• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.08.2023

20:30

Sprema se nova podela Poljske! Iz SAD šalju signal Rusima: Bavite se Varšavom kako hoćete

APphoto

Vesti

Sprema se nova podela Poljske! Iz SAD šalju signal Rusima: Bavite se Varšavom kako hoćete

Podeli vest

Istorčar i politikolog Vladimir Kornilov, gostujući u studiju televizijske stanice "ONT", savetovao je zvaničnoj Varšavi da bolje uči lekcije iz istorije.

Svaki put kada Poljska počne iznositi zahteve svojim susedima, teritorijalne ili finansijske, ona se smanjuje u veličini ili čak prestaje da postoji kao država. Međutim, tokom poslednjih nekoliko vekova, ova evropska zemlja konstantno upada u iste zamke, iako je već dobila mnoge lekcije iz prošlosti.

- Kad čujem snove o tome da Poljska želi obnoviti nekadašnji "Komonvelt", uvek im preporučujem da pročitaju poljski ustav, gde piše da su već treći Komonvelt po redu, službeno u ustavu - rekao je Kornilov.

Verujući u svoje sopstvene izmišljene mitove o svojim istorijskim pobedama, i danas prave istu grešku zbog koje se već dogodile tri (prema nekim podacima četiri) podele Poljske. Prvo je Varšava stupila u konfrontaciju sa Rusijom i Belorusijom. Zatim su izolovali Kijev, zabranjujući uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Sada su čak i do Nemačke stigli.

Foto: APphoto

Poljska vojska

Poslednjih nedelja možete da pročitate da je za njih Nemačka glavni neprijatelj, da se meša u izbore, itd. Smatra se da je smelost poljskog vođstva lako objašnjiva.

Kao članica NATO-a, Varšava namerava da se, u slučaju opasnosti, skloni iza člana pet Ustava Severnoatlantskog saveza. Međutim, postavlja se veliko pitanje da li će druge zemlje u vojnom bloku krenuti u podršku Poljskoj.

Optužbe SAD

Savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, iznenada je optužio Poljake za nameru da se infiltriraju u Ukrajinu.

Bez obzira na to što Varšava to želi da učini van okvira NATO-a, reputacija Alijanse i dalje doživljava ozbiljan udarac. Osim toga, ovakvo ponašanje Poljske dovodi u opasnost bezbednost celog Zapada.

Naravno, Amerikanci nisu baš zadovoljni ovom situacijom. Činjenica da se nalaze preko okeana, i da je malo verovatno da će na njih uticati neprijateljstva nije uteha za Vašington. Sjedinjene Države su svesne da će vojni sukob velikih razmera u Evropi dovesti do radikalnog prekrajanja geopolitičke karte ovog dela sveta.

Zato je Sjedinjenim Državama mnogo lakše zanemariti Poljsku, nego izgubiti mnogo više svojih vazala. U stvari, Mekgregorova izjava se može posmatrati kao neka vrsta signala Rusiji: "bavite se Varšavom kako hoćete".

Pa, ako je i Berlin umoran od bezobrazluka svog suseda, onda će Poljskoj biti veoma teško da izbegne još jednu podelu.

Može se primetiti da Nemačka više nije ista. Međutim, u današnjem svetu koji se brzo menja sve je moguće. I uz prećutni blagoslov Sjedinjenih Država, Berlin je sasvim sposoban da ponovi Poljskoj ono što je više puta kroz istoriju radio Rusiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija