• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

20.09.2023

06:20

(UŽIVO) Rusi oborili dve britanske rakete iznad Hersonske oblasti! Stravični gubici Ukrajine! Rusi kod Kremene razbili Ukrajince! Ukrajina raketom raznela rusku bazu!

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) Rusi oborili dve britanske rakete iznad Hersonske oblasti! Stravični gubici Ukrajine! Rusi kod Kremene razbili Ukrajince! Ukrajina raketom raznela rusku bazu!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 574. dan.

Ruski PVO presreo dve britanske rakete iznad Hersonske oblasti 

- Dve britanske rakete dugog dometa „Storm šedou“ presretnute su iznad Hersonske oblasti - saopštio je vršilac dužnosti gubernatora oblasti Vladimir Saldo na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, jednu raketu oborili su sistemi PVO, a drugu su presrela sredstva za radioelektronsko ratovanje.

On je dodao da u napadu nije bilo povređenih, niti materijalne štete.

 

Mora da se stavi tačka! Zelenskom niko više ne veruje: Iskritikovan nakon govora u UN

 

Kremlj: U ovom trenutku nema preduslova za obnavljanje mirovnih pregovora

- Rusija nikada nije odbijala pregovore o Ukrajini, ali sada nema preduslova za njihovo obnavljanje - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za „Prvi kanal“.

- Reč ‘pregovori’ počela je sve češće da se čuje kao odgovor na sve češća pitanja o tome. A predsednik dosledno odgovara i objašnjava stav ruske strane, koja nikada nije odustala od ideje takvih pregovora, ali koja konstatuje da u ovom trenutku ne postoje preduslovi za njihovo obnavljanje - objasnio je Peskov.

Portparol je naglasio da upravo zbog toga ruska strana „nastavlja da ostvaruje naše ciljeve koristeći sredstva koja su nam na raspolaganju, a to je specijalna vojna operacija“.
 

Provaljen plan Zapada, Treći svetski rat samo što nije: NATO sprema sukob ogromnih razmera sa Rusijom, ovo je dokaz!

 

Foto: Printscreen Telegram

 

 

Kijev trvdi da je pogodio mete na Krimu, Rusi demantuju

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je pogodila komandni centar ruske Crnomorske flote u blizini Sevastopolja na Krimu.

Iz Kijeva nisu naveli više detalja o napadu, prenosi Rojters.

S druge strane, guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, koga je postavila Moskva, saopštio je da su sistemi za protivazdušnu odbranu odbili raketni napad na taj grad.

On je dodao da je u Sevastopolju trenutno mirna situacija, prenosi TASS.

- Informacije o mogućoj šteti i žrtvama usled napada tek treba da budu razjašnjene. Sve službe za hitne slučajeve su na terenu - napisao je Razvožajev na Telegramu.

 

Novi šamar za Ukrajinu! Šta se dešava na obalama Crnog mora? Bugari povukli šokantan potez

 

Foto: Reuters

 

 

Vrhovni sud DNR osudio ukrajinskog vojnika na četvrt veka robije

- Vrhovni sud DNR osudio je ukrajinskog vojnika na 25 godina zatvora zbog toga što je pucao na civila u Marijupolju - saopšteno je za Sputnjik u Tužilaštvu DNR.

Takođe, Vrhovni sud je četvoricu ukrajinskih marinaca koji su pucali u civila u Marijupolju osudili na 26 i 27 godina zatvora.

- Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike doneo je presudu u krivičnom predmetu protiv 26-godišnjeg Andreja Kameneva, 28-godišnjeg Antona Liverčuka, 28-godišnjeg Sergeja Griciva, 24-godišnjeg Jurija Kučerjavenka - vojnici posebnog bataljona 36. odvojene brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine... Kamenev „osuđen na 26 godina zatvora za izdržavanje u kaznenoj koloniji visokog obezbeđenja. Liverčuk, Griciv i Kučerjavenko – 27 godina zatvora, služiće u kaznenoj koloniji visoke bezbednosti - navodi se u saopštenju.

Osim toga, sud je utvrdio da su 10. aprila 2022. Kamenjev, Liverčuk, Griciv i Kučerjavenko bili na borbenom položaju u blizini Mariupoljskog metalurškog kombinata po imenu Ilič. Na borbenom dežurstvu priveli su 57-godišnjeg nenaoružanog civila. Pošto su od komandanta dobili naređenje da ga likvidiraju, odveli su ga u podrum i streljali.
 

 

(VIDEO) Noćna mora od koje Zapadu najviše klecaju kolena: Rusi objavili snimak svog ''Himarsa'', preciznost udara 100 odsto!

 

"Lancet" pokazao svoju moć

Telegram kanal "Dnjeprovski Rubež" objavio je snimak kako ruski dron-kamikaza "Lancet" pogađa ukrajinski lovac MiG-29 na aerodromu Dolgincevo, istočno od Krivog Roga. Dron kamikaza udario je u kokpit aviona.

 

 

 

Putin prelomio, pala ključna odluka! Kina i Rusija započele proces koji Zapad ne može da zaustavi!

 


Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

- Ruska vojska je u donjeckom pravcu odbila pet napada ukrajinskih snaga koje su izgubile do 175 vojnika. U južnodonjeckom pravcu protivnik je izgubio do 135 vojnika;

- U krasnolimanskom pravcu odbijena su dva napada, a ukrajinska vojska je za dan izgubila do 70 vojnika;

- U zaporoškom pravcu odbijena su tri napada protivnika, koji je izgubio do 35 vojnika;

- U hersonskom pravcu za dan su likvidirane četiri grupe ukrajinskih specijalnih snaga. Protivnik je izgubio preko 60 vojnika;

- U kupjanskom pravcu likvidirano je preko 65 ukrajinskih vojnika, protivvazdušni sistem M1097 „avendžer“ američke proizvodnje, haubica M109 „paladin“, dva sistema M777;

- U Nikolajevskoj oblasti oboren je ukrajinski bombarder Su-24M, a u Dnjepropetrovskoj oblasti pogođen je ukrajinski lovac Mig-29.
 

 

Veleobrt! Američki mediji konačno priznali istinu o Ukrajini! Njuzvik traži od vlasti potpunu promenu politike!

 

Rusi oborili dronove kod Sevastopolja

 

Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su bespilotne letelice u predgrađu Sevastopolja, napisao je gubernator Mihail Razvožajev na Telegram kanalu.

Jedan dron je pao u vinograd, niko nije povređen.
 

 

(VIDEO) Masovna predaja! Za Zelenskog više niko neće da gine! Pogledajte snimke koji su zapalili Ukrajinu!

 

Rusi uništili nadzornu stanicu Ukrajine FPV dronovima

 

 

 

 

(VIDEO) Moćno! Rusi će ovim spaljivati F-16! Novim oružjem razorili MiG-29 i izazvali paniku u redovima Ukrajine!

 

Ukrajinski Telegram kanali pišu da je vojska Ukrajine raketom pogodila rusku vojnu bazu kod Sevastopolja

 

 

 

 

Užasne vesti iz Pentagona! Kreće obračun sa Rusijom na svim frontovima, nad našim glavama vodiće se brutalan rat!

 

Ruske snage napreduju ka Kupjansku

 

 

 

Borbe kod Kremene: Jedinice grupe "O" pobeđuju Oružane snage Ukrajine 

Kod Torske izbočine ruski borci su imali nekoliko sukoba sa ukrajinskim snagama. Došlo je do razmene artiljerijskih udara. Ukrajinci aktivno koriste kasetnu municiju.

U Serebrjanskoj šumi artiljerijom je pogođena grupa militanata iz 67. pešadijske brigade. Ukrajinske snage su pretrpele gubitke u ranjenima i poginulima.

 

Strašan udarac za Rusiju! Pao moćni Su-34, vojska se hitno oglasila!

 

Pušilin: Rusi se učvrstili na severu Kleščejevke

Ruske jedinice učvrstile su se na visoravnima na severu Kleščejevke, borbe za naseljeno mesto se nastavljaju, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

- Za naselje se vode borbe, ne prestaju još od pre oslobođenja Bahmuta... Od naselja praktično ništa nije ostalo, neprijatelj je sada na jugozapadu, pokušao je da se domogne uporišta na periferiji. Sa severnog dela, gde je deo visoravni, ukopane su Oružane snage Rusije. Samo naselje je u sivoj zoni - rekao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, Andrejevka ostaje pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga Rusije, ali tamo nema mogućnosti da se vojska učvrsti.
 

 

Rusija slavi, raspada se savez Poljske i Ukrajine! Duda "otkačio" Zelenskog, pa uvredio Kijev kao nikada do sada!

 

 

Stoltenberg: Ukrajini što pre treba PVO

 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su Ukrajini potrebna sredstva protivvazdušne odbrane, kao i rezervni delovi i održavanje naoružanja koje su već isporučile zapadne zemlje, prenosi Rojters.

- Postoji hitna potreba za sredstvima protivvazdušne odbrane, kao i za municijom, održavanjem, rezervnim delovima - rekao je on.

Pre toga, kolumnista Džozef Bosko, pišući za Hil, rekao je da bi Kijev trebalo da prihvati ideju o mogućoj kapitulaciji tokom drugog predsedničkog mandata aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena ili bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. On napominje da čak i ako Bajden ostane na funkciji, šef ruske države Vladimir Putin će postići svoj geostrateški cilj.
 

 

"Zašto ste, za ime svega svetog, to uradili?!" Ukrajina zaprepastila CIA analitičara, ovo se u istoriji nije dogodilo!

 

Grupa "Jug" nanela stravične gubitke Ukrajini

 

Ruska trupa „Jug“ sprečila je dve rotacije jurišnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Kleščejevke i Veselog (Donjecka Narodna Republika), a u rejonu Andrejevke neprijatelj je izgubio do 215 vojnika, saopštio je portparol grupe Georgij Minesašvili.

- Aktivnim dejstvima jedinica grupe, u saradnji sa avijacijom i artiljerijom, sprečene su dve rotacije jurišnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kleščejevke i Veselog. Osim toga, neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke u rejonu Andrejevke. Gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su do 215 vojnika - rekao je Minesašvili.

Prema njegovim rečima, na donjeckom pravcu, kao rezultat koordinisanih dejstava jedinica grupe, uspešno su odbijena tri napada jedinica Oružanih snaga Ukrajine na soledarsko-Artjomovskom, aleksandrovsko-Kalinovskom i avdejevskom pravcu.

Šef pres centra je izvestio da je avijacija grupe pogodila koncentraciju ljudstva i vojne opreme ukrajinskih oružanih snaga. Artiljerija grupe uništila je dve privremene baze, četiri skladišta municije, 10 vozila, stanicu za elektronsko ratovanje i radarsku stanicu P-18.
 

 

(VIDEO) Šok! Rusi i Ukrajinci zaratili i u Africi! Snage Kijeva izvele udare na Vagnerove trupe, krvavi sukob se širi planetom!

 

Sukob bi mogao da traje šest do sedam godina?


Vojni sukob u Ukrajini mogao bi da traje još šest do sedam godina, a saveznici Kijeva treba da planiraju njegovu finansijsku podršku za taj period, prenosi Blumberg, pozivajući se na visokog zvaničnika jedne od evropskih zemalja G7.

To je mnogo duži period nego što se očekivalo ranije, navela je agencija, ali je „spor napredak u kontraofanzivi Ukrajine poslednjih meseci smanjio očekivanja“ stranih zvaničnika. Predstavnici zemalja G7 razgovarali su o situaciji na marginama Generalne skupštine UN 18. septembra i složili se da će sukob verovatno trajati „srednjoročno do dugoročno“, rekao je novinarima visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Kako je pojasnio Blumbergov izvor, Ukrajina će se suočiti sa sve većim problemima zbog nedovoljnih zaliha oružja sa Zapada i sve većih ljudskih gubitaka.
 

 

Šta je Zelenski upravo izjavio?! Reči lidera Ukrajine zgrozile Zapad! "To mora da se progura..."

 

Lavrov u Njujorku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u Njujork, gde će učestvovati na otvaranju zasedanja Generalne skupštine UN na visokom nivou, prenose "RIA Novosti".

Lavrov je poslednji put posetio Njujork u aprilu, tokom ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti UN.

 

 

 

Rusi uništili avione "Azova"

Ruske jedinice uništile su jurišne avione specijalne brigade „Azov“* na krasnolimanskom pravcu, izjavio je portparol grupe „Centar“ potpukovnik Aleksandar Savčuk.

- Na krasnolimanskom pravcu, u području Serebrjanske šume, dejstvima jedinica grupe „Centar“, vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom poražene su jurišne grupe 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 12. specijalne brigade „Azov”* (ekstremistička grupa, zabranjena u Rusiji) - rekao je oficir.
 

 

Svet drhti, Putin sprema odmazdu! Blizak saveznik okreće leđa Rusiji, ovakvu izdaju Moskva ne prašta!​

 

POGLEDAJTE  - Uništenje MiG-29 OSU na aerodromu Dolgincevo (VIDEO)

Kanal Dnjeprovski Rubež objavio je snimak poraza ukrajinskog lovca MiG-29 na aerodromu Dolgincevo istočno od Krivog Roga. Dron kamikaza udario je u nos aviona i najmanje ga oštetio.

Ključna stvar je da je cilj bio više od 70 km od linije fronta, dok je drugi UAV obezbeđivao objektivnu kontrolu rezultata udara.

 

 

Poraz ciljeva u ovakvom napadu sa linije borbenog dodira ukazuje na poboljšanje karakteristika ruske lutajuće municije koju koristimo, bar u pogledu trajanja leta.

Ovo takođe govori o fundamentalnoj mogućnosti Oružanih snaga Rusije da selektivno uništavaju ukrajinske avione na aerodromima u bližoj pozadini Oružanih snaga Ukrajine.

 

Gotovo je! Putin sa Kinom razvalio neprijatelje! Zapad nije ni primetio šta se dešava, sada plaća najskuplju cenu!

 

Hronika ratnih dešavanja: Rusi napadaju kod Kupjanska, Azov sprema udar kod Bahmuta, a očekuju se i napadi na jugu (MAPA)

U sektoru Kupjanska, ruske trupe su nastavile sa napadima na ukrajinske položaje u Sinkovki i na zasadima u blizini. Istovremeno, vazdušnim udarima bombama sa UMPC-a onemogućen je prelaz kod Kupjanska, koji su ukrajinske Oružane snage koristile za prebacivanje snaga.

Teške borbe se nastavljaju u nekoliko oblasti u blizini Bahmuta. Uprkos izjavama nekih ukrajinskih izvora o zauzimanju sela Klešćejevka, kao i potpunom uništenju nekoliko brigada Oružanih snaga Rusije, uključujući 72. motorizovanu brigadu, u stvarnosti to nije slučaj. Borbe u selu se nastavljaju, a najveći deo je u sivoj zoni. Dve jurišne grupe 28. mehanizovane brigade juče su ponovo napale položaje pokušavajući da se probiju do pruge, ali bezuspešno.

Foto: Printscreen

 

Istovremeno, primećuje se koncentracija novih jurišnih jedinica zapadno od Klešćejevke, kao i južno od Andrejevke. Tri odreda 3. jurišne brigade (Azov) zauzela su položaje i spremaju se za novi napad. Slične pripreme se primećuju na severu u blizini Berhovskog rezervoara. U Bogdanovku su pre neki dan stigle tenkovske jedinice 17. brigade, koja se nekoliko meseci prenaoružavala. Sudeći po istovremenom aktiviranju Oružanih snaga Ukrajine, ofanziva na bokovima Bahmuta biće blagovremeno koordinirana, a cilj će biti da se grad pokrije sa obe strane i preseku putevi snabdevanja grupe Oružanih snaga Rusije kako bi se prisili na povlačenje.

Na sektoru Vremjevske izbočine, Oružane snage Ukrajine nastavljaju sa pregrupisavanjem i rotacijom osoblja kako bi nastavili napad na položaje Oružanih snaga Rusije. Ruske trupe aktivno gađaju uporišta VSU i druge identifikovane ciljeve: koncentracije ljudstva 37. i 38. ukrajinske brigade marinaca pogođene su u Šahtjorsku i Novoukrajinki. Tokom kontrabaterijske bitke kod Makarovke uništena je haubica D-30 i poljski samohodni topovi Krab.

Foto: EPA

 

Istovremeno, stižu informacije o povlačenju Oružanih snaga Ukrajine sa severozapadne periferije Novomajorskog. Nekoliko nedelja su pokušavali da se uđu u naselje, ali su vojnici 40. gardijske brigade marinaca ostali stabilni u odbrani i odbili su sve napade. Takođe u šumskom pojasu zapadno od Staromajorskog, primećene su snage 253. bataljona 129. TRO brigade, prebačene iz pravca Makarovke. Uvođenje rezervi u borbu posredno potvrđuje gubitke streljačkog bataljona 1. brigade koji je tamo ranije delovao.

Na sektoru kod Orehova, borbe se nastavljaju kod Verbovoga. Intenzitet napada VSU je smanjen, ali će se u narednim danima ofanziva nastaviti sa novom snagom u okviru posete Zelenskog Sjedinjenim Državama. Sada se rezerve premeštaju na liniju fronta da izvedu novi juriš. Zapadno od Verbovoga stigle su jedinice 71. ebr da nadoknade gubitke, a u rejonu Čubenkove balke (jaruge) u pripravnosti su tri kombinovane grupe elitne 82. jurišno-desantne brigade i 46. brigade.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine rastu. Zbog toga je neidentifikovana jedinica prebačena iz Sumske oblasti. Pored toga, još jedan jurišni bataljon zauzeo je položaje u Veseljanki. Takođe severoistočno od Novopokrovke zabeležena je pojava 12. odvojenog tenkovskog bataljona. Istovremeno, nove jedinice mogu stići u roku od nekoliko dana. Od 15. septembra kroz Dnjepropetrovsk je prošlo nekoliko kolona vojne tehnike sa ukupnim brojem od 132 jedinice, uključujući 56 borbenih oklopnih vozila Kirpi, 20 borbenih oklopnih vozila Hamer, deset oklopnih borbenih vozila VAB, pet oklopnih borbenih vozila Mastif, dva oklopna transportera BTR-70, dva borbena oklopna vozila Haski, jedno RM-70 Vampir MLRS, 11 Grad MLRS i oko 3,3 hiljade ljudi (rang brigade).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija