• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Dailymail

29.08.2023

20:00

Prigožin je živ, koristio je dvojnika? Šok tvrdnje ruskog analitičara: Planira osvetu Putinu, otkriću gde se nalazi

Tanjug/AP;Reuters

Vesti

Prigožin je živ, koristio je dvojnika? Šok tvrdnje ruskog analitičara: Planira osvetu Putinu, otkriću gde se nalazi

Podeli vest

Ruski politički analitičar tvrdi da je Jevgenij Prigožin živ nakon što je njegov dvojnik poginuo u prošlonedeljnoj avionskoj nesreći, a ne lično vođa Vagnera.

Prigožin je „živ, zdrav i slobodan“ i nalazi se u nepoznatoj zemlji, prema dr Valeriju Soloveju, dok Rusija organizuje njegovu sahranu kojoj Vladimir Putin odbija da prisustvuje.

Zapanjujuća tvrdnja kaže da je Prigožin prevario likvidaciju koju je odobrio Putin i da je sastavio lični savet bezbednosti.

- Prigožin sada smišlja svoju osvetu - kaže politički analitičar, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, školi za obuku špijuna i diplomata.

Dr Solovej optužuje ruske vlasti da lažu da je Prigožinov DNK pronađen na mestu nesreće u regionu Tver, dok je bio svestan da je pokušaj da se ubije Vagnerov vođa propao jer je u avion ušao dvojnik - za kog se znalo da je ga je šef  "Vagnera" koristio.

- Prvo, avion kojim je Jevgenij Prigožin trebalo da leti je oboren od strane ruskog sistema protivvazdušne odbrane - rekao je on, osporavajući tvrdnje američkih obaveštajnih službi da je avion uništen u eksploziji preko naprave koja je postavljena u njemu.

„Na avionu nije bilo eksplozije. Oboren je spolja.'

Tajna operacija za izvođenje ovog udara „razvijena je u ruskom Savetu bezbednosti, a odobrio ju je lično ruski predsednik Vladimir Putin.

- Ratni vođa je sada "živ, zdrav i slobodan - tvrdi Solovej.

Foto: Reuters

Mesto gde se srušio Prigožinov avion

- Sam Prigožin nije bio u avionu. Umesto njega je leteo njegov dvojnik. Inače, Vladimir Putin je toga savršeno svestan - rekao je on

- Ako je verovati zvaničnim izjavama ruskih vlasti, šta onda reći...? - upitao je on

Dr Solovej je rekao da će otkriti Prigožinovu navodnu zemlju begstva početkom sledećeg meseca, ali je negirao da je to u Africi gde Vagnerova privatna vojska ima višestruke interese.

- Prigožin se „spremao za osvetu - rekao je je dr Solovej.

- Kako je ostao živ dok su mu bliski ljudi umrli? Ovo je izbor pred kojim je Prigožin bio suočen.

„Ne govorim o moralnoj strani ovog izbora. Ne daj Bože da se bilo ko od nas suoči sa takvim izborom.

- On namerava da se osveti što je bio suočen sa takvim izborom. On namerava da se osveti ljudima koji su nameravali da ga ubiju, i ubili su mu bliske ljude.'

Među poginulima su vojni komandant Vagnera Dmitrij Utkin (53) i stjuardesa Kristina Raspopova (39), koji su svojim rođacima otkrili i kašnjenje leta i da je avion prošao popravku pre nego što je osuđen na konačno putovanje.

Prigožin ima pristup bitkoinima od 1,6 milijardi funti, rekao je Solovej - fondu koji će koristiti da uzvrati udarac.

„To je više nego dovoljno za osvetu. Što se tiče ambicije, energije i hrabrosti, toga ima na pretek.'

Dr Solovej je dugo tvrdio da ima unutar Kremlja informacije da je Putin ozbiljno bolestan, a takođe koristi dvojnike da prikrije svoje stanje.

Slike su se pojavile nakon junskog puča koji je vodio Prigožin na kojima su prikazani navodni dvojnici gospodara rata.

Jedna je bila slikana u ruskom pasošu sa Prigožinovim imenom. Prigožin je takođe bio naslikan u pasošu sa lažnim imenom.

Foto: Printscreen

Prigožinov lažni pasoš

Koristio je perike i lažne brade za maskiranje u Africi i na Bliskom istoku dok je podržavao Putinove interese i raspoređivao Vagnerove snage.

Jedna maska ga je prikazivala kao službenika Ministarstva odbrane u Sudanu, a druga kao pomoćnika diplomate iz Abu Dabija.

U trećem je bio imitiran kao stariji poručnik iz Bengazija u Libiji.

Svestrani Prigožin - čije su Vagnerove snage korišćene u mnogim zemljama takođe se predstavljao kao pukovnik iz Tripolija, 'trgovac iz Sirije' i terenski komandant po imenu Muhamed.

Foto: twitter.com

Prigožin sa perikama

Ruski istražni komitet je, međutim, insistirao da je mrtav, što dokazuje njegova DNK pronađena na lešu na mestu avionske nesreće.

Drugi su spekulisali da je Prigožin još uvek živ.

Politikolog Ekaterina Šulman rekla je: „Da biste se zauvek sakrili, uzevši jedan od brojnih rezervnih pasoša, dobar razlog je i spaljen avion.“

A bivša kandidatkinja za predsednika Rusije Ksenija Sobčak poznata kao Putinovo kumče, rekla je: „Osećam da sahranjujemo Prigožina prerano.“

Istraživanje kanala Brief Telegram pokazalo je da 38 odsto veruje da je Prigožin još uvek živ.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija