• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

19.09.2023

19:16

(FOTO/VIDEO) San se ostvaruje, pokolj je počeo! Azerbejdžan ide do kraja i oštro upozorava Jermene: Staćemo samo pod jednim uslovom!

Tanjug/Reuters/AP/Defense Ministry of Azerbaijan

Vesti

(FOTO/VIDEO) San se ostvaruje, pokolj je počeo! Azerbejdžan ide do kraja i oštro upozorava Jermene: Staćemo samo pod jednim uslovom!

Podeli vest

Pet osoba je poginulo, a 80 je povređeno tokom vojnih operacija u nepriznatoj defakto, nezavisnoj republici Nagorno-Karabahu, naseljenoj etničkim Jevrejima, javila je danas jermenska državna novinska agencija "Armenpres".

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je Baku pokrenuo "antiterorističke aktivnosti na lokalnom nivou" u Nagorno-Karabahu radi obnavljanja ustavnog poretka.

 

 

Probili jermensku liniju

- Azerbejdžanske snage su na nekoliko mesta probile liniju kontakta sa jermenskim snagama u Nagorno-Karabahu i rešene su da ispune svoje strateške ciljeve - rekao je danas "Rojtersu" Hikmet Hadžijev, spoljnopolitički savetnik predsednika Ilhama Alijeva.

Hadžijev je ovo izjavio nakon što je njegova zemlja pokrenula vojnu akciju u Karabahu, planinskom regionu koji je međunarodno priznat kao azerbejdžanski, čijim delom upravljaju otcepljeni etnički Jermeni koji tvrde da je to njihova pradomovina.

Zvanični Jerevan je negirao danas da ima bilo kakve vojne snage u toj oblasti. Međutim, mnogi Jermeni su se u prošlosti dobrovoljno prijavili da se bore za Nagorno-Karabah.

Hadžijev je izjavio da će Baku biti spreman da razgovara sa Jermenima iz Karabaha tek kada podignu belu zastavu i razoružaju se. On je dodao da Azerbejdžan nema vojne ciljeve u susednoj Jermeniji, prenosi Blic.

Azerbejdžanske snage uništile školu

Azerbejdžanske snage uništile su školu u selu Jegsahog u Nagorno-Karabahu, meštani su pod opsadom i ne mogu da se evakuišu, javio je Armenpres.

- Vlasti Nagorno-Karabaha nisu u mogućnosti da evakuišu 150 stanovnika sela koje je potpuno opkoljeno azerbejdžanskim snagama - naveo je aktivista za ljudska prava Nagorno-Karabaha Gegam Stepanjan.

- Zajednica Jegsahog u regionu Šuši sa ukupno 150 stanovnika našla se pod direktnom metom azerbejdžanske strane. Oružane snage Azerbejdžana uništile su seosku školu. Nema mogućnosti za evakuaciju stanovnika, oni su potpuno okruženi Azerbejdžanom - napisao je Stepanjan na platformi X, nekadašnjem Tviteru.

"Granatiraju čitavu teritoriju Karabaha"

Jermenski premijer Nikol Pašinjan prethodno je izjavio da azerbejdžanske oružane snage granatiraju čitavu teritoriju Nagorno-Karabaha kako bi uspostavile kontrolu nad naseljenim područjima.

Prema njegovim rečima "azerbejdžanska vojska je pokrenula kopnenu operaciju u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah (NKR)".

Administracija predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva saopštila je da je spremna da se sastane sa predstavnicima jermenske zajednice regiona Nagorno-Karabah u gradu Jevlahu, pod određenim uslovima.

 

 

"Jernmenska vojska mora da podigne belu zastavu"

- Da bi zaustavili antiterorističke mere, ilegalne jermenske oružane grupe moraju da podignu belu zastavu, predaju svo oružje, a ilegalni režim se mora sam raspasti. U suprotnom, antiterorističke mere će biti nastavljene do kraja - navodi se u saopštenju administracije, koje je dobio "Interfaks".

Baku je u vezi sa pozivom Stepanakerta, glavnog grada nepriznatog Nagorno-Karabaha, na pregovore, naveo da je "administracija ranije pozvala predstavnike jermenskog stanovništva koje živi u regionu Nagorno-Karabaha u našoj zemlji na dijalog kako bi razgovarali o pitanjima reintegracije".

- Ali su to svaki put odbijali - tvrde u administraciji.

Jerevan je opisao ovu operaciju kao agresiju i ponovio da nije vojno prisutan u Nagorno-Karabahu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija