• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.08.2023

07:50

Jutro nakon pada aviona u kojem je bio Prigožin: Šta sve znamo do sada

Profimedia

Vesti

Jutro nakon pada aviona u kojem je bio Prigožin: Šta sve znamo do sada

Podeli vest

Šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin poginuo je u sredu u padu privatnog aviona u ruskoj Tverskoj oblasti.

Ruske vlasti potvrdile su da se privatni avion sa osnivačem Vagner grupe Jevgenijem Prigožinom, koji se navodi kao putnik, srušio između Moskve i Sankt Peterburga u sredu, pri čemu su svi u njemu poginuli, piše RT internešnal. 

Šta je sve do sada potvrđeno

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije potvrdilo je da je avion pao na zemlju u Tverskoj oblasti i da su poginula sva tri člana posade i sedam putnika. Ministarstvo je saopštilo da je avion, Embraer 135BJ Legaci 600, putovao iz Moskve za Sankt Peterburg u vreme incidenta.

Rosavijacija, ruska federalna agencija za vazdušni saobraćaj, saopštila je da je Prigožin bio u avionu, zajedno sa nekoliko visokih komandanata Vagnera.

Snimci pada aviona

Nekoliko kratkih snimaka nesreće kružilo je društvenim mrežama. Čini se da video snimci koje su objavili kanali Mash i Baza Telegram pokazuju kako mlaznjak pada prema zemlji u naizgled nekontrolisanom okretanju, ostavljajući za sobom trag crnog dima. Iz snimaka nije jasno koji deo letelice se zapalio. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RadarBox (@radarboxcom)

Drugi snimci navodno snimljeni na mestu nesreće prikazuju plamene olupine razbacane po travnatom proplanku.

Da li je Prigožin definitivno mrtav?

Iako je Rosaviacija rekla da je Prigožinovo ime na spisku, nije eksplicitno proglasila poglavicu Vagnera mrtvim. U sredu kasno uveče, ruski zvaničnici su rekli da su pronašli osam tela, iako do tada nijedno ime nije bilo objavljeno. Svi su opisani kao teško izgoreli.

Neki ruski mediji identifikovali su repni broj aviona kao RA-02795, za koji se veruje da pripada Prigožinu. Prema sajtu za praćenje letova FlightRadar24, drugi avion povezan sa Prigožinom sa repnim brojem RA-02878 otišao je iz Moskve ubrzo nakon prvog, ali se vratio na zemlju nakon što su se pojavile vesti o nesreći. Nijedan od ovih izveštaja nije zvanično potvrđen.

Spisak putnika? 

Pored Prigožina, Rosavijacija je rekla da je Dmitrij Utkin – bivši operater ruskih specijalnih snaga i navodni suosnivač PMC – takođe putovao avionom, kao i Valerij Čekalov, koga SAD smatraju zamenikom šefa Vagnera. Preostali putnici na listi bili su Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksandar Totmin i Nikolaj Matusejev, koje su ruske novine identifikovale kao članove Vagnera.

Ko je Prigožin? 

Uspešan biznismen u ugostiteljstvu i poverenik ruskog predsednika Vladimira Putina, Prigožin je 2014. godine osnovao Vagner grupu, privatnu vojnu kompaniju (PMC). Iako je Vagner grupa osnovana 2014. godine i učestvovala je u neprijateljstvima u Donbasu, Prigožin je odbijao da potvrdi svoju ulogu u kompaniji do prošle godine.

Vagnerove trupe su delovale u više afričkih zemalja i u Siriji, gde su se navodno sukobile sa američkim snagama 2018.

Sa svojim trupama koje su se borile u višemesečnoj bici za grad Artjomovsk (poznat kao Bahmut u Ukrajini), Prigožin je davao redovne izjave za medije i javno se sukobljavao sa ruskim Ministarstvom odbrane ranije ove godine, optužujući najviše zvaničnike za loše upravljanje sukobom i uskraćivanje odgovarajuće municije. Sve vesti o padu aviona i pogibiji Jevgenija Prigožina pratite OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)
Fudbal

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine večeras na stadionu "Lagator" u Loznici igraju finale Kupa Srbije, a meč je privukao veliku pažnju srpske fudbalske javnosti. Kako javlja naš izveštač iz Loznice, na novootvoreni stadion stigao je i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

21.05.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija