• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

20.08.2023

20:49

Kontroverzama je kraj! Čeka se tačan datum ispuštanja prečišćene vode iz nuklearke ''Fukušima'' u Pacifik! Premijer Japana: Sve će biti bezbedno!

Tanjug/Kyodo News via AP

Vesti

Kontroverzama je kraj! Čeka se tačan datum ispuštanja prečišćene vode iz nuklearke ''Fukušima'' u Pacifik! Premijer Japana: Sve će biti bezbedno!

Podeli vest

Premijer Japana Fumio Kišida izjavio je danas da će postupno ispuštanje prečišćene radioaktivne otpadne vode iz Nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, koji njegova vlada uskoro namerava da započne, biti bezbedno.

Kišida je to rekao tokom posete gradu Fukušima samo nekoliko sati nakon povratka sa tripartitnog samita sa američkim i južnokorejskim liderima u Kemp Dejvidu, SAD, navodi AP.

''Vreme je da se donese odluka o datumu''

Pre nego što je u petak napustio Vašington, Kišida je rekao da je vreme da se donese odluka o datumu ispuštanja prečišćene vode, koji još uvek nije određen zbog kontroverzi koje su pratile plan vlade Japana i zbog brojnih protesta u zemlji i inostranstvu protiv te odluke.

Otkako je japanska vlada pre dve godine objavila da planira da ispusti u Tihi okean prečišćene radioaktivne otpadne vode, suočila se sa snažnim protivljenjem japanskih udruženja ribara, koja su zabrinuta zbog daljeg urušavanja kvaliteta morskih plodova, ali i grupa aktivista u Južnoj Koreji i Kini koje su takođe izrazile zabrinutost.

Međutim, Japan je dobio podršku od Međunarodne agencije UN za atomsku energiju (IAEA) da poboljša transparentnost i kredibilitet i da osigura da plan Tokija ispunjava međunarodne bezbednosne standarde, prenosi Tanjug.

Vlada Japana je takođe pojačala kampanju koja promoviše bezbednost plana i u Japanu i putem diplomatskih kanala.

IAEA je, u finalnom izveštaju objavljenom u julu zaključila da će striktno sprovođenje plana ispuštanja prečišćenih radioaktivnih voda u Pacifik, izazvati zanemarljiv uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, ohrabrujuci Japan da nastavi sa sprovođenjem ove operacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija