• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

08.06.2023

19:20

RUSI ZNAJU ŠTA KIJEV SMERA, GLAVNI UKRAJINSKI UDAR USLEDIĆE NAREDNIH DANA! Šef američke vojske Mili ubeđen, rat će trajati dugo!

AP/Tanjug

Vesti

RUSI ZNAJU ŠTA KIJEV SMERA, GLAVNI UKRAJINSKI UDAR USLEDIĆE NAREDNIH DANA! Šef američke vojske Mili ubeđen, rat će trajati dugo!

Podeli vest

Rat u Ukrajini će trajati dugo, ocenio je šef Zajedničkog štaba američkih Oružanih snaga general Mark Mili. On smatra da će biti dana sa veoma aktivnim frontovima, a biće i tišina. Biće ofanzivnih i odbrambenih akcija. Gledaćemo ratno napred-nazad tokom značajnog vremena", rekao je on za američku novinsku agenciju Asošijeted pres. S druge strane, ruska vojna špijunaža tvrdi da će glavni ukrajinski udar uslediti narednih dana

Mili je pozvao da Kijev da saopšti da li je njegova kontraofanziva zvanično počela, ali je dodao da su ukrajinske trupe spremne za bitku koje će biti neophodne.

- Prema našoj proceni, ukrajinska vojska je dobro pripremljena za sve što treba da uradi, a na njoj je da izabere hoće li biti u ofanzivi ili u odbrani - rekao je prvi general Amerike.
          
Zamenik načelnika Rosgarde za Donjecku Republiku Aleksandar Hodakovski izvukao je vlastite zaključke iz prva tri dana intenzivnih ukrajinskih napada:

          
- Neprijatelj pokušava da uhvati novi zalet. Vidljivo je da se zasad drži taktike sa više manjih napada. Nije ostao bez pare, ali je shvatio da nije sasvim adekvatno procenio spremnost svojih nasilno mobilisanih vojnika da ginu. Okršaji poslednjih dana su pokazali da se neprijatelj pred našom upornom odbranom lomi i pada u stanje frustracije. Da počinje da se pita: šta je ovo, rečeno nam je da će Rusi odmah početi da beže - čim zapucamo pucaju, a oni nas ubijaju... Jasno im je da nešto nije kao što nam je bilo obećano…"
          
Slično na razvoj situacije gleda i predsednik DNR Denis Pušiljin.
          
- Nemamo iluzija da je sve gotovo i su tri dana napada sve za šta su Ukrajinci sposobni. Za Kijev je važno da ostvari neke uspehe - bez obzira na sopstvene žrtve, Mislim da će biti još više pokušaja sa njihove strane - jasan je Pušiljin.
          
Moskovski vojni ekspert Vasilij Dandikin je uveren da će se uprkos tome što Rusija ima očiglednu superiornost u vazduhu i artiljeriji, ozbiljne bitke nastaviti najmanje još sledeće nedelje.

Ukrajinci su tokom tri protekla dana napadali od Dnjepra do Avdejevke čak na osam mesta. Napadi su, kako tvrdi vojni analitičar Jurij Podoljaka, bili nekoliko puta intenzivniji nego pre dva dana.
          
Pokušali su po prvi put kod Kamenskoe, Orehova i Guljaj-Polja. Kod Marjinke i Avdejevke pokušali su ponovo. Kod Novodonjeckog su izgubili pre tri dana zauzete položaje. Jedino se još drže za jednu kotu koju su osvojili kod Novosjolke.
          
Po ruskim podacima, Ukri su samo 7. juna i samo na „južnom frontu" izgubili do 10 tenkova, do 30 drugih oklopnih borbenih vozila i 300-500 vojnika.

Jedinice Kijeva opet su pokušale da probiju ruske linije i severozapadno i jugozapadnoi od Bahmuta (Artjomovska). Svuda su bile odbijene i naterane na povlačenje. Jedino su južno od grada imale neznatan uspeh.
           
Ruska kosmička i nadzemna špijunaža registruje dalje gomilanje ukrajinskih trupa i tehnike na „južnom frontu". To se uzima kao siguran znak da će Ukrajinci naekog od narednih dana pokušati sa svojim „glavnim udarom".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela
Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela

Matej Periš (27) iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine u Beogradu, a njegovo beživotno telo nađeno je u maju 2022. godine na Adi Huji. Tačnije, na današnji dan MUP Srbije je potvrdio da je telo muškarca koji je na sebi imao garderobu koju je Matej nosio uoči nestanka, pronađeno 18. maja oko 9 časova ujutru, zapravo telo nestalog mladića iz Splita.

20.05.2024

06:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12