• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/global times

08.06.2023

12:23

AMERIKANCI ĆE ŠIZNUTI ZBOG OVIH SCENA! Istorijska prekretnica u Rijadu i to baš u danu kada je Bajden poslao kurira... Iran i Saudijska Arabija otvorili novo poglavlje, Kina ima razloga da likuje!

Reuters

Vesti

AMERIKANCI ĆE ŠIZNUTI ZBOG OVIH SCENA! Istorijska prekretnica u Rijadu i to baš u danu kada je Bajden poslao kurira... Iran i Saudijska Arabija otvorili novo poglavlje, Kina ima razloga da likuje!

Podeli vest

Ponovno otvaranje ambasade Irana u Saudijskoj Arabiji, koje je označilo prekretnicu u pomirenju dve zemlje uz posredovanje Kine, moglo bi da dovede do rešenja niza raskola u regionu i poboljša geopolitičko okruženje na Bliskom istoku, kažu kineski analitičari, prenosi Global tajms.

 

Događaj se poklopio sa posetom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Saudijskoj Arabiji. Blinken se u sredu sreo sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom u pokušaju da stabilizuje bilateralne odnose i spreči sve veći uticaj Kine. Otvaranje iranske ambasade pokazuje da novi pogled na bezbednost koji predlažu Kina i druge zemlje u razvoju postaje sve popularniji u ovom regionu, ocenjuje Global tajms.

Ceremonija je održana u utorak u novom kompleksu iranske ambasade u Saudijskoj Arabiji na kojoj je desetine diplomata i zvaničnika prisustvovalo ponovnom otvaranju diplomatske misije po prvi put u sedam godina, preneo je Rojters. 

Iran i Saudijska Arabija postigli su u martu značajan sporazum kojem je posredovala Kina o obnavljanju diplomatskih veza i ponovnom otvaranju ambasada. U aprilu su se iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan i saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan Al Saud sastali u Pekingu sa kineskim državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom, pri čemu su Iran i Saudijska Arabija najavili nastavak diplomatskih odnosa. 

Ponovno otvaranje iranske ambasade u Saudijskoj Arabiji nakon sedam godina označava prekretnicu za region i naglašava sve veće napore zemalja u regionu da postignu stratešku nezavisnost da postanu stvarni vlasnici regiona, rekao je Sun Degang, direktor Centra za bliskoistočne studije na Univerzitetu Fudan, prenosi Global Tajms.

Foto: Reuters

Iranska zastava na zgradi ambade u Rijadu

Proteklih 11 godina Bliski istok je bio zatrpan teškim sukobima i beskrajnim proksi ratovima i sukobima, ali sada Saudijska Arabija i Iran rade na pomirenju, koje će dalje promovisati regionalni mir i normalizaciju odnosa između prethodno divergentnih zemalja, uključujući Iran i arapske države, kao i Tursku i arapske države, rekao je Sun.

Pozitivan trend na Bliskom istoku takođe pokazuje kako su kineski predlog o globalnoj bezbednosti i pogledi zemalja u razvoju na regionalnu bezbednost i globalno upravljanje zaživeli i doneli dostignuća pošto su zemlje regiona odlučile da promovišu bezbednost kroz saradnju i komunikaciju, rekao je ekspert.

Analitičari su pozdravili "ledoloman" nastavak diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije i očekuju da će to doprineti rešavanju niza geopolitičkih konflikata i znatno poboljšati geopolitičko okruženje na Bliskom istoku. SAD su zabrinute zbog trenutnog pomirenja na Bliskom istoku jer njihovi saveznici ne prate pažljivo njenu palicu, već se rukuju sa američkim "neprijateljima". 

Blinken se u utorak sastao sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom. Američki visoki diplomata takođe je trebalo da se sastane sa drugim visokim saudijskim zvaničnicima u prestonici Rijadu, kao i u priobalnom gradu Džedi, preneo je Rojters. 

Teme o saradnji sa Saudijskom Arabijom u posredovanju u sudanskom sukobu, unapređenje odnosa SAD i Saudijske Arabije i promovisanje normalizacije odnosa između Saudijske Arabije i Izraela su na Blinkenovom dnevnom redu u Saudijskoj Arabiji, kaže Ding Long, profesor Instituta za bliskoistočne studije sa Šangajskog univerziteta za međunarodne studije. 

Foto: Reuters

Novo poglavlje u odnosima Irana i Saudijske Arabije

Međutim, pravi Blinkenov cilj, kao i cilj drugih visokih zvaničnika koji su nedavno posetili Saudijsku Arabiju, uključujući savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, jeste da spreče geopolitičke promene na Bliskom istoku – od obnavljanja diplomatskih odnosa Irana i Saudijske Arabije do povratka Sirije Arapskoj ligi, rekao je Ding.

SAD žele da čvrsto drže svog značajnog saveznika Saudijsku Arabiju i spasu svoj sistem saveznika popravljajući veze sa Rijadom. Međutim, njena strategija na Bliskom istoku je zastarela. 

Stub odnosa između SAD i Saudijske Arabije je poljuljan jer SAD više ne treba naftu iz Saudijske Arabije, a njeno strateško smanjenje u regionu znači da ne može da ispuni zahteve saveznika za bezbednošću, rekao je Ding. 

Iako je SAD teško da održe dominantan uticaj na Bliskom istoku, one i dalje tretiraju to područje kao region konkurencije velikih zemalja i pokušavaju da isključe uticaj drugih država, što izaziva sve veće nezadovoljstvo, kažu analitičari. 

Sve veći uticaj Kine u regionu zabrinuo je SAD, a neki američki mediji su izvestili da je Blinken tokom svog boravka u Saudijskoj Arabiji radio na tome da se odbrani od uticaja Kine i Rusije.

Uporedo sa povećanjem svesti o nezavisnosti je i pad uticaja SAD u regionu. SAD treba da napuste svoj hladnoratovski mentalitet i hegemonistički mentalitet tretiranja regiona kao svoje sfere uticaja, rekao je Sun, napominjući da je Bliski istok dovoljno veliki i da je Kina uvek pozdravljala različite zemlje da doprinesu izgradnji regiona. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija