• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.08.2023

23:37

(UŽIVO) "Aligatori" napali uporišta i oklopna vozila OSU! Poljska i baltičke zemlje zatvaraju granice sa Belorusijom, Rusija podigla lovce... (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) "Aligatori" napali uporišta i oklopna vozila OSU! Poljska i baltičke zemlje zatvaraju granice sa Belorusijom, Rusija podigla lovce... (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U ponedeljak, 28. avgusta, u Ukrajini se nastavlja 551. dan rata sa Rusijom.

 

Rusija podigla lovce kod Krimskog mosta

Foto: Reuters

 

Dva ruska lovca podignuta su u vazduh kako bi sprečila izviđanje dve američke bespilotne letelice na području Krimskog poluostrva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
- Kontrola vazdušnog prostora Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije otkrila je 28. avgusta nad jugozapadnim delom Crnog mora kako lete bespilotne letelice američkog vazduhoplovstva MK-9 Riper i RK-4 Global Havk u pravcu državne granice Ruske Federacije. Oni su vršili vazdušno izviđanje u oblasti Krimskog poluostrva. U cilju sprečavanja da bespilotne letelice prekrše državne granice Ruske Federacije i izviđanja vazdušnoig izviđanja, dva ruska lovca, dežurnih snaga PVO, su podignuta u vazduh - navodi se u saopštenju.
Agencija je dodala da su nakon toga američki izviđački dronovi promenili pravac leta i napustili područje izviđanja.

Ukrajina više ne postoji, Rusija vraća istorijsku Novorosiju sa statusom federalnog okruga?

 

Reznikov: Ruska vojska napreduje kod Kupjanska

 

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov priznao je da Oružane snage Rusije napreduju u pravcu Kupjanska, piše list „Strana".
- Ruska vojska je imala određeni uspeh u blizini Kupjanska - rekao je Reznikov.

Ubijen pukovnik SBU! Pronađen u Kijevu sa prostrelnom ranom u glavi

 

Mađarska pozvala Zelenskog da pregovara sa Rusijom

Predsednica Mađarske Katalin Novak pozvala je ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog da pregovara sa rusimagresorima o okončanju rata, jer, kako je navela, ne vidi rešenje za to pitanje vojnim putem.
Novak je u intervjuu za mađarski list Indek rekla da Budimpešta nedvosmisleno osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i razume želju ukrajinskih vlasti da zaštite zemlju od osvajača.
- Rat u Ukrajini traje godinu i po i ne vidim nikakvo vojno rešenje koje bi dugoročno dovelo do stabilnog mira. Zato treba da sednemo za pregovarački sto. Ovaj čvrst stav iznela sam predsedniku Zelenskom i javno i privatno - istakla je Novak i navela da se Mađarska čvrsto zalaže za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. 

Američki obaveštajac tvrdi: Kijev će predati Harkov bez borbe!

 

Poljska i baltičke zemlje ztvaraju granice sa Belorusijom

Poljska i baltičke države će u potpunosti zatvoriti svoje granice sa Belorusijom ako dođe do "kritičnog incidenta" sa Vagnerovim plaćenicima, rekao je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski, prenosi Rojters.
Poljska je takođe zabeležila porast broja uglavnom migranata sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju da pređu granicu poslednjih meseci i optužila je Belorusiju da im omogućava.
Članice EU Letonija, Litvanija i Poljska, koje dele granicu sa Belorusijom, smatraju da im je bezbednost granica ugrožena otkako su stotine plaćenika paravojne grupe "Vagner" stigle u Belorusiju na poziv predsednika Aleksandra Lukašenka.

"Aligatori" napali oklopna vozila OSU (VIDEO)

 

 

-„Aligatori" su napali uporišta i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine U toku naleta, posade Ka-52 su lansirale rakete na otkrivene ciljeve, čime su uništile ukrajinski kontrolni centar i oklopna vozila.

 

Ministarstvo odbrane RF: Uništena skladišta avio-naoružanja

Ruska mornarica izvela je raketni napad na skladište Oružanih snaga Ukrajine, navodi Ministarstvo odbrane RF.

- Mornarica je večeras izvela grupni udar dalekometnim oružjem visoke preciznosti morskog baziranja na skladište avijacionog naoružanja i municije Oružanih snaga Ukrajine. Svrha udara je postignuta - saopštilo je ministarstvo.

 

(VIDEO) Šok! Pojavio se video snimak Prigožina: Reči šefa ''Vagnera'' podgrejale sumnje o njegovoj smrti!

 

S novog Brifinga MO Rusije:

- Ruska mornarica izvela je napad na skladište avijacionog naoružanja i municije Oružanih snaga Ukrajine, cilj napada je postignut;

- Ruske oružane snage odbile su sedam neprijateljskih napada na području Rabotina i Verbova;

- Oružane snage Rusije odbile su dva napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod

- Kleščejevke i Krasnogorovke u donjeckom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 185 vojnika;

- U kupjanskom pravcu ruske snage odbile su dva napada protivnika; ubijeno je do 30 ukrajinskih vojnika;

- Ruske snage odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine kod naselja Kuzmino u LNR;

- Ruski sistemi PVO presreli tri navođene bombe JDAM;

- Oružane snage Rusije pogodile su u LNR komandno-osmatrački punkt jedinice 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Ukrajinske snage su u krasnolimanskom pravcu u protekla 24 časa izgubile do 60 pripadnika;

- Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana u zaporoškom pravcu izgubile do 160 vojnika, dva artiljerijska sistema M777, samohodno artiljerijsko oruđe AS90 „brejvhart“ i oruđe FH-70;

- U južnodonjeckom pravcu ruske snage odbile su dva neprijateljska napada i ubile do sto pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.
 

Vreme je za poraz? Zelenski očajan, ako se Kijev odluči na ovaj korak definitivno će biti ostavljeni sami!

 

Velika pobeda Ukrajinske vojske na Jugoistoku: Posle žestoke borbe probijena ruska odbrana i oslobođene Robotine

Ukrajinske snage oslobodile su naselje Robotine na jugoistoku zemlje u okviru kontraofanzive protiv ruskih snaga i nastoje da napreduju dalje u pravcu juga, izjavila je danas zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar.

Maljar je istakla da ukrajinske snage napreduju u tom pravcu uprkos žestokom otporu ruskih snaga.

Ukrajinska vojska saopštila je prošle sedmice da je podigla državnu zastavu u mestu Robotine, ali je navela da je i dalje izložena ruskoj vatri u tom naselju, preneo je Rojters.

Foto: Printscreen/liveuamap.com

 

 

Rusko Ministarstvo odbrene: Uništena dva drona iznad Krima

Ukrajina je sa dva drona pokušala da napadne objekte na teritoriji Ruske Federacije, ali su bespilotne letelice uništili sistemi PVO nad Krimom, saopštilo je novinarima Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimke dejstva ''Aligatora''

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak borbenog dejstva helikoptera Ka-52 Aligator, koji su prema tvrdanjama ruskog vojnog resora uništili ukrajinska oklopna vozila.

Akcija koja se može videti na snimku se dogodila u pravcu Južnodonjecka.

Ministarstvo odbrane Rusije je preciziralo da su posade izviđačkih i jurišnih helikoptera koristile navođene rakete.

 

 

 

 

Oglasio se ruski novinar: Isplivao snimak crnih kutija aviona u kojem je stradao Prigožin, ono što otkrivaju šokiraće sve!

 

Lunjin: Pogođen industrijski objekat u Poltavskoj oblasti

U Poltavskoj oblasti Ukrajine oštećen je industrijski objekat, napisao je na svom Telegram kanalu Dmitrij Lunjin, načelnik regionalne vojne administracije.

Lunjin je pojasnio da je pogođen proizvodni objekat, ali nije izneo više informacija.

 

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Oborili smo četiri ruske rakete

- Ukrajinska protivvazdušna odbrana noćas je uništila dve ruske rakete tipa "Kalibr" i dve krstareće rakete Ks-59 - saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine

Navodi se da su ruske snage noćas izvele napad raketama sa mora i iz vazduha.

- Četiri krstareće rakete ispaljene su sa neprijateljske fregate iz Crnog mora kod Feodosije. Takođe, dve krstareće rakete Ks-59 ispaljene su iz dva aviona Su-34 u pravcu Krivog Roga iz vazdušnog prostora okupirane Hersonske oblasti - navodi se u saopštenju, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrajinski mediji prethodno su javili da su se čule eksplozije u Krivom Rogu. 

 

Ukrajinski generalštab: Rusi pokušali napad na tri pravca

- Ruske snage su tokom prethodnog dana pokušale da napadnu na tri pravca - na pravcu Limana, Bahmuta i Marinke, ali su ukrajinske snage odbile te napade - saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ruske snage su i na drugim pravcima nastavile granatiranje i vazdušne napade, prenosi Unian

 

Uništene tri bespilotne letelice iznad Moskovske i Brjanske oblasti

 

Eksplozije u Krivom Rogu, uzbuna u Dnejpropetrovskoj oblasti 

Snažne eksplozije odjeknule su sinoć u gradu Krivom Rogu, u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

Lokalne vlasti još nisu komentarisale situaciju.

U Dnjepropetrovskoj oblasti je proglašena vazdušna uzbuna.

 

Jurišne jedinice Zapadne grupe snaga na pravcu Kupjanska odbile četiri napada kontranapada OSU

- U Belgorodu, na jugozapadu Rusije, jednu osobu usmrtio je šrapnel od drona - potvrdili su regionalni zvaničnici.

Jurišne jedinice Zapadne grupe snaga na pravcu Kupjanska odbile su četiri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, u čemu je ruska vojska uspela da zauzme dva uporišta, saopšteno je na Telegram kanalu te grupe.

 

 

Telo šefa privatne vojske ''Vagner'' Jevgenija Prigožina identifikovano među poginulima u avionskoj nesreći

Telo vlasnika privatne vojske "Vagner" Jevgenija Prigožina identifikovano među poginulima u padu aviona - u ruskoj Tverskoj oblasti 23. avgusta, potvrdio je ruski Istražni komitet. Identitet svih žrtvava utvrđen je DNK analizom.

 

Poginula tri ukrajinska pilota u sudaru dva trenažna aviona, među njima i najtalentovaniji ukrajinski pilot Andrij Pilščikov, poznatiji kao ''Đus''

Tri ukrajinska pilota poginula su u sudaru dva trenažna aviona iznad Žitomirske oblasti. Obučavali su se za avione F-16, a među stradalima je i najtalentovaniji ukrajinski pilot Andrij Pilščikov, poznat pod nadimkom Đus.

 

Zelenski traži od parlamenta da se izjednače kazne slučajeva korupcije tokom rata sa veleizdajom

Volodimir Zelenski kaže da je još rano da se raspravlja o detaljima dodajući da očekuje da će sve okolnosti biti razjašnjene.

Ukrajinski predsednik istakao je da će zatražiti od parlamenta da pooštri kazne za one koji budu proglašeni krivima u slučajevima korupcije tokom rata i predložio da te kazne budu jednake sankcijama koje se dobijaju za veleizdaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31