• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.07.2023

22:34

Iako je prethodna noć bila mirnija, nemiri u Francuskoj ne jenjavaju: Zapaljeno hiljadu objekata, privedeno preko 3 hiljade ljudi!

EPA

Vesti

Iako je prethodna noć bila mirnija, nemiri u Francuskoj ne jenjavaju: Zapaljeno hiljadu objekata, privedeno preko 3 hiljade ljudi!

Podeli vest

Demonstracije su se druge noći proširile na neka predgrađa Pariza i nekoliko većih gradova u Francuskoj.

Tokom protesta u Francuskoj, koji su pokrenuti nakon policijskog ubistva 17-godišnjaka, do sada je privedeno oko 3,2 hiljade osoba, javlja Anadolija.

Građani i dalje izlaze na ulice francuskih gradova, a tokom proteklih dana zapaljeno je najmanje hiljadu objekata i pet hiljada vozila.

Protesti širom države zbog ubistva Nahela M, 17-godišnjeg tinejdžera alžirskog porekla, i dalje potresaju Francusku. Nahela je u utorak u pariskom predgrađu Nanter ubio policajac iz neposredne blizine.

Foto: printskrin

Ubijeni Nahel M. (17)

Policajac se suočava sa formalnom istragom zbog ubistva i određen mu je pritvor. U noći incidenta, posebno u Nanteru i okolnim gradovima, mladi su izašli na ulice, palili vozila i kante za smeće i bacali vatromet na policiju.

Demonstracije su se druge noći proširile na neka predgrađa Pariza i nekoliko većih gradova u Francuskoj. Najmanje pet hiljada vozila je zapaljeno, hiljadu zgrada je oštećeno ili zapaljeno, a napadnuto je 250 policijskih (žandarmerijskih) stanica u protestima koji su nastavljeni sinoć.

Više od 700 policajaca je povređeno tokom demonstracija, a oko 3,2 hiljade ljudi je privedeno.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin kazao je da je prosečna starost pritvorenika 17 godina. Policijski čas uveden je u najmanje 10 gradova u državi. U gradovima poput Liona i Marseja raspoređeni su specijalni policijski timovi, posebno u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, a na terenu su i oklopna vozila.

Foto: Reuters

 

Predsednik Makron naložio ministrima da učine sve da se uspostavi red

Francuski predsednik Emanuel Makron naložio ministrima na sinoć održanom hitnom sastanku vlade da ministri "nastave da čine sve kako bi se uspostavio red i garantovao povratak bezbednosti i mira u francuskim gradovima, gde već šest dana traju nemiri izazvani policijskim ubistvom maloletnog Naela M.

Predsednik Francuske je ukazao da "vlada mora i dalje danonoćno da bude uz policiju, žandarme, sudije, činovnike i vatrogasce".

- Moramo prvo da odvojimo vreme da okvalifikujemo događaje pre nego što donesemo zaključke - poručio je šef države najvišim francuskim zvaničnicima.

Na zahtev Makrona, premijerka Elizabet Born će danas primiti predsednike poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, preneo je BFMTV.

Protekla noć bila je mirnija nego prethodne i policija je privela svega 78 izgrednika, skoro 10 puta manje nego u noći iz subote na nedelju.

U Parizu je uhapšeno oko 20 izgrednika, ali na mestima na kojima su se prethodnih dana žestoko sukobljavali demonstranati i policija noćas je bilo relativno mirno, navodi BFMTV.

- Makron će u utorak će primiti u Jelisejskoj palati i 220 gradonačelnika i predsednika opština u kojima su se proteklih dana demonstranti žestoko sukobljavali sa policijom i palili automobile i kuće - saopšteno je iz predsedničke administracije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija