• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.09.2023

16:19

Šta znači današnja predaja Jermena za svet? Rusija ponovo pokazala apsolutnu nadmoć nad Zapadom, najveći gubitnici Amerika i EU!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Šta znači današnja predaja Jermena za svet? Rusija ponovo pokazala apsolutnu nadmoć nad Zapadom, najveći gubitnici Amerika i EU!

Podeli vest

Jermenski separatisti iz Nagorno-Karabaha najavili su da će danas položiti oružje u sklopu postignutog prekida vatre, a da će sutra početi pregovori o ponovnoj integraciji sporne regije u Azerbejdžan.

Etnički Jermeni u azerbejdžanskoj otcepljenoj regiji Nagorno-Karabahu pristali su danas na ruski predlog o prekidu vatre, 24 sata nakon što je Azerbejdžan započeo ofanzivu za povratak kontrole nad enklavom u kojoj su poginuli desetine i povređeno na stotine.

Jermenske separatističke snage u Karabahu rekle su da je Azerbejdžan probio njihove linije i zauzeo brojna uzvišenja i strateška putna čvorišta dok je svet stajao po strani, ne preduzimajući ništa. Samoprozvana "Republika Arcah" rekla je da u takvim okolnostima nije imala izbora nego prekinuti neprijateljstva danas u 13 sati po lokalnom vremenu, piše Index.hr.

"Postignut je dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava"

- Vlasti Republike Arcah prihvataju predlog Komande ruskog mirovnog kontingenta o prekidu vatre - rečeno je i dodato da je uz posredovanje Komande ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Nagorno-Karabahu, postignut dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava od 13 sati 20. septembra 2023. godine."

Azerbejdžan je potvrdio da je postignut dogovor o prekidu vatre. Ruske mirovne snage u toj zemlji su prenele apel karabaških Jermena za prekid vatre.

 

Kako je sve počelo? 

Azerbejdžan je započeo svoju operaciju protiv Nagorno-Karabaha u utorak, nakon što su neki od njegovih vojnika ubijeni u, kako je rekao zvanični Baku, napadima iz planinskog područja, koje je Azerbejdžan izolovao.

Baku je zahtevao da se separatističke političke vlasti u Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, takođe raspuste pre bilo kakvih razgovora o budućnosti regiona koji Azerbejdžan želi u potpunosti da integriše te da polože oružje i razoružaju se.

Separatisti polažu oružje, sutra kreću pregovori o reintegraciji

Jermenski separatisti iz Nagorno-Karabaha najavili su da će danas položiti oružje u sklopu postignutog prekida vatre i da će sutra početi pregovori o ponovnoj integraciji sporne regije u Azerbejdžan.

- Postignut je dogovor o povlačenju preostalih trupa i vojnika oružanih snaga Jermenije... te o raspuštanju i potpunom razoružanju oružanih formacija odbrambene vojske Nagorno-Karabaha - objavilo je vođstvo separatista najavljujući i početak pregovora o "reintegraciji" teritorija u Azerbejdžan sutra u azerbajdžanskom gradu Jevlahu.

Ministarstvo je saopštilo da su jermenske snage u Karabahu pristale "da polože oružje, napuste borbene i vojne položaje i potpuno se razoružaju", a svo oružje i tešku opremu da predaju azerbejdžanskoj vojsci.

Šta prekid vatre znači za region i svet?

Tomas de Vol, viši saradnik u istraživačkom centru Karnegi Jurop (Carnegie Europe), komentarisao je za Gardijan šta današnji prekid vatre znači za region, ali i svet.

- Primirje je pozitivno, očito, ako potraje, jer će pretnja masovnog krvoprolića biti izbegnuta - rekao je on.

- Ono što vidimo ovde je intervencija Rusije u ime Azerbejdžana kako bi zadržala svoje mirovne snage u Karabahu barem na neko vreme, a time i uporište na Južnom Kavkazu - dodaje.

- Glavni gubitnici su karabaški Jermeni koji su izgubili svoju 35-godišnju borbu za samoodređenje ili odcepljenje od Azerbejdžana. Oni sada gube bilo kakva sredstva samoodbrane i suočavaju se s vrlo neizvesnom budućnošću u Azerbejdžanu. Karabahi su možda izbegli potpuno uništenje, ali verovatnije su suočeni s usporenim uklanjanjem iz svoje domovine, jer im Azerbejdžan ne nudi nikakvu autonomiju ili posebna politička prava - objasnio je De Vol.

Drugi gubitnici, rekao je, "su Evropska unija i Sjedinjene Države, koje su se jako trudile da budu posrednici u ovom sukobu, ali čija se poruka o pravima i međunarodnim garancijama utopila u oštrijim porukama Azerbejdžana i Rusije".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Uzbuna! Rusi na nogama, Pašinjan sprema nešto krupno! Nakon teškog poraza sledi konačni obračun!
KRITIČNO

Uzbuna! Rusi na nogama, Pašinjan sprema nešto krupno! Nakon teškog poraza sledi konačni obračun!

Azerbejdžan je juče pokrenuo „antiterorističku operaciju“, čiji je cilj „razoružanje i povlačenje formacija oružanih snaga Jermenije“ sa teritorije Nagornog Karabaha. Informativna službe predsednika nepriznate jermenske Republike Arcah izdala je danas saopštenje kojim i zvanično prihvata čin kapitulacije, pristajući na sve uslove koje je postavio Azerbejdžan. Ruski politikolog Sergej Markov je objasnio kakav bi na kraju mogao da bude ishod cele situacije i kako ruski mirovni kontingent treba da postupi.

20.09.2023

14:30

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija