• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

09.08.2023

15:05

(VIDEO) Kinezi matirali Kijev, Ukrajina bez ovog gubi rat! Rusija sada ima veliku šansu da preokrene sukob!

Reuters

Vesti

(VIDEO) Kinezi matirali Kijev, Ukrajina bez ovog gubi rat! Rusija sada ima veliku šansu da preokrene sukob!

Podeli vest

Nedavna odluka Kine da ograniči izvoz dronova onesposobiće izviđačku prednost Ukrajine u sukobu sa Rusijom i predstavlja aktivnu intervenciju na strani Moskve, piše "Volstrit džornal".

U kolumni američkog lista iznosi se mišljenje da SAD i njeni saveznici treba da odgovore razvojem industrijske baze za proizvodnju bespilotnih vazdušnih sistema i dodaje se da ako to ne učine, Rusiji će biti zagarantovana prednost. 

Sukob u Ukrajini naziva se prvim ratom dronova i objašnjava se zbog čega smatraju da su bespilotne letelice ključne u ukrajinskoj vojnoj strategiji. Precizno navođeno oružje efikasno je samo ako se otkrije meta i ako ono potom brzo dejstvuje. Ukrajina koristi različito naoružanje u kombinaciji sa desetinama hiljada malih dronova.

Preko "Starlinkovih" satelita (američke kompanije "Spejs iks" Ilona Maska) artiljerijske jedinice dobijaju stvarne pozicije ruske vojske, a kada se utvrdi meta, ukrajinski operatori dronova mogu da ih gađaju pomoću njih i odmah procene štetu na bojnom polju. 

 

 

Svakog meseca Ukrajina koristi oko 10.000 dronova različitih vrsta. Gubici variraju. Iskusni operatori mogu da koriste isti dron za desetine misija, dok pešadija u žarištu borbi može da gubi dronove svakodnevno. Iznosi se i mišljenje da je Rusija kopirala ovaj sistem od Ukrajine, ali manje efikasno i da se više oslanja na komunikacije "preko žice".

Većina dronova pravljena je za civilnu upotrebu. Pre sukoba u Ukrajini, nijedan proizvođač naoružanja i vojne opreme nije imao kapacitet da pravi bespilotne letelice u obimu koji je potreban za borbu.

 

 

Kineska kompanija "DJI", koja ima podršku države, je svetski lider na ovom tržištu i zauzima oko dve trećine u globalnoj proizvodnji malih dronova. Ukrajinski vojnici radije koriste dronove kineske kompanije "DJI" nego one evropskih ili američkih proizvođača koji su skuplji i često manje pouzdani. Dronovi manjeg dometa kompanije "DJI" koštaju između 1.000 i 5.000 dolara, a oni srednjeg dometa između 5.000 i 15.000 dolara. Kako je delimično pod kontrolom države, kineska Komunistička partija i Državna bezbednost imaju uvid u njihov izvoz, ističe se u tekstu.

Foto: EPA

 

Sa kontrolom izvoza objavljenom prošle nedelje, Kina je pokrenula proces revizije za bilo koju prodaju dronova koja pređe određeni prag, u suštini regulišući one sa vojnom upotrebom. Ključni deo je zabrana krajnje upotrebe u vojne svrhe. Ukrajina većinu svojih dronova dobija preko pojedinačnih kupaca i dobrotvornih organizacija koje posluju u Evropi, što znači da će nakon 1. septembra, kada kineska izvozna kontrola stupi na snagu, ukrajinskim jedinicama biti teško da nabave dronove kineske proizvodnje.

"To je odluka u korist Rusije. Nije verovatno da će Kina ograničiti transfer tehnologija za proizvodnju dronova Rusiji. Čak i da to nominalno uradi, gotovo sigurno je pomogla Rusiji da napravi malu, ali korisnu domaću industriju dronova izvozeći potrošačku elektroniku koju Rusija može da prepravi u tehnologiju za dronove", navodi se u tekstu. 

Zabrana će doneti ogromnu prednost Rusiji: ona ima kvantitativnu artiljerijsku premoć nad Ukrajinom, čiji se celokupni pristup oslanja na integrisanju dronova u artiljerijsku paljbu i kretanje jedinica. Bez ovih izviđačkih mogućnosti, ukrajinske ofanzive biće nemoguće, a kako se bude smanjivala vatrena moć, ruske snage mogu jednostavno da unište Ukrajinu. 

Foto: EPA

 

Zapad ne može da podrži Ukrajinu u tradicionalnoj borbi. Kako se navodi, zalihe municije se proširuju i Zapad može da zadovolji potrebe Ukrajine u narednih 15 meseci bez uzimanja iz sopstvenih skladišta, ali isporuke municije Kijevu zasnovane su na izviđačkom sistemu sa dronovima. Zapad bi trebalo da šalje Ukrajini ne 120.000 do 150.000 komada municije mesečno, već pola miliona uz 1.000 dodatnih cevi. 

"SAD, njeni saveznici i Ukrajina moraju da prepoznaju da je ovim potezom Kina postala potpuni podržavalac ruskog rata", navodi "Volstrit džornal" i dodaje da Amerika i saveznici moraju da delaju odmah.  

Predlaže se da SAD preimenuje određenu pomoć Ukrajini i u nju uključi dronove američkih kompanija i navodi da bi mogao da bude iskorišćen program za hitne situacije koji Pentagon ima u svom budžetu, a koji se koristi kada "neophodna potreba nacionalne bezbednosti" zahteva "neposredno pokretanje projekta" i "brzo angažovanje na terenu".

A potreba je očigledna, ističe se, američka podrška Ukrajini će propasti ako se uruši ukrajinski izviđački sistem sa bespilotnim letelicama.  

Ako Ukrajina ne dobije potrebnu podršku u bespilotnim letelicama, Rusija će steći prednost verovatno do kraja godine, a ako SAD ne reaguju, rizikuju da prepuste odlučujuću pobedu Rusiji i geopolitičku dobit Kini, zaključuje se u kolumni američkog lista.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija