• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Blic

15.08.2023

12:23

Trese se Vašington! Objavljeni skandalozni podaci: Bajden na večeri sa ruskom milijarderkom povezanom sa Putinom i mafijom?

EPA/Pixabay

Vesti

Trese se Vašington! Objavljeni skandalozni podaci: Bajden na večeri sa ruskom milijarderkom povezanom sa Putinom i mafijom?

Podeli vest

Dejli mejl objavio skandalozne podatke, po kojima je predsednik SAD Džo Bajden bio na večeri s ruskom milijarderkom, povezanom s mafijom i Vladimirom Putinom.

Reč je o jedinoj ženskoj ruskoj milijarderki, za koju se vezuju reazne kontraverzne vesti, Jeleni Baturini koja je, kako piše Dejli mejl, dala milione dolara fiktivnim kompanijama povezanim sa Bajdenovima nakon veče sa Džoom Bajdenom, u vreme dok je bio potpredsednik, i njegovim sinom Hanterom.

Ipak, Baturina nije na listi sankcionisanih Rusa, koja se samo širila od kako je Rusija napala Ukrajinu.

U tekstu se navodi da se Baturina u proleće 2014. priključila Džou i Hanteru Bajdenu, kao I nekolicini njihovih partnera, uključujući Devona Arčera i kazahstanske oligarhe Kenesa Rakiševa i Karima Masimova – na večeri u kafeu “Milano“ u Vašingtonu.

Arčer je potvrdio da je Džo bio dovoljno dugo prisutan da je večerao sa grupom. Otprilike u vreme večere, prebačeno je 3,5 miliona dolara od Baturine, žene bivšeg gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova koji je bio povezan sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ruskom mafijom.

Baturina je 14. februara 2014. prebacila novac u fiktivnu kompaniju “Rouzmont Seneka Tornton“ u vlasništvu Hantera i Arčera.

Foto: PA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Putin i Baturina

Novi detaljni finansijski podaci koje je objavila komisija pokazuju da je Bajdenovoj porodici i njihovim partnerima od stranih aktera u mestima poput Rusije, Ukrajine i Kazahstana, u vreme kad je Džo bio potpredsednik, uplaćeno 20 miliona dolara.

Novi dokaz podržava Arčerovo svedočenje pred komisijom prošle nedelje da je Hanter dobio velike količine novca od stranih poslova i pokazuje kako je njegov otac Džo bio prisutan tokom sastanka na večeri i najmanje 20 telefonskih razgovora sa stranim saradnicima, navodi Dejli mejl, a prenosi Blic.

Podaci sugerišu da su Hanter i Arčer koristili fiktivne kompanije da sakriju milione uplata od prekomorskih kompanija i oligarha – iako nijedan ne povezuje uplate direktno sa aktuelnim američkim predsednikom.

Foto: EPA-EFE/Ting Shen / POOL

Džo Bajden

Bankovni podaci koji se tiču Baturine pokazuju transfer od 3,5 miliona dolara 14. februara 2014. i 2,7 miliona za “Rouzmont Seneka Bohaj“ 11. marta te godine. Potom su 25. marta zabeležena dva transfera – 2,2 miliona i još jedan od 200.000 dolara na drugi račun “Rouzmont Seneka Bohaja“.

Arčer i Hanter su koristili “Rouzmont Seneka Bohaj“ da prime i druge lične strane uplate, poput onih iz ukrajinske energetske kompanije “Burizma“. Republikanci iz Nadzorne komisije tvrde da je Hanter potom prebacio novac na drugi račun “Rouzmont Seneka Bohaja“ kojem su on i Arčer imali pristup.

Hanter je porekao optužbe, a njegov advokat Džordž Mezajers rekao je CNN-u da predsednikov sin nije bio vlasnik firme za koju republikanci iz Senata tvrde da je primio 3,5 miliona dolara 2014.

Foto: PA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Putin i Baturina

Bankovni podaci otkrivaju međutim, i godišnje uplate Hanteru i Arčeru za njihove funkcije u upravnom odboru “Burizme“ od milion dolara godišnje, odnosno 83.333 mesečno.

Priznanica iz dokumenata takođe pokazuje kako je kazahstanski naftni oligarh Kenes Rakišev koristio svoju singapursku kompaniju “Novatus holdings“ da prebaci 142.300 dolara na “Rouzmont Seneka Bohaj“.

Prema Arčeru, Haner je prvo kupio ”Fiskerov“ električni auto ali je potom prešao na “porše“ koristeći 142.000 koje je primio da priredi večeru sa svojim ocem, kako pokazuju bankovni podaci.

Hanter se 2018. fotografisao kako vozi svoj “porše“ 280 na sat u Las Vegasu i puši krek iza volana u naseljenom području.
Svedočeći pred komisijom, Arčer je rekao da nije znao koja je svrha transfera novca. Ali, prema prepiski na mejlu, Rakišev je želeo da tadašnji državni sekretar Džon Keri poseti Kazahstan.

Dejli mejl zatim navodi da je bila i druga večera u kafeu “Milano“ 2015, na kojoj su bili prisutni Rakišev, Džo i Hanter Bajden i Arčer, kao i sad već osuđeni bivši kazahstanski premijer i blizak prijatelj Rakiševa Karim Masimov.

Hanter i Arčer su za 2014. i 2015. primili oko 3,32 miliona dolara, pokazuje memorandum.

Nadzorna komsija je sudskim putem zatražila finansijske podatke iz šest različitih banaka i primila hljade zapisa, ali još nije tražila podatke vezane za porodicu Bajden. U utorak je predsednik donjeg doma Kongresa Kevin Mekarti pozvao predsednika Bajdena da “pruži svoje bankovne izvode“, dok su republikanci zapretili da će pokrenuti istragu o opozivu.

Pomoćnici su inicijalno rekli da predsednik “nije znao“ za poslove svog sina u inostranstvu, ali su nedavno to promenili i rekli da Džo “nikad nije poslovao“ sa Hanterom.

Arčer je prošle nedelje svedočio da je “brend“ Bajdenovih služio kao zaštita ukrajinske naftne kompanije “Burizme“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija