• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

21.09.2023

13:15

Kakav debakl! Americi zbog Rusije propao posao veka! Pucali sebi u nogu i ostali bez ogromnog bogatstva!

Shuterstock/Tanjug/AP/Reuters

Vesti

Kakav debakl! Americi zbog Rusije propao posao veka! Pucali sebi u nogu i ostali bez ogromnog bogatstva!

Podeli vest

Američki odbrambeni gigant RTKS, ranije poznat kao "Rajteon", poništio je ugovor vredan 25 milijardi dolara sa saudijskom kompanijom za proizvodnju oružja "Skopa" zbog njene navodne saradnje s kineskim i ruskim subjektima kojima su SAD uvele sankcije.

Po navodima "Volstrit džornala", ta nelagodnost je uzrokovala i ostavku savetodavnog odbora saudijske firme u kom su sedeli penzionisani američki vojni oficiri. "Skopa" je pak otpustila svog izvršnog direktora Amerikanca koji je i pokrenuo pitanje saradnje s Kinom i Rusijom i o tome obavestio zvaničnike SAD.

List dodaje da je ovaj potres u odbrambenoj industriji nagnao i druge velike zapadne kompanije da preispitaju sporazume koji se nalaze u ranoj fazi ne bi li utvrdili da nema spornih angažmana s ruskim i kineskim entitetima.

RTKS i "Skopa" su 2022. godine potpisali sporazum za pokretanje fabrike u Saudijskoj Arabiji za sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane za zaštitu zemlje od napada dronom i projektilima. Zajedničko ulaganje bilo je procenjeno na 25 milijardi dolara, dok je prodaja trebalo da donese 17 milijardi dolara.

Vašington je striktan u tome da bi poslovanje s kompanijama pod sankcijama moglo da poremeti napore SAD da finansijski potkopaju Rusiju i Kinu, ali i da ugrozi nacionalnu bezbednost Amerike. Naime, ako bi informacije o aktuelnim američkim sistemima naoružanja koje bi se koristile za izradu "Skopinog" novog oružja došle u ruke Rusije ili Kine, te države bi mogle da ih iskoriste, potkopavajući tako odbranu SAD.

"Volstrit džornal" primećuje da je prekid saradnje američke i saudijske kompanije slikovit primer kako prolaze države koje žele istovremeno da sarađuju i sa SAD i s njihovim rivalima budući da Vašington voli da njegovi partneri i saveznici zauzmu (pravu) stranu.

Saudijska Arabija je do početka ruske Specijalne vojne operacije bila jedan od najbližih američkih partnera, posebno na temu nabavke naoružanja – saudijska strategija se bazirala na saradnji s odbrambenim firmama iz SAD i drugih zemalja Severnoatlantskog saveza koje su Saudijcima prodale većinu svog trenutnog arsenala odbrambenih sistema. 

Od početka rusko-ukrajinskog sukoba ova zalivska zemlja proširila je saradnju s drugim državama, najpre onu naftnu s Rusijom, te s Kinom oko nuklearnog programa.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena bila je eksplicitna – veze Saudijske Arabije s pomenutim zemljama ne smeju da zalutaju na polje vojne saradnje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija