• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

14.09.2023

15:15

Drama na nebu, Rusi raketom gađali NATO avion! Pilot napravio kobnu grešku i doveo svet na ivicu rata!

Printscreen/Youtube/Sun

Vesti

Drama na nebu, Rusi raketom gađali NATO avion! Pilot napravio kobnu grešku i doveo svet na ivicu rata!

Podeli vest

BBC je objavio saznanje da je ruski pilot, koji je upravljao borbenim avionom Su-27, pokušao da obori špijunski avion RC-135 Rivet Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) pošto je verovao da je dobio dozvolu da lansira rakete na njega.

Britanski javni servis navodi da je ruski pilot tokom ovog incidenta u septembru prošle godine ispalio dve rakete, od kojih je prva promašila cilj, a nije, kako je iz Moskve tada poručeno, lansirana zbog "tehničkog kvara".

BBC navodi da je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva tada zvanično prihvatilo objašnjenje ruske strane.

Međutim, sada su tri visoka zvaničnika iz sektora odbrane, koji su upoznati s incidentom, kazali za BBC da je ruska komunikacija, koju je presreo RC-135 Rivet, pružila veoma drugačiju priču u odnosu na zvaničnu verziju.

Ovaj avion RAF, sa posadom od oko 30 ljudi, bio je u misiji nadgledanja u međunarodnom vazdušnom prostoru nad Crnim morem 29. septembra prošle godine kada je naišao na dva ruska borbena aviona Su-27.

Presretnuta komunikacija je otkrila da je jedan od ruskih pilota mislio da je dobio dozvolu da napadne britansku letelicu, nakon nejasne komande koju je dobio sa zemlje.

Ipak, drugi ruski pilot to nije učinio i prekorio je i opsovao svog kolegu što je ispalio prvu raketu koja je promašila cilj.

Uprkos tome, drugi pilot je lansirao i drugi projektil.

BBC saznaje da je druga raketa samo spala sa krila ruskog aviona, što znači da se ili nešto pokvarilo ili je lansiranje obustavljeno u zadnjem trenutku.

Navodi se da je Njujork tajms kasnije onjavio da je "ovaj incident bio mnogo ozbiljniji nego što je to prvobitno prikazano".

- Mogao je da se smatra objavom rata - naveo je američki list.

BBC podseća da je Velika Britanija jedina zemlja članica NATO koja obavlja misije iznad Crnog mora avionima sa ljudskom posadom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija