• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

17.08.2023

09:20

(VIDEO) Ukrajina ovo nema, Zapad joj neće poslati! Rusi u supermoćno oružje ugradili veštačku inteligenciju!

Mil.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons / Reuters

Vesti

(VIDEO) Ukrajina ovo nema, Zapad joj neće poslati! Rusi u supermoćno oružje ugradili veštačku inteligenciju!

Podeli vest

Tehnologija veštačke inteligencije ugrađena je u tenk T-90 „proriv“, rekao je na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2023“ šef Uprave za razvoj tehnologija veštačke inteligencije Ministarstva odbrane Rusije Vasilij Elistratov.

- Tenk T-90 ‘proriv’ jedan je od malobrojnih oklopnih vozila u koje je već sada ugrađena tehnologija veštačke inteligencije - rekao je on televiziji „Zvezda“.

Elistratov je dodao da se oklopna tehnika, koja se obnavlja posle akcija u zoni specijalne vojne operacije, vraća modernizovana na teren i sa elementima veštačke inteligencije.

 

 

- To su mašine za praćenje ciljeva koje zapravo mogu da zamene vojnika koji navodi top na cilj, međutim, vojnik ipak na kraju izdaje naredbu za upotrebu oružja. Top ima i sistem koji mu osigurava bezbednost. Elektronski sistem oklopnog naoružanja i tehnike može da bude osnova za upotrebu tenka bez posade - dodao je on.

Veštačka inteligencija i robotizacija značajno šire mogućnosti u naoružanju i čuvaju živote vojnika. Elistratov je istakao da je ovo istorijski trenutak u kome je nastao novi rod vojske koji se zasniva na robotehnici i veštačkoj inteligenciji.

Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2023“ održava se od 14. do 20. avgusta u kongresno-izložbenom prostoru „Patriot“ na poligonu Alabino u Moskovskoj oblasti.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija