• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.09.2023

13:10

U 2:30 voda je razvalila vrata, plutala su tela žena i dece! Strašna ispovest Libijca koji je preživeo potop u Derni! (FOTO)

Reuters

Vesti

U 2:30 voda je razvalila vrata, plutala su tela žena i dece! Strašna ispovest Libijca koji je preživeo potop u Derni! (FOTO)

Podeli vest

Čim je čuo lavež svojih pasa, 31-godišnji računovođa iz libijskog grada Derne Husam Abdelgavi znao je da nešto nije u redu. Sat mu je pokazivao da je 2:30 časova. Napolju je još bio mrak.

 Abdelgavi je ustao iz kreveta i spustio se u prizemlje svoje kuće kako bi proverio zašto njegovi ljubimci laju.

Dok se spuštao, u jednom je trenutku osetio da gaca po vodi. Kad je otvorio ulazna vrata kuće u kojoj je živeo sa svojim 28-godišnjim bratom Ibrahimom, u nju je ušlo još vode koja je usput odvalila vrata. Braća su potrčala prema zadnjim vratima kuće. Tamo su zatekli prizor koji su opisali kao "nezamisliv" i "gori od smrti".

"Tela žena i dece su plutala pored nas"

- Tela žena i dece plutala su pored nas. Poplava je nosila automobile i kuće. Voda je nekoliko tela unela u našu kuću - rekao je Husam Abdelgavi za "Bi-Bi-Si".

Voda je odnela i njih dvojicu. Bujica je bila toliko silovita da su se nakon par sekundi u njoj udaljili 150 metara. Ibrahim je uspeo da se dočepa strujnih kablova koji su još bili pričvršćeni za stubove i da se odvuče do mesta gde je zapeo Husam.

Braća su se uz pomoć tih kablova nekako dovukli do obližnje zgrade i u nju ušli kroz prozor na trećem spratu. Popeli su se zatim na peti sprat gde su bili sigurni. Tamo su sačekali da poplava prođe.

- Naša kuća se nalazi u višem predelu grada. Mislim da građanima nižih predela nije pomoglo ni to što su možda živeli na petom ili šestom spratu. Mislim da su svi mrtvi. Pokoj im duši - rekao je Husam Abdelgavi.

Foto: Reuters

 

 

"Voda je podelila Dernu na dva dela"

- Voda je Dernu podelila u dva dela. Između ta dva dela nema više ničega - rekla je 18-godišnja studentkinja Rahma Ben Kajal. Ona je od poplave pobegla na krov jedne zgrade.

- Poginuli su svi oni koji su se našli između te dve polovine - dodala je Ben Kajal.

Poplava koja je devastirala cele ulice počela je kao lagana kiša. Amna Al Amin Absais, 23-godišnja studentkinja medicine koja je rođena i odrasla u Derni, ispočetka se nije uplašila.

Foto: Reuters

 

 

Ona i njeno troje braće i sestara bezbrižno su se te nedelje igrali i zurili u svoje mobilne. Studentkinja je svome mlađem bratu preko ramena prebacila prsluk za spasavanje. Njihovim stanom, koji se nalazi na prvom spratu stambene sedmospratnice "Beach Towers", odzvanjao je smeh. Međutim, kako je noć odmicala, tako je kiša postajala jača. Ubrzo su se začule i sirene za uzbunu. Niko nije mogao da zaspi.

- Sve je zapravo počelo oko 2:30 sati - rekla je Absais za "Bi-Bi-Si" i dodao:

- Buka je postajala jača. Brat mi je rekao da je voda počela da prekriva ulicu.

Foto: Reuters

 

 

Kako se nivo vode penjao, tako su njeni susedi počeli da se penju prema višim spratovima. Absais je uzela mačku, četiri pasoša i sa svojom braćom i sestrama krenula prema trećem spratu.

- Ljudi su gledali na mračnu ulicu i molili se - rekla je studentkinja. Onda je voda dosegnula treći sprat.

- Svi su počeli da vrište. Popeli smo se na peti sprat, a ubrzo i na sedmi - dodala je Absais.

Sve ih je uhvatila panika.

 

"Grada više nema"

- Izgubila sam mačku. Na tren sam izgubila i mlađeg brata, međutim ubrzo sam ga pronašla. Zatim sam shvatila da se ne možemo zadržati na sedmom spratu već da se moramo popeti na krov - opisala je agoniju Absais.

Absais i njena braća i sestre satima su pokušavali da se domognu viših delova grada. Putem su zaobilazili tela. Računovođa Husam Abdelgavi rekao je da je u poplavama poginulo najmanje 30 njegovih prijatelja i više od 200 poznanika.

- To što sam preživeo pravo je čudo - rekao je Abdelgavi.

Derna je pretrpela katastrofalnu štetu. Pojedine gradske četvrti više naprosto ne postoje. Mnogi koji su preživeli poplavu traže svoje voljene. Drugi oplakuju poginule.

- Mislim da nećemo moći da se vratimo. Te su ulice bile moj ceo život. Poznavali smo celi grad. Sada ga više nema - rekla je Absais.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija