanje pažnje s Bahmuta

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da je pokušaj ukrajinske diverzantske grupe da uđe u Belgorodsku oblast akcija kojom zvanični Kijev nastoji da minimalizuje političku štetu od gubitka Bahmuta.
Dok su borbe još trajale, on je dodao da je ruski predsednik Vladimir Putin odmah obavešten o situaciji, te je istakao da ruske snage rade na proterivanju diverzanata i njihovom uništavanju.

Dok su bitke na ruskoj teritoriji još trajale, portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrej Jusov potvrdio je da su diverzanti upali u Belgorodsku oblast, ali je istakao da u pitanju nisu Ukrajinci.

 

 

- Taj napad izveli su ruski državljani. Legija slobodne Rusije zajedno da Ruskim dobrovoljačkim korpusom ušla je na teritoriju Zapadne Rusije kako bi uspostavila bezbednosnu tampon zonu za zaštitu ukrajinskih naselja u blizini granice, koja su pod udarima ruske vojske, kao i da bi oslobodila bar deo teritorije pod vlašću Moskve - rekao je Jusov.

Posle višesatnih borbi zvaničnici Moskve objavili su da je "opasnost eliminisana". Oni, međutim, nisu naveli da li su diverzanti likvidirani ili su naterani u bekstvo.

Ubijali civile

Podsetimo, grupa diverzanata upala je početkom marta u pogranična ruska sela Ljubečane i Sušanji u Brjanskoj oblasti, ubila dvojicu meštana i ranila dečaka od 11 godina. Ruska FSB je, posle okršaja, naterala napadače u bekstvo. Odgovornost za taj upad preko društvene mreže Telegram preuzeo je Ruski dobrovoljački korpus, formiran u avgustu 2022. kao deo ukrajinske legije stranaca. Nekoliko njegovih pripadnika fotografisalo se i snimilo video nakon što je prešlo na rusku teritoriju, a mediji su među njima prepoznali najmanje dvojicu neonacista.

Hoće da oslobode Rusiju od Putina

Foto: Printskrin video

Grupa Legija slobodne Rusije juče je, pre napada na Belgorodsku oblast, objavila video u kojem se njeni članovi u ukrajinskim uniformama i na ruskom jeziku obraćaju Rusima, poručujući im da će ih osloboditi od Putina.
- Mi smo Rusi kao i vi, mi smo ljudi kao i vi. Želimo da naša deca odrastaju u miru i da budu slobodni ljudi. Da mogu da putuju, studiraju i jednostavno budu srećni u slobodnoj zemlji. Međutim, današnja Putinova Rusija nije to mesto. Ona je trula zbog korupcije, laži, cenzure, ograničavanja sloboda i represije... Došlo je vreme da se stavi tačka na diktaturu Kremlja... Budite hrabri, ne bojte se jer se mi vraćamo kući. Rusija će biti slobodna! - rekao je jedan od pripadnika Legije u video-snimku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija