• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

28.08.2023

19:50

Ukrajina više ne postoji,  Rusija vraća istorijsku Novorosiju sa statusom federalnog okruga?

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Ukrajina više ne postoji, Rusija vraća istorijsku Novorosiju sa statusom federalnog okruga?

Podeli vest

Moskva razmišlja o formiranju novog federalnog okruga u koji će biti uključene Donjecka i Luganska Republika, Zaporoška i Hersonska oblast - teritorije koje su nedavno ušle u sastav Ruske Federacije.

Vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki kaže da se o pojedinostima objedinjavanja, kao i o nazivu budućeg okruga, još raspravlja. 

- Razgovori su u toku, ali suštinske debate sa odlučivanjem još nije bilo. Zato ne bi bilo korektno istupati sa sopstvenim viđenjem i razmišljanjima koje oblasti i republike treba da budu uključene u novi federalni okrug - jasan je on.

Nezvanično, novi federalni okrug će se zvati - Novorosija. U njegov sastav će ući obe pomenute republike (DNR i LNR) i oblasti. Ali, u perspektivi ne samo one.

Novorosija je istorijska teritorija ruske imperije u čijem sastavu je bila faktički cela današnja Ukrajina istočno od Dnjepra.

Rusi su 2015. krenuli u njeno vaspostavljanje, ali su zbog "međunarodnih okolnosti" u tome zastali. Formirali su privremeni parlament Novorosije na čelu sa poznatim političarem Olegom Carjovom. Na tome je tada sve i ostalo...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Bajka o kolapsu Rusije postala košmar za Zapad! Prevideli su jedan ključan detalj, sada ih čekaju teške posledice!
KOBNA GREŠKA

Bajka o kolapsu Rusije postala košmar za Zapad! Prevideli su jedan ključan detalj, sada ih čekaju teške posledice!

Zapadni narativ koji prestavlja Rusiju kao zemlju na ivici kolapsa proizilazi iz upornih tvrdnji da je Moskva podložna unutrašnjim previranjima, ali je država već pokazala izuzetnu prilagodljivost na testu opterećenja koji predstavlja aktuelna kriza, piše programski direktor Valdajskog kluba Andrej Sušencov u autorskom tekstu za RT internešenel.

09.08.2023

11:28

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Đurđev raskrinkao Đilasovu perjanicu: Stranom plaćeniku Mariniki Tepić priviđaju se plaćene ubice države!
Politika

Đurđev raskrinkao Đilasovu perjanicu: Stranom plaćeniku Mariniki Tepić priviđaju se plaćene ubice države!

Nakon što su svi njeni napadi na ličnoj i porodičnoj osnovi na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića propali, Marinika Tepić već godinama unazad pokušava da naruši ugled aktuelnog premijera Srbije Miloša Vučevića izmišljajući njegove navodne veze sa novosadskim kriminalcima. Ti napadi su delom na ličnoj osnovi, jer Vučević voljom građana vrši funkciju koju je ona htela za sebe uz pomoć stranih ambasada, a delom su nastavak kampanje kriminalizacije rukovodstva Srbije sa ciljem destabilizacije države i unošenja nemira među građanima, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

18.06.2024

13:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord Uživo
EURO 2024

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord

Današnji program na Evropskom prvenstvu rezervisan je za grupu F, koja jedina nije igrala mečeve prvog kola. Stoga nema utakmice u 15.00 časova, već će program od 18.00 časova otvoriti Turska i Gruzija koje se sastaju u Dortmundu. Derbi dana je od 21.00 čas u Lajpcigu, kada će se sastati Portugal i Češka.

18.06.2024

12:57

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija