• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

13.06.2023

15:49

KO ĆE NASLEDITI BERLUSKONIJEVO BOGATSTVO?! Iza bivšeg italijanskog premijera ostala imperija, počinje borba za milijarde!

Reuters

Vesti

KO ĆE NASLEDITI BERLUSKONIJEVO BOGATSTVO?! Iza bivšeg italijanskog premijera ostala imperija, počinje borba za milijarde!

Podeli vest

Iza Silvija Berluskonija, milijardera i bivšeg premijera Italije, ostaje velika poslovna imperija i pitanje ko će naslediti njegovo bogatstvo.


Berluskoni, koji je juče preminuo u milanskoj bolnici San Rafaele u 87. godini, je svoje bogatstvo počeo da stiče 1960-ih kroz investiranje u izgradnju moderne stambene oblasti u blizini Milana, pre nego što je stekao ime kao medijski tajkun, prenosi holandski NOS. 

Tokom 1970-ih, proširio je svoja interesovanja osnivanjem TV kablovske kompanije Telemilano i kupovinom još dva kablovska kanala u Italiji. Godine 1978. ovi kanali su uključeni u njegovu novoformiranu porodičnu holding kompaniju Fininvest.

Berluskoni je preko Fininvesta stekao velike udele u nekim od najvećih evropskih medijskih kompanija i upravlja komercijalnim TV kanalima u Italiji i Španiji i poseduje veliki udeo u nemačkom ProSiebenSat.1.

Fininvest takođe drži većinski udelo u Mondadoriju, najvećem italijanskom izdavaču knjiga i časopisa, kao i u nekoliko banaka i osiguravajućih društava. Kompanija je prodala fudbalski klub AC Milan nakon 31 godine vlasništva, ali je AC Monca i dalje u vlasništvu porodice. 

Prema američkom časopisu Forbs, Berluskonijevo privatno bogatstvo u trenutku njegove smrti iznosilo je oko 6,8 milijardi dolara.

Sva njegova preduzeća i poslovi potpadaju pod matičnu kompaniju Fininvest, a Marina Berluskoni (56), najstarija ćerka medijskog tajkuna, predsednik je holdinga od 2005.  Fininvest je juče u saopštenju najavio da se u kompaniji za sada ništa neće promeniti, ali ostaje da se vidi da je to održivo na duži rok.

Berluskoni nikada nije javno objavio ko bi trebalo da ga nasledi nakon njegove smrti, a to ko će imati najveću moć unutar poslovnog carstva zavisiće i od toga kako je svoje akcije, više od 61 odsto vlasništva Fininvesta, u testamentu podelio među neslednicima.

Foto: Reuters

Silvio Berluskoni ostavio imperiju iza sebe

Osim Marine, Berluskoni ima četvoro dece, iz prvog braka sina Pjera Silvija (54), a iz drugog braka ćerke Barbaru (38), Eleonoru (37) i sina Luiđija (34). Pjer Silvio (53) je izvršni direktor MediaForEurope, a Barbara i Luiđi su Marinini kodirektori u Fininvestu. 

Sva njegova deca imaju značajne udele u Fininvestu.

Njegova poslednja partnerka, Marta Fašina (33), sa kojom  Berluskoni navodno nije želeo da sklopi zvanično brak, zbog moguće svađe sa decom oko nasledstva, nema udela u kompaniji.
Ona je poslanica u parlamentu Berluskonijeve političke partije Forca Italia.

Izvori bliski porodici navode da će ćerka Marina verovatno biti zadužena za Berluskonijevu imperiju,a on je sam 2018. godine u jednoj televizijskoj emisiji rekao da je najbliži sa svojom najstarijom ćerkom i da joj se svakodnevno obraća i traži savete. 

Italijanski zakon predviđa da Berluskonijeva deca dobijaju dve trećine nasledstva, u jednakim delovima, a ostatak imovine pokojnik može da podeli po želji, navodi holandski javni servis.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija