• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

20.07.2023

10:54

"Moguć je vojni sukob!" Kisindžer (100) došao Siju na noge! Stari lisac doneo ponudu Pekingu ili... Vašington zaigrao na sve karte!

Reuters

Vesti

"Moguć je vojni sukob!" Kisindžer (100) došao Siju na noge! Stari lisac doneo ponudu Pekingu ili... Vašington zaigrao na sve karte!

Podeli vest

Kineski predsednik Si Đinping sastao se u Pekingu sa bivšim američkim diplomatom Henrijem Kisindžerom, objavili su danas kineski državni mediji.


Više detalja o razgovorima nije saopšteno, preneo je Rojters. Kisindžer (100) se takođe sastao sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jiem i sa kineskim ministrom odbrane Li Šangfuom u poslednjih nekoliko dana.

Kisindžer je obavljao funkciju državnog sekretara SAD i savetnika za nacionalnu bezbednost u administraciji predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda i igrao je ključnu diplomatsku ulogu u normalizaciji veza između Vašingtona i Pekinga 1970-ih. 

Vašington je saopštio da je informisan o Kisindžerovom putu u Kinu ove sedmice, ali je naveo da Kisindžer ne deluje u ime vlade SAD. Kisindžer je redovno posećivao Kinu od odlaska sa funkcije.

On je u nedavno upozorio da bi SAD i Kina mogle da uđu u "otvoren vojni sukob" ako nastave da sprovode trenutnu politiku. 

- Uz trenutni tok stvari, mislim da je moguć neki vojni sukob - rekao je Kisindžer za Blumberg sredinom juna ove godine.

Kisindžer je u Pekingu na "privatnom putu" kako bi bolje razumeo razmišljanje kineskog rukovodstva i podeliće svoje utiske sa vladom SAD kada se vrati kući, rekao je izvor upoznat sa posetom.

Poseta je planirana pre najmanje dva meseca, rekao je izvor za Saut Čajna morning post. Putujući kao privatni građanin i kao neko koga poštuju političke elite u obe prestonice, stogodišnjak se nada da će održati više iskrenih razgovora sa kineskim liderima, koji su često teški tokom zvaničnih poseta, a u trenutku kada su odnosi dve zemlje na nikad nižoj lestvici.

Kineski državni emiter CCTV izvestio je u četvrtak da se kineski predsednik Si Đinping sastao sa Kisindžerom u državnoj gostionici Diaoiutai u Pekingu, što je u potpunoj suprotnosti sa posetama američkih zvaničnika poslednjih dana koje su isključivale sastanke sa kineskim liderom.

Kao državni sekretar bivšeg predsednika Ričarda Niksona, Kisindžer je igrao ključnu ulogu u pripremanju terena za formalne veze između Pekinga i Vašingtona 1970-ih i još uvek je veoma cenjen u Kini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija